Quinlan Vos és a jedimentő hálózat

Az Obi-Wan Kenobi sorozat harmadik részében, a Mapuzón megismerhettük az a titokzatos hálózatot, mely a menekült jediknek segít megszökni és elbújni a 66-os parancsot követően. Ekkor derül ki, hogy ebben a munkában tevékeny szerepet játszott Quinlan Vos mester, Obi-Wan régi barátja is. Ki is Quinlan Vos és mit jelent(het) a kánon történetmesélése szempontjából mostani említése?


Quinlan Vos mester amolyan modern Revanként is felfogható: a Jedi Rend egyik fontos tagja, akinek sajátos módszerei vannak, s aki a egy sith legyőzésére minden eszközt felhasznál, melynek során a Sötét Oldalra is átáll, ám egy nő segítségével végül csak visszatér a Fényre.

Obi-Wan, Quinlan és Ziro

Quinlan az emberközeli kiffar fajból származott, s Tholme mester faragott jedit belőle. Quinlan ráadásul azon különleges jedik közé tartozott, [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]akik rendelkeztek a pszichometria képességével.[/su_highlight] Ők képesek voltak arra, hogy egy-egy tárgyat megérintve belepillanthassanak annak múltjába, tulajdonosa életének egy fontos pillanatába az Erőn keresztül. Ez a képesség pedig kiváló nyomkövetővé tette Vos mestert. A mester mellé persze padawan is dukál,

Quinlan pedig nem akárkit nevelt jedi lovaggá, mint a twi’lek Aayla Securát.

HD wallpaper: Star Wars, Aayla Secura, Quinlan Vos | Wallpaper Flare
Aayla Secura és Quinlan Vos (Wallpaper Flare)

Quinlan ráadásul rögtön Star Wars-filmben debütált, igaz, csupán háttérkarakterként: a Baljós árnyakban egy pillanatra láthatjuk Mos Espa városában. A karakter nevét és történetét John Ostrander írónak és Jan Duursema rajzolónak köszönheti. Vos először a képregényekben vált egyre jelentősebb figuráva, s azon néhány Legendák-karakter közé tartozott, akit még George Lucas is megkedvelt. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Lucas ezért beletette A Sith-ek bosszújába is, legalábbis említik a nevét a filmben, sőt eredetileg meg is jelent volna a kashyyyki csatában.[/su_highlight]

Quinlan végül legközelebb A klónok háborúja animációs sorozatban került képernyőre, felbukkanása ráadásul portálunk névadójához, Ziróhoz is szorosan kapcsolódott. Miután Ziro megszökött a Köztársaság börtönéből, a Jedi Tanács Obi-Wan Kenobi és Quinlan Vos mestereket bízta meg, hogy kerítsék kézre és hozzák vissza a szökött huttot. A két jedi előbb a Nal Huttán nyomozott Ziro után, a küldetésben nagy hasznát vették Vos rendkívüli nyomolvasó képességeinek. A jedik e képesség révén jutottak Ziro drága édesanyjához, Mama, a hutthoz is, majd végül a Teth bolygóra követték a Ziro nyomait, ám már nem tudták megakadályozni az „üzletember” kegyetlen meggyilkolását. Kenobi és Vos még Cad Bane-nel is megvívott, ám őt sem tudták a köztársasági igazságszolgáltatás elé hurcolni.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=dSO-gN8aN_E”%5D

A jedi mester, aki megjárta a Sötét Oldalt

Quinlan Vos ezt követően még több szerepet kapott volna A klónok háborúja sorozatban, ezek az epizódok azonban végül – az ismert okok miatt – nem készülhettek el. A történet azonban nem porosodott Filoni egyik asztalfiókjában, ugyanis Christie Golden regény formájában mesélte el ezeket az izgalmas eseményeket. A Sötét tanítvány ugyanis Quinlan Vosról, Asajj Ventressről és az ő kapcsolatukról szól; arról, ahogyan a közös cél, és Dooku gróf meggyilkolásának vágya összehozta ezt a két kalandos életű erőhasználót.

[jnews_hero_13 include_post=”1952″]

Quinlan Ventresstől tanulta meg a Sötét Oldal csínját-bínját, ám Dooku gróf elleni merénylet-kísérletük kudarcot vallott. Quinlan sötét oldali képzését ezt követően Dooku folytatta, aki

Vost – Enigma admirális néven – a szeparatisták egyik rettegett parancsnokává formálta.

Quinlan egy időre Dooku beépített emberévé is vált a jedik között, ám végül Asajj Ventress szeretete és önfeláldozása visszahozta a fényre. Így már valóban újra jediként szolgálhatott a klónok háborúja utolsó napjaiban.

10+ Quinlan Vos HD Wallpapers und Hintergründe
Ventress és Vos (Részlet a Sötét tanítvány borítójáról)

A menekült jedik hálózata

Azt eddig is tudtuk, hogy Quinlan Vos túlélte a 66-os parancsot, további sorsa azoban a kánonban nem volt ismert, amolyan titkos adunak számított a Star Wars történetmesélői számára. Az Obi-Wan Kenobi sorozat harmadik epizódja azonban némileg előre vetíti, hogy hová is viheti tovább a Lucasfilm Quinlan sztoriját.

Az elmondottak fényében Vos mester tevékeny szerepet vállalt a 66-os parancsot követően abban, hogy az üldözött jedi ifjoncokat, padawanokat, illetve az erőérzékeny gyermekeket biztonságos helyre menekítsék, s új személyazonossággal segítsék elrejtőzésüket a Birodalom és az inkvizítorok elől. E hálózat központja a Jablim bolygó, és – mint láttuk – Haja Estree és Tala is segíti munkájukat.

Remélhetőleg az Obi-Wan Kenobi további részeiben láthatjuk a Jablim bolygót, illetve újabb információk derülnek ki erről a titokzatos hálózatról (melynek különben a Legendákban is megvan az előzménye, gondoljuk például a Coruscanti éjszakák regényének Ostorcsapás nevű szervezetére). Sőt, akár még az sem zárható ki, hogy a sorozatban, vagy annak egyelőre csupán pletykált második évadában Quinlan Vos maga is felbukkanjon.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”11631″]

Ám korántsem az Obi-Wan Kenobi széria az egyetlen tartalom, ahol viszontláthatjuk Vos mestert a későbbiekben. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]A sorozattal egy időben játszódik a Jedi: Fallen Order folytatása, a Jedi: Survivor videójáték, amelynek címe is arra utal, hogy akár jobban megismerhetjük majd a menekült jedik sorsát,[/su_highlight] s talán az Obi-Wan Kenobi sorozatban emlegetett hálózatról is lesz szó a játék történetében. Quinlan felbukkanása mindenképpen izgalmas adalék lehetne a szoftverben.

Azt se felejtsük el, hogy szeptember végén indul a The Bad Batch második évada is, mely szintén a 66-os parancs után játszódik. Az előzeteséből megtudtuk azt is, hogy fel fog bukkanni legalább további egy menekült jedi, a vuki ifjonc, Gungi. Itt is minden esély megvan arra, hogy Gungi és a klónok történetét összekötik a menekült jedik hálózatával, s netán Quinlan Vos mesterrel is.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=6JX5OW8cOec”%5D