A Star Wars-nap a magyar kormányzati kommunikációba is beszivárgott

(Válasz.hu)

Kovács Zoltán kormányszóvivő is azt kívánta, az Erő legyen velünk.

Úgy fest, Kovács Zoltán kormányszóvivő rajta tartja az ujját a történések ütőerén: a május 4-i Star Wars-nap kapcsán kitweetelte a Star Wars YouTube-csatornájának egyik pár napos videóját, hozzátéve a már jól ismert mondat dátumhoz igazított angol változatát.

body[data-twttr-rendered=”true”] {background-color: transparent;}.twitter-tweet {margin: auto !important;}

function notifyResize(height) {height = height ? height : document.documentElement.offsetHeight; var resized = false; if (window.donkey && donkey.resize) {donkey.resize(height); resized = true;}if (parent && parent._resizeIframe) {var obj = {iframe: window.frameElement, height: height}; parent._resizeIframe(obj); resized = true;}if (window.location && window.location.hash === “#amp=1” && window.parent && window.parent.postMessage) {window.parent.postMessage({sentinel: “amp”, type: “embed-size”, height: height}, “*”);}if (window.webkit && window.webkit.messageHandlers && window.webkit.messageHandlers.resize) {window.webkit.messageHandlers.resize.postMessage(height); resized = true;}return resized;}twttr.events.bind(‘rendered’, function (event) {notifyResize();}); twttr.events.bind(‘resize’, function (event) {notifyResize();});if (parent && parent._resizeIframe) {var maxWidth = parseInt(window.frameElement.getAttribute(“width”)); if ( 500 < maxWidth) {window.frameElement.setAttribute("width", "500");}}

Nem ez volt az első alkalom, hogy a Csillagok háborúja megmozgatta Orbán Viktor miniszterelnököt és körét. Legutóbb tavaly október 23-i beszédében jelentette ki a kormányfő, hogy

„Sohase becsüljük le a Sötét Oldal erejét”.

https://medium.com/media/7cd1f13cec6eee4cc62e8270fd089d05/href

„Egy politikus ilyen művekre azért hivatkozik, mert mindenki tudja, hogy Darth Vader kicsoda, könnyebb vele példálózni, mint egy bonyolult európai politikai kérdéssel”

mondta a Magyar Nemzetnek készített interjúmban még 2015-ben Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója. Persze van olyan magyarázat is a fentiekre, hogy így próbálnak közelebb férkőzni a fiatalokhoz, vagy csak szimplán szeretik kormányzati körökben is a Csillagok háborúját. Az mindenesetre látszik, hogy Orbán a Fideszt az Erő világos oldalára, tehát a jók közé sorolja.

Mi köze Orbán mesternek a Csillagok háborújához?

Más kérdés, hogy a fenti mondat nem is szó szerinti idézet: a pontos mondat így hangzott A Jedi visszatérben: „Alábecsülöd a sötét oldal erejét.” Az ominózus kijelentés Darth Vader maszkjából hangzott el, Luke Skywalkernek mondta, amikor a Halálcsillag 2-n küzdöttek, Palpatine tróntermében.

Egy korábbi Star Wars-utalásra is rábukkanni a neten. 2002 februárjában Orbán Viktor a Fidesz kongresszusán így fogalmazott:

„Összefogtunk, és a polgárok oldalán állunk, ezért az erő velünk van. Az erő akkor is velünk van, ha ezt csak halkan mondjuk”.

https://medium.com/media/611428f536051a3e32c1c41267c576fa/href

Hát, végül nem volt velük, a jóslat nem jött be. Így könnyen lehet, hogy az sem igaz, hogy jelenleg a Fidesz áll a világos oldalon…

Szoktak-e politikusok utalni a Star Warsra?

De még mennyire! A Csillagok háborúját legtöbbször az angolszász politikában szokták politikai utalásokhoz használni, ezek közül az első talán az volt, amikor Margaret Thatcher 1979. május 4-ei győzelmét követően a Konzervatív Párt a a London Evening News című újságban féloldalas hirdetést vett „May The Fourth Be With You, Maggie” felirattal. Azaz „Negyedike legyen veled, Maggie” — a párt a fourth és a force (erő) szavak kiejtésbeli hasonlóságára játszott rá. A modern korban is előszeretettel nyúlnak a Csillagok háborújához, ha népszerűségszerzésről van szó: Justin Trudeau liberális kanadai miniszterelnök például sokszor hord Star Wars-os zoknit hivatalos eseményeken is, fittyet hányva a protokollra. Európában is felbukkant már a politikai eszköztárban a Csillagok háborúja, a 2009-es német választási kampányban például egy Angela Merkel lejáratására szánt képen szerepeltették a kancellárt Darth Vader oldalán.

Egyébként a magyar politikai diskurzusban is felbukkant már Vader, a szintén fideszes Navracsics Tibor az Európai Bizottságról mondta ezt 2015-ben a Mandinernek: „Sokan úgy gondolják, hogy Darth Vaderként áll Európa fölött, és fénykarddal sújt jobbra-balra. Nos, nem”. Más kérdés, hogy később (tavaly novemberben) éppen a 888 nevű kormánypárti heccportál hasonlította Orbánt Darth Vaderhez, akkor erről is írtam:

Darth Vaderhez hasonlította Orbánt a kormánypárti mémgyáros

Ugyanakkor nem mindig sül el jól, nem mindig hoz népszerűséget, ha a Star Warsra utal egy politikus. A legutóbbi republikánus előválasztási kampányban Ted Cruz — miközben Han Solót nevezte a legmenőbb karakternek a filmekből, amelyekben szerinte sok bölcsesség van — felcserélte a Yoda mester híres kijelentésében szereplő mondatok sorrendjét. Yoda hangját imitálva mondta el, hogy „Ne próbáld! Tedd, vagy ne tedd!” Hasonlót bénázott Marco Rubio is, aki szerint A Birodalom visszavágban robbantották fel a lázadók a Halálcsillagot. A rajongók az efféle részletekre nagyon odafigyelnek, persze nem szimplán e bakik miatt nem Cruz vagy Rubio az amerikai elnök.

Programajánló

Május 5-én szervezi meg a Magyar Star Wars Klub az idei Országos Star Wars Rajongói Találkozót, ezúttal a budapesti Pólus Centerben.

Országos Star Wars Rajongói Találkozó 2018

Én is előadok, 12.15-től az egyes teremben beszélek Han Solo és Lando Calrissian filozófiájáról, szóba ejtve az epikureusokat, a szkepticizmust és a libertarianizmust is. Gyertek el, ha tudtok!

Ha további Star Wars-tartalmakra vágysz, kattints a képre és lájkolj:

Katt a képre és lájk!


A Star Wars-nap a magyar kormányzati kommunikációba is beszivárgott was originally published in Ziro, a hutt holoüzenetei on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.

Hozzászólás