Így lett a Star Wars kánon része egy mongol metálbanda

Sokan tudják, hogy a Jedi: Fallen Order videójáték legelején, amikor Cal zenét hallgat munka közben, egy mongol folkmetálbanda, a The Hu zenéje szól a fülében – és a miénkben is. De hogyan készült ez a dal?


Már a Jedi: Fallen Order tavaly novemberi megjelenését követően nyilvános lett, hogy a The Hu Sugaan Essena című dala szól Cal Kestis fülében, amikor elkezdődik a játék története a Braccán, a hajótemetőben. A zene akkor marad abba, amikor Cal leveszi a fejhallgatóját, a játék ezzel is éreztette, hogy a The Hu és a dal a kánon része. Később ismét halljuk egy harci arénában, ahol Cal felismeri a zenét.

De mégis hogyan készült a dal és mit érdemes tudni róla?

Erről a zenekar egyik tagja, valamint a játékot készítő Respawn Entertainment munkatársa meséltek a Revolver magazinnak adott interjúban, még február végén. Mint kiderült, a játék munkálatai során hallották a Respawnnál a zenekar Wolf Totem c. dalát. „A zenében másvilági éneket és ismeretlen népi hangszereket hallani, ami földönkívüliként hangzik, klasszikus rockos hangzással vegyítve” – fogalmazott Nick Laviers, a Respawn hangrendezője. Mint mondta, amikor felvették a kapcsolatot a The Hu-val, a zenekar nagyon izgatott lett, majd a közös munka is rendkívül könnyen ment, csak néhány iránymutatást kellett adniuk a zenészeknek. Hozzátette:

„Képesek voltak egy olyan dalt összerakni, amely nagyon ütős lett, minden szempontból olyan, amilyet szerettünk volna. Pár környi felülvizsgálatot követően, valamint azután, hogy a The Hu összerakott egy teljesen új nyelvet, amely teljesen autentikusan starwarsos volt, megszületett a Sugaan Essena.”

A Revolvernek a zenekar egyik tagja, Galbadrakh Tsendbaatar is mesélt. Mint mondta, úgy keresték meg a menedzsereiket az EA-től, hogy szeretnének együtt dolgozni egy Star Wars videójáték kapcsán.

„Amikor elmondták nekünk, hogy a Star Warsról van szó, és hogy lehet, hogy egy Star Wars játékhoz kellene dalt írnunk, mindannyiunknak leesett az állunk. Annyira izgatottak lettünk! Mindannyian a Star Wars rajongói voltunk már ezt megelőzően is, kisgyerekként kezdtük nézni a filmeket és mind Luke Skywalkerekké akartunk válni. Luke karaktere miatt arra vágytunk, hogy erős, őszinte férfiakká váljunk”

– fogalmazott Tsendbaatar. Arra a kérdésre, hogy Mongóliában is népszerű-e a Star Wars, csak annyit mondott, szerinte a világon mindenütt vannak rajongói. Elmesélte továbbá, hogy a dal kizárólag a Jedi: Fallen Order miatt íródott, amelyhez egy vadiúj nyelvet is ki kellett találniuk, a szöveg nem mongol.

„Hogy legyen jelentése és értsük, először persze mongolul írtuk meg a szöveget. Aztán előadtuk európai és amerikai koncertjeinken. Majd miután közeledett a játék premierje, megírtuk a szöveget egy autentikus Star Wars nyelven, ebben a játék fejlesztőitől kaptunk segítséget”

– mesélte a zenész. Arra a kérdésre, hogy mi inspirálta a dalt, Tsendbaatar elárulta, természetesen részben a Star Wars filmek, részben pedig a Tengri (ez a sztyeppei népek, így a magyarok ősvallásának, a tengrizmusnak a legfőbb istensége, az ún. Kék Mennyország – a szerk.). Arra gondoltak, hogy a Tengri ereje hogyan összeegyeztethető a Star Warsban látott Erővel, s hogy ez hogyan jeleníthető meg az élőbeszédben. A dal címe annyit tesz, Fekete Villám, mondanivalója pedig az, hogy egy harcos szíve és lelke olyan erős, mint egy villámé – ez Tsendbaatar szerint Cal Kestisre is jellemző. Azt szerették volna elérni, hogy amikor az ember meghallgatja a dalt, érezze a villám erejét és a harcos lelkét.

„A Sugaan Essenával fel akartuk ébreszteni a mindannyiunkban szunnyadó harcost, hogy szembeszállhassunk és megküzdhessünk a félelmeinkkel.”

A zenész azt is elárulta, a jövőben is játszani fogják a dalt, de nem azon a nyelven, ahogy elhangzott a Jedi: Fallen Orderben, mert az túl nehéz lenne, hanem visszatérnek a mongol dalszöveghez.

Ugyanaznap, amikor ez az interjú megjelent, felkerült egy videóinterjú is az EA Star Wars YouTube-csatornára, amelyben a zenekar négy tagja szinte ugyanazokat a válaszokat adta, mint a Revolver magazinnak egyikük. Kiderült azonban, hogy a felkéréskor először azt hitték, viccről van szó, egészen addig nem tudták elhinni, hogy egy Star Wars projekt részesei, amíg el nem kezdték írni a dalt. A zenéjükről pedig elárulták, hogy a tradicionális mongol hangszerek és torokhang, valamint a metálos hangzás miatt egyfajta híd a múlt és a jelen, valamint a kelet és a nyugat között. Hozzátették:

„A Star Warsban is találkozik a régi az újjal. A különleges Star Wars galaxis és az egyedülálló zenénk összepasszolt.”