Június 30-án bezár a Ziro.hu

Négy év működés után nem frissül tovább a Ziro.hu Star Wars hír- és véleményportál. De van azért jó hírünk is!


Amikor négy évvel ezelőtt főszerkesztőnk, Földi Bence megalapította a Ziro.hu-t, egy olyan Star Wars rajongói oldalt álmodott meg, amely hiteles információkon alapuló igényes cikkeket közöl a rajongóknak. Az elmúlt négy év tapasztalatai alapján ez bejött, sokan mondták nekünk, hogy azt szeretik, hogy a Ziro.hu cikkei nem állítanak tényként olyan információkat, amelyek nem azok, a hosszabb, olvasmányosabb írásainkat pedig gondolatébresztőnek mondták.

A Ziro.hu-ból az elmúlt négy év során brand lett.


[EBSZ] MIT ADOTT NEKÜNK A ZIRO.HU?

Az Egy bizonyos szemszögből (EBSZ) cikksorozatunk aktuális írásában ezúttal egy rendhagyó és határozottan személyes kérdést járunk körül. Ezzel ünnepeljük, hogy négy éve, 2018. május 30-án indult a Ziro.hu, s egyúttal vissza is emlékezünk az eddigi munkára. OLVASD TOVÁBB IDE KATTINTVA.


Angol nyelven közölt exkluzív információinkat még olyanok is átvették és feldolgozták, mint a Fantha Tracks, a Making Star Wars, a Star Wars Explained vagy a Star Wars News Net. Vendégszerzőként pedig nemzetközi rajongói körökben egészen ismert nevek is írtak hozzánk – ezt sem mondhatja el magáról más magyar Star Wars rajongói oldal. Aztán a Ziro.hu-nak lett podkasztja, majd elindultak az alliteráló című kibeszélő műsorok is. Eközben folyamatosan bővült és némiképp cserélődött a szerkesztőség, amelynek tagjai lelkesedésből, saját szabadidejüket, s olykor pénzüket sem kímélve építgették a Ziro.hu-t.

Ám a szabadidő és a lelkesedés is véges.

A bezáráshoz vezető út

Sokszor éreztük azt, hogy a felépített brand „kötelez” minket arra, hogy bizonyos híreket, nyilatkozatokat, új produktumokat feldolgozzunk, a „muszáj” pedig öli a lelkesedést. Emellett az elmúlt négy év során sokunk élete megváltozott, egyeseknek új és több munkája lett, míg mások családalapításra adták a fejüket, így érthetően kevesebb szabadidőnk maradt a Ziro.hu-ra.

Hosszú hónapokon át gondolkodtunk azon, miként lehetne életben tartani az oldalt ugyanazzal a cikk- és műsormennyiséggel, valamint ugyanazon színvonalon, mint amit követőink már megszokhattak tőlünk. Bár változtattunk bizonyos munkafolyamatokon az elmúlt bő fél évben, végül arra jutottunk, mindaz már nem tartható, ami korábban volt.

E helyzetben két út állt előttünk. Az egyik, hogy bezárjuk az oldalt, a másik pedig, hogy takaréklángon működtetjük tovább. Utóbbi azonban egyrészt a Ziro.hu eddigi szellemiségével nem lett volna összeegyeztethető, emellett a nézői és olvasói elvárásoknak sem tudott volna megfelelni – feltehetően a lassú elhalálozás fenyegette volna a portált. Éppen ezért az első opció mellett döntöttünk – még a Kenobi Kotyogó előtt, de mivel a műsort beígértük, a bejelentéssel megvártuk, hogy lemenjen az utolsó epizód is –, ezért 2022. június 30-át követően nem frissül tovább a Ziro.hu.

Nem vész el, csak átalakul

A rossz hír után azonban következzen egy jó is: elindul a Rebo.hu! A Ziro.hu-nál összekovácsolódott csapat egy része együtt marad, s – bár alacsonyabb intenzitással, de – egy ingyenes felületen, a Blog.hu-n további Star Warsszal kapcsolatos írásokkal jelentkezik a jövőben.

A tervek szerint mindenki akkor ír majd, amikor kedve szottyan, nem lesz már meg a „muszáj” érzület. Emellett a Ziro.hu-n elindult kibeszélő műsorok is folytatódnak majd a Rixon Űrkocsmája YouTube-csatornán. A Ziro.hu Facebook-oldalát pedig átnevezzük majd Rebo.hu-ra, így követőink nem maradnak le az új oldal posztjairól sem.

Szóval csüggedésre nincsen ok, a Ziro.hu szellemisége tovább él. Viszlát Ziro, hello Rebo!

Hírdetés