Mi lett a sorsa az erdőnek, ahol az endori jeleneteket felvették?

Nagy valószínűséggel minden Star Wars rajongó, ha meghallja az Endor szót, azonnal A Jedi visszatérre, hatalmas erdőkre, és cuki kis ewokokra kezd el asszociálni. Azt viszont már nem biztos, hogy sokan tudják, hogy hogyan találta meg Lucas a forgatási helyszínt, és hogy a hatodik epizód leforgatása után mi is lett annak a sorsa.


ENDOR, ERDŐS HOLD, KEF BIR

Az Endor alapvetően egy gázóriás neve, amely az Endor rendszerben, a Külső Peremvidéken található. A Skywalker kora: Képes útmutató szerint kilenc holddal rendelkezett, ezek egyike A Jedi visszatérben is látott Endor erdős holdja, vagy Szent hold. Láthattuk továbbá a Skywalker korában a Kef Birt, ahová a Második Halálcsillag jókora darabjai zuhantak. (Földi Bence)

Ez nem az a film, aminek látszik

Amikor a Lucasfilm csapata megkezdte az Endor hold forgatási helyszínének kiválasztását, akkor sok opció szóba jött. Ezek egyike volt a Muir Woods National Monument – szó szerint „nemzeti emlékmű”, ez az Egyesült Államokban a nemzeti parkok egyik fajtája – ám az igazgatósággal folytatott tárgyalások hamar elakadtak. Ernie Perry volt megyei tisztségviselő SFGATE-nek elmesélt visszaemlékezése szerint a parkigazgatósággal a pirotechnika használata kapcsán nem lehetett dűlőre jutni.

Vörösfenyők a Muir Woodsban 2019 feburárjában (Billy Huynh / Unsplash)

Azonban a Lucasfilm egyik embere belefutott egy helybélibe, aki elirányította a Miller-Rellim Redwood Companyhez. A cég felhívta Perry-t és megkérdezte milyen engedélyekre van szükségük. Perry erre csak annyit válaszolt, hogy szinte bármit csinálhattak a vállalat privát földjein, mert annak már volt egy előzetes fakitermelési engedélye.

Azaz egy fakitermelő vállalat által használt területeken forgathatott a Lucasfilm, s a pirotechnika miatt sem kellett aggódni, mert az idősebb vörösfenyőket megvédte a vastag kérgük. Hamarosan munkához is láttak a filmesek és átrendezték a tájat, ami lassacskán új, nem e világi alakot kezdett ölteni. Ezek a munkálatok pedig hónapokat vettek igénybe Ernie Perry elmondása szerint.

Ahogy telt az idő, a megyei tisztségviselő kezdett rájönni, hogy ez nem egy hétköznapi horrorfilm lesz – a tárgyalások során ugyanis nem reklámozták, hogy egy új Star Wars filmet fognak forgatni, helyette azt mondták, hogy egy horrorfilmnek keresnek forgatási helyszínt.

„Próbálták elhitetni velünk, hogy a film címe az, hogy Blue Harvest, de van egy Jim’s nevű étterem a közelben, és amikor ott megláttam Harrison Fordot és Carrie Fishert, akkor halálbiztos voltam benne, hogy nem horrort forgatnak”

– nyilatkozta az SFGATE-nek Perry. A Jedi visszatér forgatása kedvező hatással volt a megyére. Cindy Vosburg elmondása szerint több mint száz helyi lakos statisztált a filmben rohamosztagosként, és maga a forgatás 4 millió dollárt hozott a helyi gazdaságnak.

Jelenet A Jedi visszatérből (StarWars.com)

Az endori erdők nyomában

A Kalifornia állam északnyugati csücskében található Del Norte megye hatalmas népszerűségre tett szert mint az Endor erdőholdjának forgatási helyszíne, és A Jedi visszatér sikere táptalajt adott azoknak a találgatásoknak, melyek megpróbálták kideríteni, hogy hol is forgott a film.

A sűrű vörösfenyőerdő pedig inspirációt jelentett a rajongóknak, s voltak olyan téves pletykák is, hogy a birodalmi bunker nem máshol, mint a Muir Woodsban „állt”. Julian Espinoza, a National Park Service (Nemzeti Park Szolgálat) szóvivője szerint erre vonatkozó kérdéseket a mai napig kapnak, de a park kis területe, érzékeny növényvilága és magas látogatottsága miatt nagyon kevésszer voltak kereskedelmi célú forgatások a Muir Woods területén.

Az endori forgatások valójában Del Norte és Humboldt megyékben, főként a Miller-Rellim vállalat saját, nehezen megközelíthető erdőterületein zajlottak.

A rajongók azonban banthaárnyékot kergetnek, ha abban reménykednek, hogy meglátogathatják a híres erdőt.

Hónapokkal a hatodik epizód forgatási munkálatainak befejezése után ugyanis [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]a vállalat kivágta a területen álló fákat, ezzel pedig a „földi Endor” megszűnt létezni.[/su_highlight] – Csak az a kis terület maradt meg, ahol a siklók üldözési jelenetét vették fel – mondta a lapnak Nate Adams, a Humboldt-Del Norte Filmügyi Bizottságának tagja. Endor utolsó darabkáit egy Humboldt megyei állami parkban lehet fellelni, a vállalkozó kedvűek pedig akár el is túrázhatnak oda, ugyanis a Filmügyi Bizottság feltüntette a forgatási helyszín pontos helyét a Filmek Térképén, ami egy segédlet azon túrázóknak, akik kíváncsiak a park területén forgatott filmekre, és azok forgatási helyszíneire.

„A 36-os országútnál található, a Grizzly Patak Állami Park közelében, a Cheatham Liget ösvényen. Amikor odaérsz biztos, hogy azonnal észreveszel néhányat a kidőlt fák közül a nyomvonal mentén”

– nyilatkozta az SFGATE-nek Adams.

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”5241,6021″]

A hagyatéka tovább él

Mario D. Vaden, fagondozó specialista és fényképész egyike azoknak, akik elhibázott döntésnek tartják az endori jeleneteknek helyszínt adó erdő kivágását. Elmondása szerint, ha valaki képes lett volna megjósolni a Star Wars-filmek sikerét, akkor őrültség lett volna nem megmenteni a forgatási helyszínt a kivágástól, mert kiváló turistalátványosságként szolgálhatott volna.

„Bár az Endor megsemmisült, a hagyatéka tovább él”

– nyilatkozta Ernie Perry az amerikai lapnak. A Miller-Rellim által gyártott faipari termékek közül sokat felhasználtak a San Francisco-öbölben hajódeszkaként. Így könnyen előfordulhat, hogy az ember egy hajófedélzeten sétálva olyan deszkákon jár, amelyek egy Star Wars-filmben látott fából készültek.