Siket színész dolgozta ki a buckalakók jelbeszédét A mandalore-ihoz

Troy Kotsur a taszkenek kultúrája alapján dolgozta ki a jelbeszédet, amelyet A mandalore-i második évadának első részében láthattunk hosszabban.


Bár A mandalore-i első évadának ötödik epizódjában (The Gunslinger) röviden már láthattuk, hogy miféle jelbeszéddel kommunikálnak a Tatuinon élő buckalakók Din Djarinnal, csak most terjedt el széles körben az az információ, hogy ennek kidolgozásában kulcsszerepet vállalt egy siket színész, Troy Kotsur. Ennek oka nyilván az, hogy a második évad első epizódjában (The Marshal) hosszabban is láthattuk, ahogy a taszkenek kommunikáltak Din Djarinnal és a mindebből semmit nem értő Cobb Vanth-tel.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”4881″]

Az 52 éves színész nemcsak az első évad jelelő buckalakó felderítőjét alakította, összesen 15 szerepet sorol fel a neve alatt az IMDb, feltűnt például a CSI: NY-ban, vagy az itthon Dokik címen futott kultikus vígjáték-sorozatban, a Scrubsban.

Kotsur 2020 elején adott interjút a buckalakók jelnyelvével kapcsolatban a The Daily Moth-nak. Itt elárulta, amikor A mandalore-i első évadán dolgozó stáb megkapta a forgatókönyvet, abban csak annyi szerepelt, hogy jelnyelvvel kommunikálnak a buckalakók Din Djarinnal és Toro Calicannel. A stáb egyik, jelnyelvet is ismerő, de nem hallássérült tagja megemlítette, hogy egy siket személlyel is érdemes lenne konzultálni emiatt, Kotsur pedig végül el is játszhatta a jelelő buckalakót. A színész megemlítette, ezért is nagyon fontosak a jelnyelvi kurzusok a nem hallássérültek számára, mert ők így a siketek szövetségesei lehetnek. Kotsur arról is beszélt, hogyan alkotta meg a buckalakók jelnyelvét.

„Tanulmányoztam a taszken portyázók kultúráját és a környezetet, ahol élnek. Kutattam a sivatagi életkörülmények után, elvégre Luke Skywalker »buckalakóknak« nevezte ezt a népet. Mindenesetre az egyik célom az volt, hogy eltérjek az amerikai jelnyelvtől (ASL). Kialakítottam egy különálló taszken jelnyelvet, ami a kultúrájukon és az élőhelyükön alapul”

– fogalmazott Troy Kotsur az interjúban. A színész arról is beszélt, hogy nyolc éves volt, amikor beleszeretett a Star Warsba. Annak ellenére, hogy amikor a filmet 1977-ben bemutatták, még nem nagyon gondoltak a mozikban kisegítő lehetőségekre a siketek számára, de a Star Warstól így is eldobta az agyát. Hiába nem hallott semmit a filmből, annak vizualitása magával ragadta, s a később Egy új reményre keresztelt filmet 28 alkalommal nézte meg.

Troy Kotsur azt is elmondta, reméli, hogy a Disney+-on egyre több jelnyelvet láthatunk majd, s hogy a producerek egyre nyitottabbak lesznek erre.

Ne feledjétek, nyolc héten át minden hétfő este nyolckor Mando Mondó élőben a Facebookon és a YouTube-on, ahol kibeszéljük A mandalore-i második évadának legutóbbi epizódját!

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”7912″]