Utazás a Galaxis középpontja felé

A Star Wars Explained a napokban készített egy rövid, ám kiváló videót a Galaxis középpontjában, a Mélymagban fekvő lakott rendszerekről. Ez döbbentett rá, hogy ez a régió majdhogynem annyira ismeretlen számunkra, mint az Ismeretlen Területek. Így hát felélesztve galaktikus földrajzos cikksorozatom, célul tűztem ki, hogy elvezetem az olvasót a veszélyes Mélymagba, körüljárva, hogy a kánonban mi derült ki eddig erről az izgalmas régióról!

Tömören: nagyon kevés. Kicsit bővebben, ez egy masszív tömegű csillagokkal, bolygókkal és egyéb hatalmas űrbéli objektumokkal sűrűn behintett terület, mely fényesen világít az ismert galaxis szívében. A középpontja pedig egy szupermasszív, ősi fekete lyuk, amely összetartja az egész galaxist. Éppen ezért nehéz és életveszélyes a Mélymagban való navigáció és közlekedés, viszonylag kevesen próbálkoztak meg a feltérképezésével.

A legtöbb adatot a Mélymag világairól A klónok háborúja animációs sorozatnak köszönhetjük. A legismertebb ezek közül mindenképp az Élet forrásának, vagy az Erő bolygójának nevezett titokzatos mélymagi világ, melyet Yoda mester keresett fel a háború idején. Az Élet forrása egy különlegesen erős területe az Erő világos oldalának, egyesek szerint a galaxisban minden élet onnan ered. Ez az a hely ugyanis, ahonnan a midikloriánok (jajj George…) származnak, és szétterjedtek az egész galaxisban, magukkal cipelve az élet csíráját.

A misztikus világnak nincs igazi neve, nem szerepel a csillagtérképeken. Még a Jedi renden belül is csupán legendákat hallottak felőle, [su_highlight]mígnem egy öntörvényű jedi, Qui-Gon Jinn el nem kezdte mélyebben tanulmányozni ezt a legendát.[/su_highlight] Jinn mester megpróbálta lokalizálni az Élet forrását, ám nem maradt ideje, hogy fel is keresse a potenciális világokat, ugyanis Darth Maul keresztül döfte számításait. Qui-Gon szellemének azonban sikerült manifesztálódni Yoda mester álmaiban, így a titokzatos bolygó felkutatása és megtalálása már a rend legendás nagymesteréhez fűződik, aki itt találkozott az Erő papnőivel. A bolygót egy aranyszínű gázból álló csillagköd veszi körül, s bár a világ felülről nem tűnik nagyon vonzónak, a felszín tiszta, és minden élőlény számára lakható. A töredezett bolygófelszín repedéseiből ugyanis tiszta életenergiát hordozó fénygejzírek törnek fel. A bolygó borostyánfelhői között, [su_highlight]a furcsa dzsungelekben mindenféle teremtmény megtalálható, ám ők semmi veszélyt nem jelentenek a látogatókra,[/su_highlight] ahogy éhínség vagy szomjúság sem érheti őket. Az Élő Erő teremtményeit azonban nem lehet eltávolítani erről a különös világról, ugyanis az esetben köddé válnak.

Az Erő forrása mellett azonban más, hétköznapibb lakott világok is fekszenek a Mélymagban. A legismertebb ezek közül minden bizonnyal a Cosiai űr, azon belül is a Cosia-rendszer egyetlen lakott bolygója, a Cosia. A planétát két hold kíséri, a Tabu és a Tebu. A bolygó felszínét az óriási cosa fákból álló hatalmas erdőségek borítják. A roppant méretű növények pálmalevelei több száz méter nagyságúak is lehetnek, így nem véletlenül ezekre fákra építették településeiket a cosiai faj tagjai. Az így létrejött falvak egymástól teljesen függetlenek, melyeket a helyi vének tanácsa irányít. Egy-egy faluban akár kisebb űrkikötők is helyet kaphattak. Igazi fővárosa sincs így a bolygónak, bár legjelentősebb településüknek Nu Cosa számít. [su_highlight]A bolygó értelmes faja a hüllőszerű humanoid cosiai, legismertebb tagjuk A klónok háborújában is felbukkanó idős jedimester, Tera Sinube.[/su_highlight] A cosiai kultúra egyik legfontosabb ünnepe a születéshez kapcsolódik, amikor a faj tojásai felrepednek, hatalmas ünnepséget rendeznek az új élet és bölcsesség tiszteletére.

A Cosia-rendszeren kívül azonban egy halom másik csillagrendszer alkotja még a Cosia-űrt, melyek közül eddig egyedül a Cos Secundut ismerjük. A Cos Secundu története szorosan összefügg cosiai fajjal, a cosiai biomérnökök ugyanis létrehozták a genetikailag módosított nu-cosiai alfajt, akik kolonizálták ezt a világot. A legismertebb nu-cosiai talán Az ébredő Erő Őrült Kofája, Bobbajo (nyitóképünkön).

Az utolsó alaposabban ismert mélyűri világ a Fex nevű hold, amelyet az Egy új remény és A Birodalom visszavág eseményei között keresett fel Luke Skywalker, és barátnő-félesége, Nakari Kelen. A Fex a Sha Qarot bolygó körül kering, mely mérgező légköre, és a felszínen lévő erős vulkáni aktivitás miatt lakhatatlan. A Fex hold ellenben még lázadó bázisként is felmerült, ám később ezt az eshetőséget a Szövetségnek határozottan el kellett vetnie. [su_highlight]A lila talajú világon ugyanis rémisztő agyszívó lények tanyáznak, így jobb ha minden galaktikus utazó messziről elkerüli![/su_highlight]

Szintén a Mélymagban fekszik az Ojom nevű világ, mely a besalisk faj szülőbolygója. A négykarú, magas humanoid faj legismertebb képviselői minden bizonnyal Dexter Jettster, valamint Pong Krell bukott jedi mester. A besaliskok szülővilága nem feltétlenül kellemes, a Legendák szerint ugyanis az egész egy nagy fagyott óceán. A kánonban azonban egyelőre alig van adatunk az Ojomról, sőt az sem teljesen bizonyos, hogy tényleg a Mélymaghoz tartozik. A bolygó ugyanis a kétes hovatartozású The Force Awakens Beginner Game térképén szerepel így, hasonlóan olyan más Legendákban nagyobb szerepet kapó mélymagi világokhoz, mint a Prakith, Vulpter, Empress Teta, Byss, Constancia vagy a The Old Republic játékból ismert ősi jedi világ, a Tython. Ezek jobb megismerése azonban talán majd csak a kánon későbbi szakaszában várható.

Season 4 Episode 10 GIF by Star Wars - Find & Share on GIPHY

A Mélymagban való utazáshoz az űrben lévő objektumok rejtette veszély mellett még egy zavaró tényezőt kell megemlíteni, méghozzá a Galaktikus Birodalmat! Palpatine császársága idején ugyanis a Birodalom a Mélymagra is kiterjesztette uralmát, létrehozva a Mélymag Biztonsági zónát, illetve megszállták a Cosiát is. A projekt egyik legfontosabb szereplője A Jedi visszatérben is felbukkanó, fura kalapos császári tanácsadó, Kren Blista-Vanee volt. Blista-Vanee fő érdeme, hogy hiperűr-útvonalakat hozott létre a Mélymag világai felé. Ebben a munkában juthatott szerep azoknak az Interdictor osztályú hajóknak, amelyeket később Tarkinnak adott kölcsön a Carrion Spike kézre kerítését segítve.

Nos ennyit tudunk a kánonban a Mélymagról. A Galaxis más szegletéhez hasonlóan a Legendák ezúttal is szélesebb (és néha kaotikusabb) ismereteket hoznak, de reméljük, hogy az Ismeretlen Területekhez hasonlóan előbb-utóbb a Mélymagot is jobban felfedezhetjük a kánonban.

Hozzászólás