Visszatérhet-e Qui-Gon az Obi-Wan Kenobiban?

Az Obi-Wan Kenobi sorozat első bejelentése óta zajlanak találgatások a rajongók részéről, hogy vajon milyen már korábban megismert fontos karakterek bukkanhatnak fel a május végén érkező Disney+-sorozatban. Az egyik leginkább várt cameo a kezdetektől fogva Obi-Wan egykori mestere, Qui-Gon Jinn. Ám az őt a Baljós árnyakban megformáló Liam Neeson legújabb nyilatkozata alapján (is) már sokkal kevésbé lehetünk biztosak a megjelenésében.


Egy kétes megszólalás

A színész egy, a ComicBook.comnak adott interjúban arra a kérdésre, hogy visszatérne-e valaha a Star Wars világába, a következőt felelte:

„Igen, azt hiszem igen… Amennyiben egy filmről lenne szó. El kell ismernem, kicsit sznob vagyok, ha a TV-képernyőről van szó – én a nagyvásznat szeretem igazán.”

Ez sokak számára elkeserítő lehet, ugyanakkor nem lenne teljes mértékben meglepő, ha pontosan a gyanú szertefoszlatása miatt hangzott volna el ez a mondat. Az utóbbi időben egyáltalán nem számít szokatlannak, hogy cameo-szerepben felbukkanó színészek részben a titoktartás, részben a hecc kedvéért menekülnek az ilyen és ehhez hasonló kérdések elől. Maga Ewan McGregor is sokáig kényszerült hazugságokra Kenobi kapcsán, de gondoljunk csak például Andrew Garfieldra, aki hónapokon át szinte már sértődötten tagadta, hogy szerepelne a Pókember: Nincs hazaút című filmben – majd végül kiderült, mégis ő az a bizonyos „vérfarkas”.

[su_youtube url=”https://youtu.be/xIrbkdBmCgk”%5D

Sokan még azzal is élcelődtek, miszerint Neeson meglehetősen furcsán válogatta a szavait, ami úgy is értelmezhető, hogy a nagyképernyős televízókat kedveli.

Neeson egyébként korábban is tett már olyan nyilatkozatokat, miszerint nem keresték fel a szereppel kapcsolatban.

[jnews_hero_skew hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”7969,8806″]

Milyen formában tűnhetne fel?

Az első és talán legkevésbé valószínű változata Qui-Gon szereplésének egy visszaemlékezés lenne arra az időre, amikor Obi-Wan még a padawanja volt. Habár meg nem erősített pletykák szerint flashback-jelenetekkel is találkozhatunk majd a sorozatban, az eddig látottak alapján valószínűsíthető, hogy amennyiben ez igaz, főleg Anakin és Obi-Wan közös múltja lenne a terítéken. Ennek az út első lépései során nyilvánvalóan fontos sarokköve volt Jinn mester, ami indokolná akár csak egy rövid visszaemlékezés erejéig a jelenlétét. Ám ennél sokkal kézenfekvőbb módja is lenne a karakter szerepeltetésének.

Qui-Gon Jinn

[su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Ez nyilvánvalóan nem más, mint hogy erőszellemként jelenjen meg,[/su_highlight] hiszen Yoda többek között pont azzal a „küldetéssel” bocsátotta útjára Kenobit a Tatuinra, hogy vegye fel a kapcsolatot egykori mesterével és tanulja meg tőle ezen képesség rejtelmeit. Ugyanakkor ennek is két változata lehetséges: vagy pusztán hangként, vagy teljes, fizikai valójában.

Habár korábban, A klónok háborúja című sorozatban Jinn felbukkant fizikai manifesztációként is, erre csak egy, az Erővel igen mély kapcsolatban álló helyen, a Mortison volt képes. Később, a Dagobah-n Yodával már csak hangja révén tudott kommunikálni, mert ahogy fogalmazott:

„Még nem fejeztem be a kiképzésemet.”

Yoda a Dagobah rendszerben

[su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Az erőszellemek működésének a mai napig nincs igazán meghatározott szabályrendszere.[/su_highlight] Sem annak, hogyan lehet valaki képes az erőszellem-létre, sem annak, hogy mikor jelenhetnek meg. Ugyanakkor a fenti mondat magában hordozza azt az üzenetet, hogy a képesség erősítése a halál után is lehetséges.

Ezt támasztja alá a Bizonyos szemszögből című antológia is, melyben az Egy új remény eseményei alatt Qui-Gon már fizikai formában is képes megjelenni Obi-Wan előtt, méghozzá a Tatuinon. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy nem minden esetben egyértelmű, mi a kánon ebből a kötetből és mi nem, sokszor egymásnak is ellentmondanak a kis történetek. Viszont jelen helyzetben más referenciánk nincs, a korábban Jinn által tett megjegyzésnek pedig további értelmet ad.

Így a kérdés már csak az, hogy az Obi-Wan Kenobi sorozat alatt főszereplőnk megtanulta-e már felvenni a kapcsolatot egykori mesterével, amennyiben pedig igen, akkor képes-e Jinn a széria cselekményének idején arra, hogy fizikailag is manifesztálódjon. A legfontosabb azonban, hogy a készítők olyan irányba viszik-e a történetet, ahol helye van Qui-Gon felbukkanásának, még ha az idősík ezt kézenfekvővé is tenné.