A Köztársaság fénykora második fázisa – A Star Wars Celebration „olvasói szemmel”

2022. május 26. és május 29. között zajlott le Anaheimben a 2022-es Star Wars Celebration, mely főleg a bejelentett animációs és élőszereplős sorozatok miatt volt nagy esemény a rajongók számára. Ám az olvasni vágyók is örülhettek, e területen is sok mindent bejelentett a Lucasfilm.


Új nevek, új címek A Köztársaság fénykorában

A Celebrationön magyar idő szerint pénteken éjfélkor zajlott le A Köztársaság fénykora második fázisával kapcsolatos panelbeszélgetés, melyen számos új és érdekes információt osztottak meg az alkotók. Az eddig is ismert volt, hogy ez a fázis A jedik fénye c. regényhez képest 150 évet fog visszaugrani az időben, de számos részletet csak most fedtek fel. Megtudtuk egyebek között, hogy ez a Köztársaság és a Jedi Rend olyan korszaka, ami a galaxis felfedezéséről szól. Szintén érdekes, hogy [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]ez időben a Köztársaságot két főkancellár irányította, Greylark (egy ember nő) és Motto (egy quarren férfi) főkancellárok.[/su_highlight] Ehhez a fázishoz több regényt és képregényt is bejelentettek, melyeket új szerzők írnak, ahogy azt már januárban is bejelentették. Olyan nevek vesznek részt az alkotásban, mint Zoraida Córdova, George Mann vagy Lydia Kang. Most viszont már az is kiderült, mit írnak az új szerzők.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”10760″]

Zoraida Córdova második Star Wars regénye, a felnőtt kategóriába tartozó Convergence október negyedikén fog eljutni az amerikai könyvesboltok polcaira, ezt követi George Mann gyerekregénye, a Quest for the Hidden City, mely valószínűleg a Convergence által megkezdett történetet fogja kibővíteni. Ez is idei megjelenésű kiadvány, november negyedikén fogják kiadni. Ezeket követ Lydia Kang Star Wars-regénye, a Cataclysm, mely az ázsiai szerző bemutatkozó regénye lesz a Star Wars univerzumában. Ebben az esetben pontos megjelenési dátum egyelőre nem ismert, csak annyi biztos, hogy 2023 tavaszán érkezik. Tessa Gratton személyében szintén új írót üdvözölhet a Star Wars rajongói közönség, ő jegyzi ugyanis a 2023. április 4-én megjelenő Quest for the Planet X címre keresztelt regényt.

A Convergence (nem végleges) borítója

Az új nevek mellett viszont lesznek visszatérők is, Cavan Scott írja a Path of Vengeance-t, mely szintén 2023-ban fog megjelenni. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Hasonlóan a Cavan Scott által írt Fergeteghajtóhoz, a második fázisban is lesz majd hangoskönyv.[/su_highlight] Ezt is George Mann jegyzi, Battle of Jedha címen. A hangjáték 2023. január 3-án, míg a forgatókönyv szöveges verziója előreláthatóan február 14-én jelenik meg.

A második fázist beindító regények mellett a Lucasfilm két olyan kiadványt is bejelentett melyek még az első fázis történetét mélyítik el jobban. Az első ilyen a The Art of the High Republic címet viselő művészeti album, mely hasonló azokhoz, amiket a Lucasfilm a mozifilmekhez és sorozatokhoz, valamint a Jedi: Fallen Orderhez adott ki. A Star Wars művészi oldalát kedvelőknek igazi csemege lesz a kiadvány, melyet Kristin Baver – a The Star Wars Show műsorvezetője – jegyez, előszavát pedig nem más, mint Kathleen Kennedy írja.

Emellett a Titan Magazines gondozásában megjelenik egy novellagyűjtemény is, a The High Republic: Starlight Stories. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Ebben végre egy kötetbe gyűjtve is kiadják a Star Wars Insider magazinban eddig megjelentetett Köztársaság fénykora-novellákat, melyek főleg a Csillagfény Jelzőállomás hétköznapi életébe nyújtanak betekintést.[/su_highlight]A történeteket Justina Ireland, Cavan Scott és Charles Soule írták. Könyves fronton egyértelmű tehát, hogy A Köztársaság fénykora tovább fog dübörögni, és a címek, illetve az írók által elmondottak alapján egy nagyon izgalmas új korszakba fog minket elkalauzolni a második fázis. Kíváncsian várom, hogy milyen történetek várnak ránk.

A Quest for the Hidden City borítója

Porter Engle visszatérése, a Dark Horse és a Yoda képregény

A könyves bejelentések mellett a képregényes fronton is érdekes újdonságok fognak érkezni a jövőben. Kezdjük talán A Köztársaság fénykora második fázisához tartozó bejelentésekkel, mert ez most a legfontosabb dolog a Star Wars írott platformjain. Visszatér többek között Cavan Scott, aki folytatni fogja a még az első fázisban megkezdett A Köztársaság fénykora sorozatot, mely szintén visszaugrik 150 évet az időben. A másik nagy visszatérő név[su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Charles Soule, aki egy Porter Engle-ről szóló minisorozattal fogja megörvendeztetni a korszak szerelmeseit.[/su_highlight] A The Blade című minisorozat idén novemberben fog indulni, és összesen négy füzetből áll majd.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”10978″]

E két Marvel kiadvány mellett a Star Wars képregényes licencet ismét megkaparintó Dark Horse is fog jelentkezni egy minisorozattal, melyet George Mann jegyez, és az IDW féle Adventures széria ifjúsági vonalát folytatja, The Nameless Terror címen.

A The Nameless Terror borítója

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”8993″]

Bár nem kapcsolódik szorosan A Köztársaság fénykora korszakához, de [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]a Dark Horse fogja folytatni az IDW által megkezdett ifjúsági képregények vonalát is, ám ez már nem Adventures, hanem Hyperspace Stories név alatt fog futni.[/su_highlight] A Celebrationön mutattak pár oldal betekintőt az első számból, melyben egy klónháborúk korában játszódó történet bontakozott ki, de lesz benne a galaktikus polgárháború idején játszódó sztori is, sőt, A Köztársaság fénykora képregények sem elképzelhetetlenek. Az új sorozat augusztus 10-én startol, s többek között Cecil Castellucci, illetve Amanda Deibert írják.

Szintén a Dark Horse égisze alatt kapnak folytatást a messzi-messzi galaxisban játszódó horrorképregények. Az első ilyen minisorozatot Cavan Scott jegyzi Tales from the Rancor Pit (Történetek a rancor verméből) címen, melyben helyet kap egy Ty Yorrick-történet A Köztársaság fénykorából. A minisorozat október 18-án jelenik meg az Egyesült Államokban.

A Tales from the Rancor Pit (nem végleges) borítója

Mindemellett a Star Wars: Visions is kapni fog egy képregényes folytatást, mely szintén a Visions címet viseli. Képregények terén a legnagyobb meglepetést azonban mindenképpen a frissen bejelentett Yoda képregénysorozat okozhatja a rajongóknak.[su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Ez egy tízrészes sorozat lesz, ami a legendás jedi mester több évszázados életének különböző szakaszaiba fogja elkalauzolni az olvasót.[/su_highlight] A sorozatot többen írják és rajzolják. Cavan Scott például egy A Köztársaság fénykora idején játszódó sztorit ír, ennek a rajzait Nico Leon csinálja. Ezt követik Jody Houser és Marc Guggenheim füzetei. Az egyik az előzménytrilógia előtti évekbe fogja elkalauzolni a Yoda iránt érdeklődő olvasókat, míg a másik történet a klónháborúk végén játszódik. Ennek a két történetnek a rajzait Luke Ross és Alessandro Miracolo készítik. A 10. számot újra Scott jegyzi, lezárást adva a sorozatnak. Az egyszerűen csak Yoda nevet viselő sorozat októberben fog elstartolni a Marvel kiadó égisze alatt.