Obi-Wan elveszett története

Ha arra gondolunk, milyen módokon bővül a Star Wars világa, legtöbbünknek valószínűleg a filmek, sorozatok, esetleg a könyvek, képregények, vagy a videójátékok jutnak eszünkbe. Nagy ritkán ugyanakkor előfordul, hogy a StarWars.com publikál egy-egy rövid történetet, melyek sok esetben nem kapnak túl nagy hátszelet. Így volt ez Abel G. Peña történetével is, mely 2015-ben jelent meg a Star Wars hivatalos weboldalán.


[jnews_hero_8 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”11481,11456,11360″]

A történet a Lone Wolf: A Tale of Obi-Wan and Luke, avagy Magányos farkas: Obi-Wan és Luke meséje címet viseli, és közvetlenül A Sithek bosszúját követő időszakba kalauzolja el az olvasót. Annak történetét meséli el, hogyan vitte el a mester a még csecsemő Luke-ot a Lars farmra, vagy legalábbis bemutat egy kalandot, mely ezalatt történt.

Az író állítása szerint a kisregény hosszúságú mű eredetileg a Star Wars Insider magazinban jelent volna meg az Egy új remény 30. évfordulója alkalmából, ám ez végül nem történt meg. Ez az állítás azért is meglehetősen furcsa, mert ez az évforduló 2007-ben volt, az írás viszont számos utalást tartalmaz a 2008-ban indult A klónok háborúja című sorozatra is, említi például Ahsokát és Satine grófnőt is.

A SkyeWalkers: A Clone Wars Story borítója (Wookieepedia)

Ez alapján elképzelhető, hogy a sztori kapott egy kisebb ráncfelvarrást, mielőtt végül nyilvánosságra hozták a SkyeWalkers: A Clone Wars Story című másik kisregény mellett egy ingyenes elérhető pdf-ben. Ennek ellenére az iromány számos kikacsintást tesz az egykori Bővített Univerzumra, melyet ma Legendák néven tartunk számon, így a kánonba nem beilleszthető.

A teljesség igénye nélkül néhány kapcsolódási pont:

Számos utalást tartalmaz a 2003-as Genndy Tartakovsky-féle Klónok háborújára, Obi-Wan és Anakin nelvaani küldetését több ízben említik. Obi-Wannak meggyűlik a baja a Bpfasshi Sötét Jedikkel is, akiknek története az egykori HoloNet News újságokban szerepelt, származási helyük pedig Timothy Zahn első Thrawn-trilógiájában volt fontos helyszín. Ezen felül fontos szereplő a történetben Vima-Da-Boda karaktere, aki egy ősöreg, bukott jedi asszony, aki több fontos Legendák-történetben is felbukkant, mint a Sötét Birodalom, vagy az imént említett klasszikus Thrawn-trilógia.

Vima-Da-Boda (Wookieepedia)

A történet szerint Obi-Wan a Tatuinra utazás előtt megáll a Nar Shaddaa-n, hogy megszabaduljon Grievous tábornok egykori hajójától, a Soulles One-tól. Sikeresen nyélbe is üt egy üzletet, ám miután néhány bajkeverő jediként azonosítja őt, menekülnie kell. Ezen a ponton csatlakozik be a Sötét Jedik két tagja, Fomadu és Mei, akik társaik meggyilkolásáért akarnak bosszút állni Kenobin. Obi-Wan és Luke végül sikeresen hárítják az eléjük gördített akadályokat, legyőzik üldözőiket, és elhagyják a bolygót.

Az események alatt mély belátást nyerünk a mester lelki világába és abba, hogy már ilyen hamar mennyire elmélyül kapcsolata egykori tanítványának fiával.

A történet még ma is letölthető a szerző személyes oldalának archivált változatáról, pdf-ben. Angolul tudók előnyben!