Ahsoka: nomen est omen

Egészen érdekes annak a története, hogyan kapta meg Anakin szájalós padavanja az Ahsoka nevet.

Tizedik évfordulóját ünnepli idén a nagysikerű A klónok háborúja animációs sorozat. Ez alkalomból a San Diego Comic-Con keretében külön panelt szentel a Lucasfilm a sorozatnak. A panel csütörtökön, helyi idő szerint 11:45-kor (nálunk 20:45) kezdődik, részt vesz rajta a sorozat rendezője, Dave Filoni, továbbá Athena Portillo producer, Kevin Kiner zeneszerző, valamint Ahsoka Tano és Anakin Skywalker szinkronszínészei, Ashley Eckstein és Matt Lanter is!

Miután a Rex századost és a többi klón katonát megszólaltató Dee Bradley Baker egy Twitteren közzétett posztjában, megjegyezte, hogy a sorozat rajongói ne akarják kihagyni a panelt, már megindultak a rajongói találgatások, nagy bejelentéseket várva.

Szintén az ünnepi eseményhez kapcsolódik Henry Gilroy, a sorozat forgatókönyvírójának friss Twitter-bejegyzése, amelyben egy különleges háttér információval ajándékozta meg a rajongókat. Megosztotta ugyanis a 2005-ben írt „Series Guide” címlapját, melyen kézírásos feljegyzést is találunk:

„Ashla = Ahsoka Tano”.

Gilroy elmagyarázta, hogy a karakter eredeti neve Ashla lett volna, ami a Csillagok háborúja (a későbbi Egy új remény) korai verziójában az Erő világos oldalának neve volt. Amikor George Lucas megvitatta Gilroyjal a kéziratot, (talán épp ezért) elvetette, hogy Anakin Skywalker padawanját Ashlának nevezzék, helyette az Ashoka nevet javasolta a Maurya dinasztiából származó indiai császár, Nagy Ashoka (Asóka) után.

[su_box title=”Mit érdemes tudni Asóka császárról?” box_color=”#5e2d79″]Szanszkrit nevének jelentése: „fájdalommentes”, „bánat nélküli”. Az ókori India egyik legjelentősebb uralkodója volt (uralkodott: Kr. e. 268–232.), a dinasztiaalapító Csandragupta unokája. Asóka kiterjesztette a birodalom határait, uralkodása majdnem a teljes indiai szubkontinensre kiterjedt. A kalinga háború kegyetlenségeit megtapasztalva azonban vallásos buddhista lett, és számos, oszlopokra vésett erkölcsi tanítást (Asóka ediktumai) hagyott az utókorra. Asóka császárról H. G. Wells, a science-fiction egyik nagy alakja is meglehetősen tiszteletteljes szavakkal írt: „Az uralkodók tízezreinek nevei között, amelyek a történelem oszlopait borítják, hirdetve az ő nagyságukat, kegyelmességüket, fenségüket és királyi kiválóságukat, Asóka neve ragyog, tündököl, szinte egyedül, akár egy csillag.”[/su_box]

Lucas tehát az Ashoka nevet javasolta, amit Gilroy azzal tett egyedivé, hogy – kicsit megvariálva a betűk sorrendjét – Ahsokára változtatott.

Nem ez azonban az egyetlen szcenárió arra vonatkozóan, hogyan jutottak el Anakin Skywalker szájalós padavanjának ma ismert megnevezéséhez! Állítólag rövid ideig elgondolkodtak ugyanis a készítők, hogy a togruta lányt Arwinnek nevezzék, méghozzá A Gyűrűk Ura Arwenje után. Ez a rendező ötlete volt, aki hatalmas Tolkien rajongó. Lucas azonban elutasította ezt a lehetőséget, és [su_highlight]levetetett Gilroyjal a polcról egy könyvet a híres történelmi személyekről, s elkezdtek keresgélni valakit, akinek a neve “Ash”-sal kezdődött[/su_highlight]. Így találtak rá Ashoka/Asóka indiai uralkodóra, mely névből kis variációjával megszületett Ahsoka Tano.

Az Ashla név sorsa mellett sem szabad elmennünk. Bár A klónok háborúja főhősének a nevét megváltoztatták, E. K. Johnston Ahsoka című regényében a Birodalom elől bujkáló Ahsoka Tano maga is használja, méghozzá álnévként. Ráadásul A klónok támadása filmben szerepel egy fiatal togruta leányzó is ezen a néven. Leland Chee, a Lucasfilm Story Group jelenlegi tagja 2009-ben cáfolta azokat a rajongói spekulációkat, hogy a filmben szereplő Ashla és Ahsoka ugyanaz a személy lenne, ugyanis a két karakter különböző életkorú.

Az Ashla név útja azonban ezzel még nem ért véget! A Lázadók animációs sorozat sok esetben törekedett arra, hogy az eredeti Lucas- és Ralph McQuarrie-féle koncepciók minél több elemét emeljék be a kánonba, így lett ez Ashlával is. A sorozatból ugyanis kiderül, hogy – Lucas korai ötleteihez hasonlóan – [su_highlight]a lasat nép Ashlának nevezi magát az Erőt, míg a világos és sötét oldal között elhelyezkedő Bendu[/su_highlight] (akinek neve a jedik elnevezésének korai változatából [jedi-bendu] ered) [su_highlight]a világos oldalt említette ezen az ősi néven[/su_highlight].

Hozzászólás