A Birodalom maradványaitól az Első Rendig

A Legendákban könyvek sora foglalkozik az Új Köztársaság és a különféle birodalmi maradványok hosszú háborúival. A kánon elsőre úgy tűnt, hogy ezt rövidre zárja a mindent eldöntő jakku-i csatával, ám jött A mandalore-i és Gideon moff, s árnyalta a képet…


A császár és Vader halála a kánonban is zűrzavarhoz és rivalizáló moffokhoz, admirálisokhoz és hadurakhoz  vezetett. Ennek ellenére életbe lépett Palpatine tartalékterve, a Parázs hadművelet, amelynek jegyében ártatlan bolygók pusztultak el – köztük birodalmi világok is –, majd Rae Sloane főadmirális, illetve a mögötte álló Gallius Rax egy rövid időre összerántotta a Birodalom mérvadó erőit, hogy a nagyja elpusztuljon a jakku-i csatában. Rax meghalt, Rae Sloane és némelyek az Ismeretlen Területekre távoztak, hogy idővel felépítsék az Első Rend katonai szárnyát.

A csata után Mas Amedda nagyvezír, a császár közigazgatási helyettese aláírta az Új Köztársasággal a galaktikus egyezményt, véget vetve ezzel a háborúnak.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”5840″]

Coruscanti vazallus állam és a „legális” Birodalmi Maradvány

Az új rendszert a Chandrilán aláírt egyezmény szabályozta (ahogy azt az Elveszett csillagokban, illetve az Utóhatás trilógia harmadik regényében olvashattuk). Ez, illetve a Mon Mothma által aláírt kiegészítő nyilatkozat következőket tartalmazta:

  • Véget ért a háború.
  • A Birodalom előre meghatározott határok között létezik tovább a Magban és a Belső Peremvidéken, megszüntetve az ellenséges tevékenységeket.
  • Palpatine császár kormányát feloszlatják.
  • A feltételeket el nem fogadó birodalmi tisztek háborús bűnösnek minősülnek, az egyezményt elfogadó nem katonai vezetők kegyelmet kapnak.
  • Beszüntetik a rohamosztagosok toborzását, kiürítik a galaxis-szerte kiépített a birodalmi akadémiákat.
  • A birodalmi flotta maradéka szintén a Magban és a Belső Peremvidéken felállított határokon belül marad.
  • A Birodalom felhagy a kínzások alkalmazásával.
  • A Birodalom lemond a Coruscant iránti igényéről az Új Köztársaság javára.
  • A birodalmi maradványoknak el kell fogadniuk az egyezményt.

Az egyezményt követően tehát továbbra is létezett a Birodalom az Ismert Galaxis határait belül. A hadseregét le kellett szerelnie, de a birodalmi bürokrácia és politikai elit tovább élhetett. 

A Coruscantnak megszűnt a központi szerepe, ezt felváltva látták el az Új Köztársaság magbéli világai. A Coruscant egyfajta vazallusállam lett, élére egy provizórikus kormány került Mas Amedda vezetésével, de az Új Köztársaság felügyelete alatt. A provizórium a békés átmenetet biztosította, Amedda ideiglenes kormányzását követően az Új Köztársaság annektálta a bolygót, mely az új szenátusban is kapott képviseletet.

Az új, Mon Mothma által megrajzolt birodalmi határokon belüli bolygók névsorát egyelőre nem tudjuk, csupán annyit, hogy azok a gazdag és befolyásos világok tartoztak ide, amelyek történelmileg is Birodalom-hűeknek számítottak. Az állam működéséről szintén nem tudunk semmit egyelőre, ahogy a vezetőjét sem ismerjük.

A renitens birodalmi maradványok

Természetesen nem minden birodalmi vezető fogadta el az egyezményt, különösen a katonai parancsnokok ellenezték. Ezek a birodalmi vezetők magukat tekintették az igazi birodalmiaknak, és továbbra is ellenségesek maradtak az Új Köztársasággal szemben. Nyílt háború azonban nem folyt már, a feszültségek leginkább hidegháborús helyzetet generáltak.

A renitens maradványok egy része az Ismeretlen Területekre húzódott vissza, ahogyan Rae Sloane főadmirális is oda menekült. Az egyik legismertebb ilyen maradvány a Queluhan csillagködben létesült, az Árnyék Tanács korábbi tagjának, Randd nagymoffnak a vezetése alatt.

Randd nagymoff (Wookieepedia)

Öt évvel az endori, négy évvel a jakku-i csatát követően ismerjük meg Gideon moff birodalmi maradványát. Azt feltételezhetjük a látottak alapján, hogy a háborús bűnösnek nyilvánított Gideon nem az Új Köztársasággal békére lépő magvilági Birodalomban szolgál, hanem valamelyik renitens maradványnak a tagja, vagy éppen vezetője. Azt azonban nem tudjuk még, hogy fűzi-e Gideont bármilyen kapcsolat Rae Slonae főadmirális vagy Randd nagymoff megmaradt flottájához. Sőt, egyelőre az világos, hogy a Gideon által képviselt maradvány központját a Peremvidéken, vagy már az Ismeretlen Területeken kell-e keresnünk. Úgy tűnik azonban, hogy Gideon moffnak nagy szerepe lesz még A mandalore-i történetében.

Gideon | Wookieepedia | Fandom
Gideon moff (Wookieepedia)

Az Első Rend születése

A renitens birodalmi maradványok egy része (talán épp Gideoné, Randdé vagy éppen Pryde tábornoké?) később visszavonult az Ismeretlen Területekre, csatlakozva Rae Sloane főadmirálishoz és a korábbi birodalmi menekültekhez. Ezzel létrejött az Első Rend nevű katonai junta. Az Ismeretlen Területekre menekült birodalmi vezetők hozzákezdtek a flotta újjáépítéséhez és egyéb titkos fegyverek fejlesztéséhez, távol az Új Köztársaság szeme elől. A Vérvonalból tudjuk, hogy Birodalomhoz hű politikusok ellenben az Új Köztársaság szenátusán belül aktivizálódtak,

létrehozva a Centrista csoportosulást a Szenátusban.

A centristák erősebb központi hatalmat, flottát, valamint a Magvilágok szerepének növekedését szorgalmazták – ide tartozott természetesen a Coruscant vagy éppen a Kuat szenátora is. Bár a centristák nem mindegyike értett egyet a birodalmi zsarnoksággal, jelentős részüknek mégis oda húzott a szívük, támogatva és pénzelve az Ismeretlen Területeken lévő katonaállamot.

A yavini csata után 29 évvel (öt évvel Az ébredő Erő előtt) a centrista világok kiléptek az Új Köztársaságból és csatlakoztak az Első Rendhez. Ezzel hivatalosan is politikai rezsim lett az Első Rend.

A Centristák kiválását még öt év hidegháború követte, amíg eljutunk a Hosnian-rendszer elpusztításáig. Bár a galaxis legjelentősebb államának az Új Köztársaság számított, területe sosem érte el a Köztársaság vagy a Birodalom kiterjedését. A Birodalom bukásakor több kisebb, független államalakulat is létrejött. Egyes bolygók, mint például a Ryloth, kinyilvánította függetlenségét, míg más világok új bolygószövetségeket alkottak, mint például a Vállalati Rendszerek Konföderációja vagy az Új Szeparatista Szövetség. A Vad Űrben pedig Eleodie Maracavanya alapított egy kalózállamot. A Külső Peremvidék kisebb államait hódította meg először az Első Rend.