[Hivatalos] Star Wars Jedi: Survivor címen érkezik a Jedi: Fallen Order folytatása 2023-ban

Május 27-én a Star Wars Celebration keretében az EA és a Lucasfilm Games végre bemutatták a nagy sikerű Jedi: Fallen Order folytatását, mely a Star Wars Jedi: Survivor (Túlélő) címet kapta. Cal Kestis története 2023-ban folytatódik, a bejelentéshez egy ízelítő előzetes (teaser) is érkezett.


Jó ideje mentek a pletykák arról, hogy az EA és a Respawn Entertainment már dolgozik a 2019-es Jedi: Fallen Order következő részén. Idén januárban végre megerősítették, hogy készül a folytatás, azonban ekkor még a címét sem tudtuk. Most végre hivatalosan is bejelentették, hogy a folytatás 2023-ban érkezik Jedi: Survivor címmel.

[jnews_hero_8 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”10899,9378,8195″]

Egy rövid, másfél perces CGI ízelítőt is kaptunk a bejelentéshez, amely elég sejtelmes lett, keveset árul el a játékról. Az előzetesben [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]egy pau’an birodalmi szenátort hallunk és látunk a Coruscanton.[/su_highlight] A szenátor arról beszél (feltehetően Calnek), hogy miért harcoljanak olyanok oldalán (lázadók vagy jedik), akik nem képesek a győzelemre. Láthatjuk Calt, amint egy ismeretlen, vörös fénykardos, sötét oldali személy ellen küzd, majd ugyancsak megpillanthatjuk néhai mestere, Jaro Tapal megjavított fénykardját egy dobozban. Utána egy baktatartályban látunk egy új személyt, akiről egyelőre nem tudjuk, hogy kicsoda. Cal és BD–1 fedezi fel őt egy elhagyatott helyen.

Az előzetes sok kérdést felvet. Az látszik, hogy itt a főellenség nem feltétlenül Vader és az inkvizitorok lesznek, hanem más birodalmiak, netán politikusok. A vörös fénykardos pedig akár egy másik bukott jedi is lehet, mint az első részben Malicos. Az viszont furcsa és magyarázatra szorul, hogy Cal fénykardja miért egypengés, mikor a Fallen Order végén, az Ilumon egy szétszedhető duplapengés kardot csinált magának.  Bár most már legalább egyértelmű, hogy [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Cal új kiberkristálya továbbra is kék színű.[/su_highlight]

Az ízelítő mindenesetre nagyon izgalmas, kicsit sötétebb hangulatú, mint az elődje. Ahogy a címe is mutatja, [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]a Jedi: Survivor a túlélésről fog szólni, egy olyan sötét időben, amikor a birodalom uralja a galaxist.[/su_highlight]

A hivatalos honlapon megjelent információk szerint a Jedi: Survivor története öt évvel később játszódik, mint a Fallen Order. Ez azért is érdekes, mert így a játék eseményei ugyanabban az évben történnek, mint az Obi-Wan Kenobi sorozat cselekménye. Nincs kizárva, hogy a játékban lesznek utalások Ben Kenobi kalandjaira is. Továbbá megerősítették a pletykákat, hogy a játék PC mellett

csak az újgenerációs konzolokra érkezik, így PS5-re és Xbox Series X/S-re, a korábbi generációs PS4-re és Xbox One-ra már nem.

Ennek az lehet az oka, hogy sokat fejlődik a grafika, amelyet nem bírnának el a régebbi hardverek.
Az ízelítő mellé egy interjú is megjelent, amelyben a StarWars.com szerzője beszélget Stig Asmussen játékrendezővel.

Asmussen jegyezte a Fallen Ordert is, fejlesztő csapatával pedig már egy ideje dolgoznak a folytatáson a Respawnnál. A Fallen Order sikere őket is arra ösztönözte, hogy tovább vigyék Cal történetét, Asmussen elmondta, hogy figyelték a visszajelzéseket az első játékról, mi volt jó és mi volt rossz, hogy ezeket a hibákat kijavítsák a Survivorban.

A Fallen Order egyik nagy sikere a játékmenet és a történet összhangja volt. Mindig is egy Metroidvania-féle souls-like játékot terveztek, amelyben a játékos együtt éli át Callel az eseményeket, ahogy Cal felfedezi magában az Erőt és képességeit, úgy a játékos is fejlődik, padawanból jedivé váltunk. A főszereplőt alakító Cameron Monaghan kiváló munkát végzett Cal megformálása során.

 „A lényeg az, hogy a Star Wars egy csodálatos játékdoboz, amely rendelkezik az összes olyan kreatív problémával, amelyet korábban már megoldottak. Különösen, ha egy jedivel van dolgod. Vannak erőképességeid, van fénykardod. Itt vannak ezek a különböző világok és bolygók, ahová elutazhatsz, és vannak olyan ismert karakterek, akiket mindenki megért, és akikre mindenki számít”

– mondta Asmussen. A rendező arról is beszélt, hogy a Fallen Order játékmenetének három alappillére volt: a harcrendszer, a felfedezés és a történet. Ezek együtt alkotnak egy kerek egész játékélményt és a Survivorben ezt szeretnék tovább javítani, amelyben segítségükre lesznek az új játékfejlesztési eszközök is, amelyek az elmúlt három évben jelentek meg. Támaszkodni fognak az újgenerációs konzolok és PC-k hardvereire, így a Survivorben fejlettebb, valós idejű fények és ray tracing támogatás is lesz.

Még realisztikusabb, filmszerű élmény várható a folytatásban.

Az új konzolok másik előnye, hogy az SSD-nek köszönhetően sokkal gyorsabban töltenek be a játékok, így nem kell számolnunk majd annyi töltőképernyővel sem.

A Survivor előkészítését már akkor elkezdték, amikor a Fallen Order még meg sem jelent. A Lucasfilm segítségével már ekkor azon ötleteltek, hogy merre lehetne tovább vinni a történetet. A Respawnnál nagyon sokan maguk is Star Wars-rajongók, így sok ötletük volt arra, hogy hogyan folytassák Cal és csapatának kalandjait és hogyan változzon vagy fejlődjön a játékmenet.

Azt megerősítették, hogy Cal és BD–1 duója továbbra is szerves részét képezi a játéknak. BD–1 népszerűségét mutatja, hogy egy hasonló BD droid is felbukkant nemrég a Boba Fett könyvében. A Star Wars lore pedig eleve sokat bővült a Jedi: Fallen Ordernek köszönhetően is. Asmussen a Dathomirt hozta fel példának. Az éjnővérek és Darth Maul bolygóját még A klónok háborújában ismerhettük meg, de viszonylag keveset láttunk belőle. A játékban végre lehetőségünk volt felfedezni és bejárni ezt a mitikus, sötét világot. Akárcsak a vukik otthonának, a Kashyyyknak is új oldalát ismerhettük meg és számos elemet bevezettek a Legendákból a kánonba.

A Respawn csapata gőzerővel dolgozik tehát a játékon, amelyet kifejezetten a rajongóknak készítenek.