Rebornok, shadow és dark trooperek – Legendák-hatások A mandalore-iban?

A mandalore-i 12. fejezete (a második évad negyedik része) ismét nagyon szórakoztató volt, nekem talán jobban is tetszett, mint az előző epizód, amelyben Bo-Katan Kryze is szerepelt. Ismét láthattuk a Gyermeket cukiskodni, ahogy megcsapja az áram, illetve önös érdekekből ismét az Erőhöz folyamodik, miként azt is, hogy örül annak, ha Din elpusztít másokat. Újdonság volt, hogy hányt, hisz eddig csak a szájában eltűnni láttunk dolgokat. Persze a Gyermeken kívül történtek más dolgok is.


A Rebornok

Mióta utoljára a Nevarrón járt Din és a Gyermek, a „putriból” egy decens kis települést alakított ki Cara és Greef, ahol még iskolát is alapítottak. Egyetlen problémájuk egy régi birodalmi bázis volt, ennek elpusztításában kérték Din segítségét, mielőtt a rengeteg ott tárolt fegyver kikerülne a feketepiacra. A bázisra vezető út ormok között vezetett, ami engem – főleg a menekülés közben – a Jedi Knight II: Jedi Outcast játék yavini kanyonos pályájára emlékeztetett.

A játékban Kyle Katarn egy AT–ST-t vezetve pusztítja a Birodalom maradékát. Igazából az egész epizód ezt a játékot idézte fel bennem. Az előző példa mellett a mesterségesen (feltételezhetően!!!) létrehozni kívánt erőhasználók eszembe juttatták a Legendákban Desann és Galak Fyyar irányítása alatt álló Birodalmi Fiatalokat (Empire Youth) és a belőlük kialakított Rebornokat.

Az Erőre kevésbé fogékony erőérzékeny fiatalokat sith alkímiával és artusian kristályok segítségével próbálták meg átitatni az Erő sötét oldalával, majd miután a Jedik Völgyében is „megfürödtek” az Erőben, létrejöttek a Rebornok.

Reborn a Jedi Outcastben (Wookieepedia)

A sorozatban azt láthattuk, hogy különféle egyénekbe adják be a Gyermekből kinyert magas m(idichlorian)-számú vért, hogy strandcastokat hozzanak létre belőlük, de ezt egyelőre ezek nem élték túl, viszont az egész mögött húzódó morális vonal nekem a Rebornokra hajazott.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_5″ include_post=”8307″]

A shadow trooperek

Az epizód utolsó jelenete volt a harmadik alkalom, amikor felidéződött bennem a Jedi Outcast, de itt éreztem leginkább a párhuzamot. Ennyi megelőző gondolat után, amikor megjelent Gideon moff a cirkálója fedélzetén két sor sötét páncél között, azonnal Kyle Katarn elég szívós ellenségei, a shadow trooperek jutottak az eszembe a Jedi Outcast játékból.

A shadow trooperek erőhasználó rohamosztagosok voltak, akiket – a Rebornokhoz hasonlóan – Desann hozott létre. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Eredendően szimpla rohamosztagosok voltak, akiket elvittek a Jedik Völgyébe, így váltak erőhasználóvá.[/su_highlight] A shadow trooperek fekete páncélja közepére egy artusian kristályt helyeztek, hogy felerősítse a Jedik Völgyében szerzett képességeiket.

Bizonyos mértékig láthatatlanná váltak a páncéljaik miatt, amelyek egyébként kortózisból készültek, így ellenálltak a fénykardoknak is.

Shadow trooper fanart (Brian Tsang / ArtStation)

A kristály és a Jedik Völgyében szerzett képességek hatására tudtak erőfojtást alkalmazni és erővillámokat szórni, ám ezek gyengébbek voltak, mint a Rebornok képességei, ezért [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]főleg a fénykardjukra támaszkodtak, amivel ügyesebben harcoltak, mint erőérzékeny társaik.[/su_highlight] Tehetséges párbajozóként, a kortózis páncéljukat viselve elég kemény ellenfelei voltak Kyle Katarnnak és a jediknek. Ezért a shadow trooperekkel főként Fyyar Doomgiver nevű rombolóján találkozhattunk a játék során, illetve Desann a nagy részüket bevetette Luke Skywalker Jedi Akadémiája ellen a Yavin 4-en. Miután Kyle Katarn legyőzte Fyyart és Desannt, a shadow trooperes projekt is teljesen leállt.

A dark trooperek

A mandalore-i említett epizódjában megjelenő egységek neve – a látássérülteknek készített hangalámondás alapján – dark trooper. Ez a kifejezés már megjelent mind a Legendákban, mind a kánonban. A Legendákban négy fázisuk ismert. A nulladik fázisú dark trooperekkel játszhattunk is a Battlefront játékokban, ezek még kyborg klónok voltak, akiknek a teste jelentős részben mechanikus elemekből állt. Sugárvetőik voltak és módosított rohamosztagos páncéljuk úgynevezett jumpack-kel ellátva.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”8069″]

Az első és a második fázisú dark trooperek már nem szerves lények voltak, droidokra cserélte őket a Birodalom. Velük a Dark Forces játékban találkozhattunk először, mikor első ízben Kyle Katarn bőrébe bújhattunk. Az első fázisú dark trooperek gyenge, fénykardnak ellenálló droidok voltak jobb karjukon vibropengével, balkarjukon pajzzsal. A kettes fázisú dark trooperek voltak a legelterjedtebbek. A droidok külső burkolatot kaptak, ami kinézetben hasonlított a nulladik fázisú katonákéra, ugró jettel, és plazmaágyúkkal, amelyek rakétákat is képesek voltak kilőni. Alapfegyverük mellett ARC-vetőkkel is fel voltak szerelkezve, ami villámokat vetett az ellenségre.

Dark trooper típusok (Wookieepedia)

A harmadik típusú dark troopereknek egyetlen példánya készült el, ez egy külső páncél (exoskeleton) volt, ami a következő generációs rohamosztagosoknak szolgált volna védelemül. Ezt a páncélt Rom Mohc tábornok viselte, amikor Kyle Katarn megütközött vele. Ez az exopáncél iker sugárvetőkkel és rakétavetőkkel rendelkezett. A fő dark trooperek mellett voltak még kevésbé elterjedt dark trooperek, melyek őrségi vagy megszálló feladatokat láttak el.

A kánonban a Star Wars: Commander nevű mobiljátékban találkozhattunk dark trooperekkel a róluk elnevezett program keretében. A dark trooperek itt is droidok voltak, de a projekt fiaskónak bizonyult, ezért a Birodalomban a KX-sorozatú biztonsági droidokon kívül más harci droidokat végül nem alkalmaztak. Ennek ellenére a tatuini csatában mégis bevetettek kettes fázisú dark troopereket. Ezeknek fekete és ezüst páncéljuk volt, karra szerelt ágyúkkal is rendelkeztek.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”6826″]

Annak fényében, hogy a kánonban nem használtak más harci droidokat a Birodalomban (és az Első Rendben), talán kizárható, hogy Gideon körül droidokat láthatunk.

Az fontos kérdés lehet, hogy a páncélokban már voltak katonák a cirkálón, vagy esetleg ezek üres páncélok lehettek, hasonlóan a shadow trooper exoskeletonokhoz? Esetleg Gideon már készül arra, hogy felszerelje a strandcastokat, ha lesz köztük olyan, amelyik életben marad? Reméljük, hamarosan kiderül!

A témát szerkesztőségünk másik tagja, Kelemen Richárd, alias Rixon is megénekelte a YouTube-csatornáján:

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=bZbb3oR2gnk”%5D