„A ribillió televizionizálva lészen” – Bepillantást kaptunk a Star Wars jövőjébe

Star Wars: The Rebellion will Be Televised címmel maratoni hosszúságú elemzést robbantott a Vanity Fair, mely a Lucasfilm készülő élőszereplős projektjeit helyezi a középpontba. Az idén érkező sorozatok mellett ráadásul olyan tartalmakról is szó esett, melyek egyelőre még előkészületi fázisban vannak.


Egy fotósorozat is készült az idén érkező sorozatok legfontosabb szereplőinek részvételével. Így felbukkan a képeken Ewan McGregor, Hayden Christensen, Moses Ingram, Rosario Dawson, Pedro Pascal, valamint Diego Luna és Genevieve O’Reilly is, aki A Sithek bosszúja és a Zsivány Egyes után ismét Mon Mothma bőrébe bújik.

Image may contain Diego Luna Helmet Clothing Apparel Pedro Pascal Genevieve O'Reilly Human Person Coat and Costume
Mon Mothma, Cassian Andor, Din Djarin és Ahsoka Tano (Vanity Fair)

A továbbiakban igyekeztünk összegyűjteni, az egyes projekttel kapcsolatban melyek azok a legérdekesebb infómorzsák, amit megtudhattunk az elemzésből.

Obi-Wan Kenobi

Kezdjük a legközelebbi premierrel, melyre alig több, mint egy hetet kell már csak várnunk. Mostanra gyakorlatilag biztosra vehetjük, hogy Obi-Wan és Vader találkozni fognak a sorozatban. A cikk szerint Deborah Chow rendező, amikor ellátogatott Hayden Christensenhez, hogy meggyőzze a visszatérésről, ezzel indokolta ezt meg:

„Vader új dimenziót adhatna a történethez, ami végső soron megváltoztathatja a rajongók szemléletét az eredeti film klasszikus párbajáról.”

Az olvasottak alapján érződik az is, hogy Ewan McGregor az alapvetőnél jóval több beleszólást kapott a sztori kialakításába. Az Obi-Wan Kenobi ugyanis eredetileg egy film lett volna, aminek munkálataiban ő maga is produceri szerepkörben vett volna részt a főszerep mellett. Úgy gondolta, egy ilyen történet legfontosabb funkciója az lehet, hogy megmutassa [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]az egykoron humoros, szellemes mester teljes megkeseredését,[/su_highlight] majd felkutassa, mi az, ami újra reményt ad neki. Ez a koncepció a projekt sorozattá formálódása után sem veszett el, Chow pedig úgy gondolta, ez a téma Vader nélkül nem lenne eléggé körbejárva. A rendező így fogalmazott:

„Úgy éreztem, elég nehéz volna nem szerepeltetni a sorozatban azt a személyt, aki Kenobit ilyen gyötrelemben hagyta. Nem hiszem, hogy Obi-Wan valaha is ne törődne vele. Az a különleges a kapcsolatukban, hogy ténylegesen szerették egymást.”

Image may contain Ewan McGregor Duel Clothing Apparel Human Person Light and Laser
Darth Vader, Reva és Obi-Wan Kenobi (Vanity Fair)

[jnews_hero_8 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”11481,11456,11189″]

Andor

Idén érkezik, de még mindig nem tudjuk, pontosan mikor. Az Obi-Wan Kenobi után viszont minden bizonnyal az Andor lesz a következő élőszereplős sorozat.

Tony Gilroy, a sorozat showrunnere elárulta, a történet Cassian gyermekkorától indul, mikor el kell hagynia otthonát annak pusztulása miatt. Diego Luna egy menekülttörténetként írja le a sorozatot, melyben karaktere reményvesztett, cinikus, teljesen szétesett. Több bolygót, közösséget is láthatunk majd, van, amelyik a radikalizáció útján indul el, egy másikat pedig a birodalmi kolonizáció tesz tönkre.

A cikk szerint Mon Mothma kulcsfontosságú szereplő lesz a történetben, az ő sztorija párhuzamosan fut majd a címszereplőével.

[jnews_hero_skew hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”6266,9901″]

Ahsoka

Az Ahsoka elég érdekes helyzetben van, hiszen egyértelműnek látszik, hogy a széria a Lázadók című animációs sorozatban nyitva hagyott szálat fogja folytatni, melyben Ahsoka Thrawnt és Ezrát keresi Sabine Wren, a fiatal mandalori társaságában. A történettel kapcsolatban ennél többet nem is fedtek fel, viszont egy érdekes – korábbi pletykákat megerősítő – apróság, hogy [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Mary Elizabeth Winstead, Ewan McGregor felesége is szerepelni fog benne.[/su_highlight]

Dave Filoni nyilatkozata is erősíti, hogy a sorozat milyen irányt vehet. Így fogalmazott:

„Az Ahsoka egy folyamatos történet. Szerintem határozottan egy cél felé halad, szemben a kis egyedi kalandokkal. Úgy szeretném, ha a karakter ezt tenné és szerintem a rajongók is ezt akarják most.”

[jnews_hero_8 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”9062,10189,8412″]

The Acolyte

Az eddigi talán legrejtélyesebb, egyben legizgalmasabb projekt, melyről pár dolgot azért most már végre elárultak. Régebb óta tudhatjuk, hogy a Köztársaság Fénykora végnapjaiban játszódik majd a sorozat, ám a szériát vezénylő Leslye Headland elárulta, hogy [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]nagyjából 100 évvel a Baljós árnyak előtt járunk.[/su_highlight] Ez azt jelenti, hogy a már a korszakba tartozó könyvek és képregények történetétől is kissé eltávolodik a sorozat, ugyanakkor bizonyos elemek megmaradnak. Headland külön kiemelte a jedik fehér és aranyszínű ceremoniális öltözékét, mely kifejezetten ennek az érának a jellemzője.

A rendező így fogalmazott a sorozattal kapcsolatban:

„A politikai, személyes és spirituális dolgokat vesszük szemügyre, amelyek egy olyan korszakban merültek fel, amiről nem sokat tudunk. A Baljós árnyakat nézve mindig az volt a kérdésem, hogy hogyan jutottak el a dolgok idáig? Hogyan jutottunk el odáig, hogy egy sith nagyúr beszivároghat a Szenátusba, és ezt egyik jedi sem veszi észre? Mi romlott el? Mik azok a forgatókönyvek, amelyek idáig vezettek minket?”

[jnews_hero_8 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”9730,8573,9145″]

Az ún. „Grammar Rodeo” projekt

Meglepő módon a cikk egy eddig be nem jelentett sorozatról is lerántotta a leplet, ami egyelőre még csak kódnévvel rendelkezik, ez a Grammar Rodeo. A történetéről annyit tudunk, hogy A mandalórihoz hasonlóan ez is A Jedi visszatér utáni újjáépítés korszakában játszódik, így feltételezhető, hogy ez is a Mandoverzum sorozatainak sorát bővítheti majd.

A sorozatot a Marvel Filmes Univerzum Pókember-trilógiáját készítő Jon Watts, valamint a Pókember: Hazatérés társírója, Chris Ford fejlesztik,

s amolyan felnövés-történet lesz, melyhez 11-12 éves gyerekszínészeket keresnek.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”10588″]

Filmek

Végül, de nem utolsósorban Kathleen Kennedy, a Lucasfilm vezérigazgatója a mozis projektekről is ejtett néhány szót. Eszerint eltervezték már, hogy mi és mikor érkezik. Válaszai ugyanakkor talán még több kérdést vetnek fel, mintha nem mondott volna semmit.

[su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Az írás állítása szerint valószínűleg Taika Waititi filmje lehet a következő,[/su_highlight] ami megerősíteni látszik, hogy a Patty Jenkins-féle Rogue Squadron munkálatai szünetelnek. Emellett érdekes módon Kennedy mintha cáfolná azt, hogy Kevin Feige, a Marvel filmes univerzumának atyja Star Wars-filmet készítene. Különösen furcsa ez azután, hogy éppen a közelmúltban beszélt arról Michael Waldron forgatókönyvíró, hogy ő már írja a film sztoriját…

[jnews_hero_skew hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”11519,10406″]

A már régen belebegtetett Rian Johnson-féle trilógiáról is kitérően beszélt, Johnson jelenlegi sok elfoglaltságára hivatkozva. Az viszont egyértelműen kiérződik Kennedy nyilatkozatából, hogy [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]a Lucasfilm jelenleg nem trilógiákban gondolkodik,[/su_highlight] sokkal inkább a folytonosságra törekednek a történetmesélés tekintetében. Inkább egy idővonalként tekintenek az univerzumra, semmint különálló történetek összességeként.