Tizenöt éve a Lucasfilmnél – Sam Witwer mesélt a The Force Unleashedről

2022. április 20-án jelent meg a Star Wars: The Force Unleashed első részének felújított változata Nintendo Switch-re. A játék tizennégy éve jelent meg a LucasArts gondozásában, azonban máig népszerű. A főszereplő Starkillert alakító Sam Witwer mesélt a játékról és a Lucasfilmnél végzett szinkronmunkáiról.


Mintha csak tegnap lett volna, hogy megjelent a Star Wars: The Force Unleashed (A tomboló Erő). Darth Vader sötét tanítványáról, Starkillerről (Galen Marekről) szóló akciójáték máig népszerű. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Akkoriban forradalmi újításokat hozott, főleg a játékmenetet tekintve, még ha a története sokak szerint nem is volt annyira átütő.[/su_highlight] Szinte bármit megtehettünk az Erő révén és büntetlenül tombolhattunk a sötét oldalon. Két részt élt meg, a második már jócskán alulmúlta az elvárásokat, így harmadik rész sosem készült hozzá.

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”8021,7872″]

A története mára a Legendákba tartozik, azonban mint fénykardozós akciójáték, a mai napig megállja a helyét. A játék még 2008-ban jelent meg PS3-ra és Xbox 360-ra a LucasArts-tól. Az Aspyr Media csapata egy évvel később kiadta a bővített verziót PC-re és Mac OS-re Ultimate Sith Edition alcímmel, ill. a Krome Studios jóvoltából megjelent PS2-re, PSP-re és Nintendo Wii U konzolokra is. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]A játék tehát szinte az összes platformra elkészült.[/su_highlight]

Az Aspyr csapata (akik jelenleg a Knights of the Old Republic Remake-en is dolgoznak) nemrég elővették a Wii U változatot és átdolgozták Nintendo Switch-re, a mostani legnépszerűbb konzolra.

[su_youtube url=”https://youtu.be/e3KjOdV5LQQ”%5D

A megjelenés alkalmából egy interjú jelent meg a StarWars.com oldalán a Starkillert alakító Sam Witwerrel. Az amerikai színésznek ez volt az első szerepe a messzi-messzi galaxisban, szinkronszínészi tehetségét jelzi, hogy ugyancsak ő adta a hangját Palpatine-nak a játékban.

A játék után figyelt fel rá Dave Filoni, így később Witwer lett a hangja Darth Maulnak az animációs sorozatokban és a Solo: Egy Star Wars-történetben is ő szinkronizálta a karaktert

(miközben a vásznon ismét Ray Park volt látható Maulként).

[jnews_hero_8 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”6261,6215,5857″]

Videójátékokban is állandó szinkronhangja Maulnak vagy Palpatine-nak, legutóbb a Lego Star Wars: The Skywalker Sagában hallhattuk.

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”11381,11422″ sort_by=”oldest”]

Jövőre már tizenöt éves lesz a The Force Unleashed, amely most tehát újabb platformra is megjelenik. A hírt Witwer nagy örömmel fogadta.

„Nagyon, nagyon boldog vagyok. Egy színész számára egy régen végzett munka emléke soha nem merül feledésbe, ez egy nagyszerű érzés. És a Force Unleashed – amióta megjelent, nem volt olyan hét, hogy valaki, vagy többen ne kérdeztek volna a játékról. Ami igazán csodálatos, imádom mindezt!”

– mondta a színész. Arról is beszélt, hogy nem csak a Star Wars iránt rajong, hanem gyerekkora óta nagy gamer is. Szereti a konzolos és PC-s játékokat, valamint az asztali szerepjátékokat is. Gyerekként még egy Atari 2600-as konzolon játszott. Nemrég játszott a Ghost of Tsushima című szamurájos akció-kalandjátékkal PlayStationön, amely leginkább Kuroszava Akira dzsidaigeki kalandfilmjeire emlékeztette. Witwer szerint a játék így a jediket is megidézi, hiszen Lucas is rengeteget merített a japán szamuráj kultúrából, amikor a jediket alkotta meg.

A játékipar hatalmasat fejlődött mióta megjelent az első The Force Unleashed. Witwer beszélt arról, milyen érzés neki ma elővenni ezt a videójátékot.

„Nos, amikor játszom, kissé elfogult vagyok, mert az emlékek óriási áradata idéződik fel bennem és emlékszem, milyen izgatott voltam, hogy San Franciscóba mehetek, a stúdióba, és ott lehetek az Industrial Light & Magic-ben, a LucasArts-ban, a Skywalker Ranch-en… Mindazokon a helyeken, amelyekről álmodtam. De mindezek után még mindig imádom, ahogyan az Erőt használhatjuk a játékban. Tényleg arra ösztönöz, hogy kreatívan használd az Erőt és próbálj ki dolgokat. És ezt a játékot tényleg úgy tervezték, hogy így játsszák”

– emlékezett vissza a színész. A LucasArts annak idején rendkívül sok munkát fektetett a játékba, hogy az erőhasználat a lehető legjobban legyen kidolgozva. A játék grafikus motorját különböző technológiákkal bővítették ki, mint a Havok szoftvere, amely realista fizikát adott a játéknak, továbbá a Pixelux DMM rendszere, amely a tárgyak rombolhatóságáért felelt, ezenkívül nagyon komoly mesterséges intelligenciát is kaptak az ellenfelek. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Az eredmény lenyűgöző volt,[/su_highlight] a játékban az objektumokat úgy mozgatjuk, rendezzük az Erővel, ahogy csak akarjuk – [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]az ember tényleg úgy érezheti, hogy ő maga is erőhasználóvá válik,[/su_highlight] még ha a fénykardos harc nem is volt a legjobb benne. A Nintendo Switch egyedi Joy-Con kontrollerével csak még interaktívabb lesz az élmény.

[su_youtube url=”https://youtu.be/HKZjrcBisWw”%5D

Witwer néhány pozitív emléket is megosztott a játék fejlesztéséről. Az egyik motion capture felvételnél megkérdezte, hogy Vader mégis milyen magas, hogy milyen magasra nézzen. Darragh O’Farrell szinkronrendező erre azt felelte neki: „Tudod, ez egy nagyon jó meglátás, Sam. Valaki le tudná vinni Samet, hogy megnézze Darth Vader-t?” Levitték a Lucasfilm archívumába, ahol a klasszikus trilógiához használt Vader-jelmezt mutatták meg neki. Elmondása szerint [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]igazán rémisztő az ikonikus jelmez előtt állni. Vader puszta jelmeze is félelmet keltő.[/su_highlight]

A szinkronszínész beszélt még kicsit a The Force Unleashed főszereplőjéről, Starkiller karakteréről is.

„Starkiller Luke Skywalker fotónegatívja. Olyan, mintha a tábortűz körül ülnétek, és elmesélnétek a jóra fordult sith-ek történetét, tudjátok, amolyan elrettentő példaként minden sith-nek: »Légy óvatos, lehet, hogy jóvá válsz.« Ez egy ilyen dolog. És ez tényleg egy nagy mese. Ez a perspektíva arról, hogy mi történt a két trilógia között, mi történt Darth Vaderrel és milyen ambíciói voltak, ahogyan ez a fiatal, ártatlan kölykön keresztül játszódik le, és ahogyan meg kell tanulnia önállóan gondolkodni a játék során. Mert eleinte csak a mesterének, Darth Vadernek próbál megfelelni”

– mondta Witwer. A játékban Starkiller sith tanítványként kezdi, majd a történet végére a világos oldalra tér át és a jedik útját választja. Azonban mindezek mára nem számítanak kánonnak.

Az interjú végén Witwer köszönetet mondott a játék készítőinek, mert számára ez egy hatalmas mérföldkő volt, hiszen ennek hatására dolgozik mindmáig a Lucasfilm bizonyos projektjein.

A The Force Unleashed új kiadása Switch-re elérhető digitálisan a Nintendo oldalán 19,9 dollárért, ill. dobozosan a Limited Run Games-nél, ahol gyűjtői kiadások is megvásárolhatók hozzá.