Anekdotakirály a messzi-messzi galaxisból

Craig Miller mindössze néhány évig dolgozott a Lucasfilmnél, mégis elképesztően izgalmas és olvasmányos könyvet tudott írni az élményeiről.


Star Wars Memories: My Time in the (Death Star) TrenchesStar Wars emlékek: Időszakom a (Halálcsillag) lövészárkaiban. Ez a címe Craig Miller tavaly novemberben megjelent, 433 oldalas könyvének. A kötet – amelyhez nem más írta az előszót, mint a néhai Gary Kurtz, az Egy új remény és A Birodalom visszavág producere – lazán összekapcsolódó történetekből áll össze, főként abból az 1976 és 1980 közötti időszakból, amíg Craig Miller a Lucasfilm alkalmazottja volt.

Miller volt a Lucasfilm első rajongókapcsolati igazgatója, s e minőségében megannyi feladatban részt vett a Star Wars talán legizgalmasabb időszakában. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Ő alapította meg az első hivatalos Star Wars rajongói klubot, ő írta ennek hírlevelét, a Bantha Trackset.[/su_highlight] Ő találta ki és üzemeltette azt a rendszert is, amelynek célja a rajongói levelekre való reagálás volt. Megannyi promóciós és marketingfeladatban részt vállalt, előadásokat tartott sci-fi és képregényes conokon. Kitalálta és megírta A Birodalom visszavág kampányában kulcsfontosságú telefonos reklámot is, amely miatt leállt Illinois állam telefonhálózata. Munkája során közleményeket írt, forgatást látogatott, s a klasszikus trilógia megannyi szereplőjével és stábtagjával beszélgetett – néhány izgalmas, akkor készült interjút e kötet is rejt. Amikor Harrison Forddal beszélgetett egy étteremben, a színész például rágyújtott egy spanglira – azaz a fűszercsempészt alakító színész sem vetette meg olykor az efféle élvezeteket. De például Miller mesélte el azt is, hogyan gondolkodott George Lucas a messzi-messzi galaxis zöld nyuláról, s hogy ez milyen hatással volt a franchise-ra:

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”7130″]

A megannyi apró történet között akadt magyar vonatkozású is. Miller A Birodalom visszavág 1980. májusi premierje előtt pár nappal munkába tartott, amikor a hollywoodi Egyptian Theatre mellett elgurulva sorban álló embereket látott. Miután beszélt velük, kiderült, a film több nappal későbbi éjféli vetítése miatt álltak sorban. Miller – aki névjegyeket osztott a várakozók között – ezt követően újságokkal és tévékkel beszélt, hogy küldjenek tudósítókat a helyszínre, hiszen ekkoriban nem volt jellemző az ilyen mértékű érdeklődés. Majd kapott egy telefont az egyik sorban állótól, hogy a mozit üzemeltető férfi, egy bizonyos Mr. Szabo el akarja hajtani őket, ne kellemetlenkedjenek ott az egyébként nem saját tulajdonában álló mozi körül. Miller beszélt is az általa roppant gőgösnek leírt Szabóval, aki csak „miszternek” szólíttatta magát, de nem tudta meggyőzni. Miller végül a mozi tulajdonosával kellett beszéljen, hogy ne küldjék el a rajongókat, így pedig összejött a premier előtti hírverés a filmnek.

Craig Miller – akit tinédzserként nem más vezetett be a sci-fi világába, mint a legendás Ray Bradbury – könyve két szempontból nagyon jó. Az egyik, hogy rengeteget tanulhat az ember a történetein keresztül az akkori filmszakma és a Lucasfilm működéséről – s a hetvenes-nyolcvanas évekre érvényes belső szabályszerűségek közül sok minden máig érvényes.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”5826″]

A másik, hogy Miller roppant humorosan és olvasmányosan ír. Magamhoz képest elég hamar olvastam végig a könyvét, amely végig élvezetes maradt, annak ellenére, hogy csupán egy pár éves időszakot mesél el.

A kötetnek talán egy komolyabb hibája van: ráfért volna még némi szerkesztés. Érezhető, hogy különböző időpontokban megírt anekdotákat fűzött össze egy kötetté, ám a könyv különböző pontjain vannak ismétlődő, újra meg újra elmesélt történetrészletek. Ez érdemben nem csökkenti a Star Wars Memories értékét, ugyanakkor egy laikus szerkesztő kiszúrhatta volna az ismétlődéseket.

Gary Kurtz – akivel Miller a Lucasfilmtől való távozása után több másik projekten is együtt dolgozott – remekül összefoglalta a 2018-as halála előtt a kötethez megírt előszavában, miért is olyan jó a Star Wars Memories:

„Ez nem egy újabb »Így készült…« könyv, ugyanazokkal a történetekkel és információkkal, amelyekkel számtalan könyvben és újságcikkben találkozhattunk. A könyv eddig nem ismert történeteket tartalmaz; egy olyan bennfentes szemszögéből, aki maga is rajongó, aki élvezte azokat az érdekfeszítő eseményeket, amit átélt. E történeteket pedig úgy meséli el, hogy bevonja az olvasót, aki úgy érezheti, mintha maga is ott lett volna a leírt eseményeknél.”

Összességében remek könyv lett a Star Wars Memories, amelyet minden Star Wars rajongónak érdemes lenne elolvasni, s amelyből olykor mi is szemezgetünk majd itt, a Ziro.hu-n. S csak remélni tudjuk, hogy lesz majd olyan magyar kiadó, amely fantáziát lát a kiadásában – ha így lesz, én szívesen vállalnám a fordítást.