[Exkluzív] Így rögzítették Budapesten A klónok háborúja záróévadjának zenéjét

Valószínűleg nem ez volt az utolsó Star Wars projekt, amelynek zenéjét a Budapest Scoring rögzítette.


Amint arról már áprilisban beszámoltunk olvasóinknak, A klónok háborúja záróévadjának zenéjét is Budapesten rögzítették. A Budapest Scoring – amely korábban a Lázadók animációs sorozat zenéjén is dolgozott – azóta három videót is közzétett ezekről a felvételekről. Így megkerestük Sapszon Bálint vezérigazgatót, hogy meséljen a munkálatokról.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=zwHHj8piWcI”%5D

„Nagy megtiszteltetés volt annak ellenére, hogy nem először csináltuk. Star Wars filmzenét játszani mindig nagy élmény”

– fogalmazott Sapszon Bálint a Ziro.hu-nak. A vezérigazgató elárulta, nem az egész évadon dolgoztak, hanem annak vége felé kapcsolódtak be. „Egy másik zenekarral is próbálkoztak előttünk, s az a visszajelzés érkezett, hogy velünk volt az igazi, így a finálé zenéje már a Budapest Scoring nevéhez fűződik” – mesélte Sapszon Bálint. Egyébként a záróévad, főként a finálé zenéjét sok rajongói portálon dicsérték – jó tudni, hogy magyar művészeknek is köszönhető, hogy ilyen remek lett.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=_YQ3CyhKn2w”%5D

A felvételek 2019 októberének végén zajlottak a Magyar Rádió 22-es stúdiójában, ahol a Budapest Scoring rendszeresen készít felvételeket. Mint kiderült, mindössze egy nap alatt sikerült felvenni a szükséges zenét. Ezen a napon a zeneszerző, Kevin Kiner élőben követte a Budapest Scoring munkáját Los Angelesből, s olykor szóban instruálta a zenészeket. Az egynapos munka után néhány nappal a Pannonia Studióban, kórussal zajlott ráéneklés a rögzített zenére. Sapszon Bálint azzal kapcsolatos kérdésünkre, hogy milyen élmény volt mindez a zenészeknek, így válaszolt: „Mindenki érezte a felvétel súlyát és a zenészek örültek annak, hogy egy igazi Star Wars produkció részesei lehetnek.”

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=UzCF40i6Eq8″%5D

A vezérigazgató emellett elárulta, hogy a Lucasfilm roppant elégedett volt a munkájukkal, mint mondta, a Disney és a Lucasfilm saját gyártású anyagot készít a közeljövőben, amelyben a zenekar kapja majd a főszerepet. Azzal kapcsolatos kérdésünkre, hogy esetleg további projekteken (pl. A mandalore-i második évada, a Cassian Andor és Kenobi sorozatok, vagy más animációs projektek) is együttműködnek-e a Lucasfilmmel, így válaszolt:

„Van egy olyan határozott érzésem, hogy nem ez volt az utolsó Star Wars projekt a Budapest Scoring életében.”