Mit tudunk a fűszerről és a Kesselről?

A klónok háborúja záróévadjának Ahsoka story-arcjában ismét szerepel a kánonban Kessel és a fűszerbányái. De mit tudunk e szerről és a bolygóról? Ennek jártunk utána.


Kezdjünk a fűszerrel! Mint tudjuk, Han Solo is fűszert csempészett Jabbának, a huttnak, de mi valójában ez? Egy olyan tiltott anyag, amely finomított formában kábítószerként, de gyógyászati szerként is alkalmazható (e szempontból hasonlít a mi világunk marihuánájához).

Alapvetően gyűjtőnévről van szó, több különböző formája is ismert. A Rylothon bányászott ryll például tudományos és gyógyászati célokat szolgált, a sansanna fűszer pedig a galaxis megannyi bolygóján megtalálható volt.

Sansanna fűszer (Wookieepedia)

A fűszer előfordulásai a kánonban

A fűszer többször is felbukkant a kánon során. A klónok támadásában egy ideig azt hitték, az Amidala elleni merénylet-kísérlet hátterében a Naboo holdján tevékenykedő elégedetlen fűszerbányászok állhattak, csak később derült ki Dooku gróf mesterkedése. Apropó Dooku: az őt elfogó Hondo Ohnaka és bandája egymillió kredit értékű fűszert kért a jediktől a szeparatisták vezetőjéért cserébe. Persze Dooku megszökött, mielőtt Jar Jar Binks és Kharrus szenátor leszállíthatta volna az értékes rakományt.

A Birodalomban is előfordult a fűszerhasználat.

Delian Mors moff – a Star Wars kánonának első leszbikus karaktere, aki a klónháborúk lezárulta utáni években szolgálta a Birodalmat – például maga is előszeretettel élvezte a fűszer okozta mámort. Mors karaktere Paul S. Kemp regényében, a Sith Nagyurakban bukkant fel, a moffról beosztottja, a később a Szabad Ryloth mozgalomhoz átállt Belkor Dray ezredes azt állította, a fűszerhasználat nem befolyásolta a képességeit. James Luceno Tarkin c. regényéből pedig az alábbi részletet érdemes kiemelni:

„– Az egyik siklónk nemrégiben bekerült a javítóműhelybe, miután az építkezés pora miatt meghibásodott – folytatta Tarkin. – Abban a csarnokban akadnak területek, amelyeket a biztonsági kamerák nem látnak. Ugyanakkor, jómagam gyakran bejárom a műhelyt, és nemrégiben találtam egy zacskót, amelyben egy bizonyos fajta élénkítő hatású fűszert szoktak tartani. – A fiatal férfi arcára pillantott, és hozzátette: – Maga erősen izzad, zászlós! Biztos abban, hogy képes ellátni a szolgálatot?

– Csak egy kis hipertéri rosszullét, uram…

– Talán valóban az… viszont a hipertéri rosszullét nem lehet a felelős azért a tényért, hogy a jobb kezének hüvelyk- és mutatóujja között sárgás foltok vannak, ami rendszerint annak az eredménye, hogy az oda csippentett adagoló nem megfelelően finomított fűszert tartalmaz. Azt is észrevettem, hogy a jobb szemfoga szépen szuvasodik, ami lehet a fűszerfogyasztás egyik tünete is. Végezetül, a személyi anyagában az szerepel, hogy az utóbbi időszakban gyakran elkésve jelentkezik szolgálatra, és ha megteszi is, hanyagul látja el a feladatait.”

Timothy Zahn: Thrawn c. regényében is felbukkan a fűszer két formája. Ghadi moff az akkor Domus Renking szenátornak dolgozó Arihnda Pryce-t juttatta börtönbe azzal, hogy ún. polstinefűszer-port helyezett el a nő ruháján. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]A moff egyébként nagyon értékesnek és nagyon illegálisnak nevezte e szert.[/su_highlight]

Ugyanebben a regényben egy területi vita, az ún. Cyphar incidens középpontjában is egy fűszer állt. A scarn egy finomítás előtt álló anyag volt, ezáltal nem volt illegális a birtoklása, hiszen legális anyagokat is elő lehetett állítani belőle. Fűszerré csak úgy válhatott, ha finomították és vegyi kezelés alá vetették, akkor vált teljes értékű scarnná. A helyiek, a cyphariak egyik klánjának földjei alatt húzódott egy kibányászandó scarn-mező, amelyre a humanoid telepesek szemet vetettek, ebből alakult ki a konfliktus, amelynek Thrawn vetett véget azzal, hogy megsemmisítette a lelőhelyet.

Továbbmenve: Luke Skywalker abban a hiszemben nőtt föl, hogy apja egy fűszerfregatt navigátoraként szolgált. S mint már említettük, Han Solo pedig egy értékes fűszerszállítmánytól vált meg, hogy lerázhassa a birodalmiakat – emiatt tartozott hatalmas mennyiségű pénzzel Jabbának, a huttnak.

A [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]zárótrilógiában csak az utolsó epizódban bukkan fel a fűszer említés szintjén.[/su_highlight] A Skywalker kora Képes útmutatóból kiderül, hogy a Birodalom összeomlása a Kesselről induló fűszerkereskedelmet is megrázta, olyannyira, hogy véres háborúba torkollott a kesseli fűszerért folyó versengés. Ekkor jelent meg a Fűszercsempészek bandája a Kijimin, amely fűszerrakományok elfogására specializálódott. Idővel kialakították saját kapcsolataikat a bánya-üzemeltetőkkel és az erőszakkal is felhagytak. Ezt a szervezetet vezette Zorii Bliss, nekik dolgozott Babu Frik és korábban bandatag volt Poe Dameron is.

A Kessel

Most, hogy a fűszert kiveséztük, jöhet az egyik elsődleges forrása. A Kessel volt az elsőként név szerint említett bolygó a Star Wars univerzumában: C–3PO Leia hercegnő hajóján beszél arról, hogy a rohamosztagosok bizonyára a Kessel fűszerbányáiba küldik őt és R2–D2-t. Később Han Solo dicsekedett a Kessel futamon elért eredményével.

Azóta vissza-visszatérően emlegeti a (Legendák, majd a) kánon a helyszínt: 2014-ben a Star Wars: Lázadók animációs sorozat első részében szerepelt először ténylegesen. 2017-ben a Battlefront II videójátékban, majd 2018-ban a Solo: Egy Star Wars-történet antológiafilmben láthattuk a Kesselt. Utóbbiban mélyrehatóbban is megismerhettük a fűszerbányák világát a Birodalom idején, és itt szerepelt Vajda Attila magyar színész is Sagwaként. Ezt követően 2020-ban, A klónok háborúja animációs sorozatban utaztunk el virtuálisan ismét a bolygóra, sőt,

először láthattuk annak „élő” részét is, ahol a királyi udvar is található.

Csubakka (Joonas Suotamo) és Sagwa (Vajda Attila) a Solóban (LK Agency)

A bolygóról a Solo filmhez készült Képes útmutató mesél a legtöbbet. E szerint a Külső Peremvidéken fekszik, a Kessel szektorban, a Kessel rendszerben. Az égitest az Akkadázi-örvény nevű űrvihar öleli körbe, egyesek szerint az ebből származó törmelék állt össze egy bolygótömeggé, s állítólag az űr háborgása okozza a fűszerkő termelődését is. A pyke-ok által irányított kesseli fűszerbányákban rabszolgák és droidok dolgoznak, utóbbiakat szabadította fel az L3–37 által kirobbantott droidlázadás. Öt évvel a yavini csata előtt [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Kanan Jarrus egy vuki rabszolgákat kimentő akció során itt aktiválta a fénykardját, felfedve, hogy jedi,[/su_highlight] s magára irányította ezzel a Főinkvizítor figyelmét.

A Kessel fűszerbányái a Solóban (StarWars.com)

A Kessel fejlődése a kánonban

A Kessel alapötlete természetesen George Lucastól származik, és ahogy ma ismerjük, az is főként neki köszönhető, annak ellenére, hogy azután láthattuk bolygót először, hogy eladta volna a Lucasfilmet és más cégeket a Disney-nek. Lucas eredetileg A klónok háborúja animációs sorozat, és az Underworld nevű meg nem valósult élőszereplős projekt kapcsán dolgozta ki csapatával, hogy a bolygón a pyke-ok irányítják a fűszerbányászatot.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”5352″]

A Lázadókban látott Kessel látványvilága jó eséllyel A klónok háborújához készült látványterveken alapult. A Lázadókhoz kiadott referenciakötetben több is kiderült a Kesselről, itt említik először az uralkodócsaládot, és azt, hogy ők a bolygó buja növényzettel borított részén élnek – írja a NumidianPrime blog.

Pyke-ok a Kessel fűszerbányáiban a Solóban (StarWars.com)

Ugyanitt szerepel az is, hogy bár a forgatókönyvíró Kasdanék nem látták Lucas Kessellel kapcsolatos, az Underworldhöz készült jegyzeteit, az abban lévő tudás egy része a Solo fejlesztő csapatához is eljutott. A Solo stábja felhasználta mindezt, s némi Legendák-tartalom átemelése mellett új elemeket is fejlesztett, így láttuk a Kesselt a filmben olyannak, amilyennek. A Solóhoz kiadott Képes útmutatóban szerepel először Yaruba király neve is, akit A klónok háborúja záróévadának múlt heti, Deal No Deal c. epizódjában is emlegetett a király főudvarmestere, Kinash Lock.

Ezzel az epizóddal pedig bezárult a kör.

Hiszen a sorozat el nem készült záróévadjához fejlesztettek ki sok mindent, amit később a Kessel kapcsán megismertünk. Most, hogy a sorozat mégis méltó lezárást kap, az eredeti tervek alapján (és a Solo újításaihoz igazodva) látjuk ismét a Kesselt, valamint az ottani fűszercsempészetet.