Corran Horn a kánonban? – Az Obi-Wan Kenobi sorozat és a Legendák jedijei

Az Obi-Wan Kenobi sorozat 3. és 5. epizódjában a jedi menekülőösvény két állomásán is megpillanthattunk különféle falfirkákat. Ezek az ott járó jedik neveit, egy-egy bölcsességét, vagy bolygót örökítettek meg, mint a Lázadók animációs szériában látott Garel. Az aurebesh betűkkel készített vésetek közül természetesen Quinlan Vos kapta a legnagyobb figyelmet, ám sok más érdekes személy is felbukkant! Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.


Írta: Kádas István – Boros Bálint

Corran Horn és családja

A kanonizált(nak tűnő) jedik közül valószínűleg Corran Horn a legjelentősebb, és ezt a Lucasfilm is így gondolhatja. Corrant ugyanis fokozatosan, lépésről lépésre vezetik vissza a kánonba. Nézzük sorjában! Az Obi-Wan Kenobi második epizódjában tűnt fel egy erőérzékeny kisfiú és anyukája, akiknek Haja Estree segít (jó pénzért) elhagyni a Daiyu bolygót. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Haja elrendezi, hogy az ifjú és anyja a Koréliára távozhasson.[/su_highlight] Ekkor még persze egy random gyermeknek tűnt a kisrác, de a Horn-sztori tovább folytatódott a harmadik epizódban. Ekkor láthattuk a menekült jedik hálózatát és az Ösvényt, a mapuzói menedék falán az egyik véset pedig a Valin Halcyon név volt.

Nos, a Legendákban Valin Halcyon nem más, mint a későbbi Hal Horn, Corran Horn apukája.

Corran anyukáját Nyche Hornnak hívták, a (nem mindig megbízható) IMDb-n pedig már egy jó ideje az olvasható, hogy a daiyui kisfiú anyját alakító Marisé Álvarez karaktere a Nyche névre hallgat – az infó a színésznő Twitter-profilján is szerepel. A Corran Horn-dosszié következő darabját az ötödik epizódban fedték fel, melyben újra felbukkan a Daiyuról menekült kisfiú, akit ezúttal a stáblistán is megneveznek: Corran.

The Expanded Universe's Corran Horn is in Star Wars: Obi-Wan Kenobi!? | Making Star Wars

Az eddigi morzsák tehát eléggé abba az irányba vezetnek, hogy Corran Horn visszatér(t) a kánonba.

Corran neve és karaktere különösen azok számára csenghet ismerősen, akik olvasták Michael Stackpole X-szárnyúak regényeit, vagy éppen a szintén általa írt, Corranról szóló Én, a jedi kötetet. Corran Horn eredetileg a koréliai biztonsági erők, a CorBiz tagja, majd a Zsivány osztag pilótája volt (Zsivány Kilencesként), aki így több más történetben is fel-felbukkant. Corrannak a Legendákban ráadásul volt egy fontos titka: erőérzékeny volt. Ezt a családjából hozta: nagyapja, Nejaa Halcyon ugyanis hajdanán, a klónháború idején jedimester volt. Halcyon azonban titokban megnősült és gyereket is nemzett, a későbbi Valint, akit a jedimester halálát követően barátja, a koréliai Rostek Horn adoptált, feleségül véve az özvegyet is. A jedik kiirtása idején Rostek megvédte és eltitkolta Valin származását, aki innentől Hal Horn néven élt a Korélián. A jedi örökségre Corran is csak jóval később jött rá. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Corran a Zsivány osztag pilótájaként harcolt Ysanne Isard birodalmi biztonsági főnök, valamint Thrawn főadmirális ellen is, a Birodalom bukását követő mozgalmas évek során.[/su_highlight] Eközben meg is nősült, a csempész Mirax Terrikkel kelt egybe, akitől később gyerekei is születtek. Hornt természetesen végül Luke Skywalker faragta jedivé a Legendákban, harcolt a yuuzhan vongok elleni háborúban, amit követően a jedi mester címet is megkapta.

[jnews_hero_skew hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”8707,3121″]

Corran Horn tehát hatalmas utat járt be a Legendákban, s úgy tűnik ezen út egy része végül a kánonba is utat talál. Némi különbség azonban így is megfigyelhető: az Obi-Wan Kenobi információmorzsái alapján elképzelhető, hogy a nagyapa, Nejaa Halcyon helyett itt az apa, Valin Halcyon lesz a jedi, a két személy alakját összemossák. Sőt, az is elképzelhető, hogy a kis Corrant már Patty Jenkins Rogue Squadron filmjéhez építik fel.

A többi menekült jedi

A véseteken egyéb menekült jedik neveit is olvashattuk, nézzük kikét!

Djin Altis és az altista jedik

Djin Altis neve ugyancsak a Mapuzo menedékének falán jelent meg először a kánonban. A Legendákban szintén egy ismert jedi volt, egy nagyon érdekes figura. Altis ugyanis egy, az ortodox Jedi Rendből kivált szektát vezetett, mely olyan jedikből állt, akik ugyan a világos oldal követői maradtak, de nemhogy nem tiltották, hanem [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]még szorgalmazták is az érzelmi elkötelezettséget: az érzelmeket és a szeretetet.[/su_highlight] Altis alakjával leginkább Karen Traviss regényeiben találkozhattunk, különösképpen az Ahsoka Tanóról szóló Életre-halálra kötetben, melyről korábban már írtunk is a honlapon. Az altista jedik különutassága révén sikeresebben élték túl a jediüldözést, mint ortodox társaik, Altis ehhez még a jedikkel nem túl baráti viszonyt ápoló mandalore-iak segítségét is kikérte, akik bújtattak altista menekülteket bolygójukon. Talán ezt a történetszálat is felhasználhatja még a Lucasfilm a későbbiekben.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”6257″]

Corwin Shelvay

Az ötödik epizódban bukkant fel Corwin Shelvay neve, aki szintén részletes történettel rendelkezik a Legendákban. Shelvay maga nem volt a Jedi Rend tagja, viszont az egyetemi évei alatt kapcsolatba került egy Dimitri Melamor nevű sullusti tanárral, aki nem más volt, mint Darrin Arkanian jedi mester, egy túlélő jedi. Miután megtudta, hogy Shelvay erőérzékeny, Darrin elkezdte Corwin kiképzését. Corwin Arkanian útmutatásai alapján készítette el a fénykardját, és járta be a Külső Peremvidék világait, hogy más túlélő jediket keressenek, akik esetleg csatlakoznának hozzájuk. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Shelvay a Galaktikus Birodalom fogságába került, s egy bizonyos Tremayne inkvizítorral is meg kellett küzdenie, akit végül legyőzött.[/su_highlight] A yavini csata előtt Shelvay csatlakozott a lázadáshoz, majd később a Luke Skywalker által életre hívott új Jedi Rendhez.

Drake Lo’gaan

Drake Lo’gaan neve is a jabiimi hálózat központjának falán tűnt fel falfirkaként. Lo’gaan a Legendákban Roron Corobb ithori jedi mester tanítványa volt, ő azonban a coruscanti csatában elesett, Lo’gaant pedig Anakin Skywalker a Feluciára vezényelte. Itt érte utol padawantársaival, Ekriával és Zonderrel a 66-os parancs. A klónok hirtelen pálfordulását követően a három padawan sikeresen elmenekült a Feluciáról és visszatért a Coruscantra, ahol Lo’gaan abból próbált megélni, hogy az Erőt használva manipulálta a játékokat a helyi szerencsejáték-termekben. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Később, miután Zondert elfogta a Birodalom, Drake és Ekria a mentőakció során szembekerült Tremayne inkvizítorral, akit Lo’gaan sikeresen legyőzött.[/su_highlight] Visszatérve nemesebb munkát vállaltak, és a coruscanti bűnözés ellen vették fel a harcot. Magát Vadert is megpróbálták legyőzni, persze sikertelenül. Zonder halálát követően azonban Drake és Ekria felhagyott a jedi út követésével.

Tiberius Anderlock

Szintén a Jabiim bolygón bukkant fel Tiberius Anderlock neve, aki a Star Wars: Galaxies nevű játék egyik kiegészítőjében szerepelt a Legendákban. Az egyetlen ismert esemény az életéből az, amikor a Dathomir-rendszerben a Birodalom lelőtte, miközben a vadászgépével menekült.