Érdekességek és utalások a Lego Star Wars: The Skywalker Sagában

2022 áprilisának nagy sikerjátéka lett a Lego Star Wars: The Skywalker Saga. A szoftver kritikai és anyagi sikere mellett említésre méltó a mérete és az aprólékos kidolgozottsága. A videójáték ráadásul tele van megannyi érdekességgel, elrejtett utalásokkal a Star Wars kánon és Legendák tartalmaira, amelyeket csak az elkötelezett rajongók vehetnek észre. Ezekből szemezgettünk.


Sikerjáték

Minden adott volt ahhoz, hogy a The Skywalker Saga egy sikeres játék legyen. Két hete jelent meg és már vezeti a brit eladási listákat az eladott fizikai példányok alapján. A PC-s verzió a Steamen pedig az év abszolút slágerjátékát, az Elden Ringet is letaszította az első helyről pár napra. Azóta persze már visszaesett, de még most is a top 5-ben található a The Skywalker Saga a Steam eladási listáján. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]A TT Gamesnek ez a valaha készült legjobb Lego-játéka, nem csak a Lego Star Warst, de a többi Lego franchise-t is tekintve.[/su_highlight] Messze többen játszanak vele, mint a szintén népszerű Lego Marvel vagy The Hobbit játékokkal.

A netet már elárasztották a rajongók posztjai és videói, amelyek a játékban található megannyi érdekességre, utalásokra vagy titkos rejtekhelyekre hívják fel a figyelmet. A fejlesztők ugyanis számos olyan referenciát raktak a játékba, amelyek csak a Star Wars-univerzumban járatosabb rajongóknak – vagy a Ziro.hu olvasóinak – lehet ismerős. Lássuk, hogy melyek ezek.

Karakter interakciók

Mivel a játék a páros, coop játékmenetre épül és közel 350 Lego Star Wars karaktert párosíthatunk össze, érdekes interakciók alakulnak egyesek között, amelyre hamar felfigyeltek a rajongók. Például Grievous tábornok dicsekszik Dookunak, hogy mennyi fénykardot gyűjtött össze, a gróf azonban inkább szeretné azokat harc közben látni, Kylo Rentől pedig Grievous mindenáron szeretné elvenni az egyedi keresztpengés kardját. Anakin és Obi-Wan folyamatosan beszólogatnak egymásnak, pláne akkor, ha Padmé is a közelben van. A klónok háborújából ismert szinkronhangokkal abszolút a sorozat hangulatát idézik.

[su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Palpatine viszont állandóan a mestere, Darth Plagueis legendáját szeretné elmesélni, amelyre Anakin még vevő, Vaderként viszont már panaszkodik, hogy annyit hallotta már.[/su_highlight] Darth Sidious és Yoda udvariasan, de sértegetik egymást. A gyerek Anakint lenyűgözi Vader öltözéke és szeretne ő is ilyet egyszer. Kylo Ren láthatóan utálja, ha Hux tábornok a közelében van, Vader mellett viszont teljesen lámpalázas lesz, hiszen mindig is erről álmodott. R2 és C–3PO a filmekből ismert párbeszédeket folytatják le. Csubi mellett viszont C–3PO azt szeretné, ha a következő küldetésen nem szedné szét őt darabokra a vuki.

Lando nem szeretné, ha Han megint elnyerné az egyik hajóját, míg Han és Leia az ikonikus „– Szeretlek. –Tudom.” szöveget mondják. Kylo örülne, ha Han békén hagyná és bizonygatja, hogy már felnőtt. Poe megjegyzi Finnek, hogy egymásétól eltérő dzsekit kellett volna felvenniük. Anakin könyörög Windunak, hogy adja neki a jedimester címet. Ki-Adi-Mundi megkérdezi Csubitól, hogy hallott-e már a vukik elleni droidtámadásokról, majd leesik neki, hogy a vuki tud erről. Phasma folyamatosan árulónak nevezi Finnt. A B1-es droidok „Roger, Roger!” („Vettem-vettem!”) szavakkal üdvözlik egymást.

Jango és Boba egymás beskar páncélját dicsérik – mindez már csak azért is vicces, mert ugyanazt viselik.

A fentieken kívül számos karakter a filmekből ismert mondatokat mondja egymásnak, a sort hosszan lehetne folytatni még.

„Hallottad-e hogyan járt a nagy Darth Plagueis, a bölcs?”
„Nem csinálhatjuk ezt örökké. Már számtalanszor végighallgattam.”

[su_youtube url=”https://youtu.be/MGdRlKOVfHw”%5D

Aurebesh feliratok és mémek

A játékban több helyen aurebesh feliratokat lehet látni boltok felett, vagy mikor egy főellenség felbukkan, az ő neve alatt is ilyen feliratok vannak. A rajongók persze azonnal lefordították az aurebesh-sel szedett szövegeket, így egészen vicces megoldások születtek. Például e feliratok szerint Darth Maul a vörös fickó rossz magatartással; Vader szereti a sötét oldalt, de utálja a homokot; Grievous több fénykard, kevesebb ész; Jango Fett a klónhadsereg donorja; Kylo Rennek komoly apaproblémái vannak; Dooku gróf sosem veszíti el a fejét; Darth Sidious úgy is ismert, mint a Szenátus; s a dianoga szörnynél ez szerepel: tartsd nyitva az egyik szemed.

Aurebesh felirat: „Serious daddy issues”, azaz súlyos apaproblémák

[su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]A fenti karakter-interakciók és aurebesh feliratok alapján jól látható: a TT Games fejlesztői jól ismerik a népszerű Star Wars-mémeket.[/su_highlight] Szinte az összes közkedvelt mémre utaltak a játékban, a „– Hello there! – General Kenobi!”-tól kezdve, Darth Plagueis legendáján át, az „Ez csapda!”-n át, a „Nem szeretem a homokot”-ig. Szinte vég nélkül lehetne folytatni a sort, keressétek ezeket a játékban!

[su_youtube url=”https://youtu.be/0L4adF6lXfM”%5D

Kánon

A The Skywalker Saga megannyi utalást tesz természetesen a kánonra is. A Skywalker saga kilenc filmje mellett vannak referenciák az animációs sorozatokra, képregényekre és könyvekre is.

 • Két első rendi rohamosztagos beszélget arról, hogy a legutóbbi küldetésen Kylo Ren egy zillo szörny szájába vezette őket, amely utalás Az Ellenállás kora: Gonosztevők című képregénysorozat Kylo Renről szóló füzetére.
Utalás Az Ellenállás kora: Gonosztevűk című képregénykötetre
 • Játszható karakter a Mister Bones nevű módosított B1-es droid, akit az Utóhatás-trilógiából és a Poe Dameron képregényből is ismerhetünk.
Mister Bones
 • Ugyancsak játszható karakter Mama Hutt, aki Jabba, Ebor és maga Ziro anyukája és akit A klónok háborúja harmadik évadában láthattunk. (Ziro bezzeg nem fért be, KARABAST! – a szerk.)

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”10775″]

 • Ponda Baba és Doctor Evazan pórul jártak a Ben Kenobival történt találkozás után az Egy új reményben. Azonban a játékban az egyik civil Mos Eisley-ben később megjegyzi, hogy ő nem hiszi el, hogy Evazan megjavította Ponda levágott karját. A kánon szerint azonban megteszi, hiszen a 2016-os Star Wars Character Encyclopedia szerint Dr. Evazan tényleg megpróbálta egy protézissel helyreállítani Ponda karját, de nem sikerült jól. Erre később a Doktor Aphra képregényben is vannak utalások.
 • A klónok támadása végén a Petranaki arénában Mace Windu, Kit Fisto és Ki-Adi-Mundi együtt harcolnak Jango Fett ellen. Fett kétségbeesésében „jedi kutyáknak” hívja őket, mire Fisto azt válaszolja, hogy az ő bolygóján nincsenek is kutyák, a wooriid jobb sértés lenne. Ez egy utalás Matt Owens 2017-es Jedi of the Republic – Mace Windu című képregényére, amelyben szó esik arról, hogy Kit Fisto szülőbolygóját, a Glee Anselmet a ragadozó wooriid nevű lények lakják.
 • [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Az Egy új remény nyitójelenete a játékban nem a film szerint történik, hanem sokkal inkább a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet fináléját idézi.[/su_highlight] A küldetés elején mutatják Leiát, amint megkapja a terveket és csak annyit mond „reményt”, pont úgy, mint a Zsivány Egyes végén. Miután felrobbantják a zsilipajtót, a sötétből előlép Vader, aktiválja a fénykardját és kaszabolja a lázadókat, miközben Leiáék bezárják az ajtókat. A jelenet megidézi a Zsivány Egyes hátborzongató képsorait.
Utalás a Zsivány Egyes folyosójelenetére
 • Holdo admirális három különböző hajszínben jelenik meg a játékban, a lila mellett van vörös és zöld frizurája is. Ez utalás a karakter múltjára, korábban más színre festette a kánon szerint.
 • Ha Poe átöltözik rohamosztagos ruhába, megszólal, hogy „ha anyám ezt most látná”. A zárótrilógiában semmit nem tudunk meg Poe szüleiről, azonban a Széthasadt Birodalom kánon képregényben (valamint a Szabadesés regényben) megismerhetjük a lázadó anyját és apját.

[jnews_hero_8 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”11397,3060,6583″]

 • Az utolsó jedik végén Csubi egy könyvet olvas a sérült Rose Ticónak, amelynek címe Among Clouds (Felhők között). A borítón Lando egy virágcsokrot ad L3–37 droidjának, amely egy jópofa utalás a Solo: Egy Star Wars-történet antológiafilmre.
 • Amikor a Kijimi utcáin lopakodnak a hőseink, az egyik elrejtőzik egy láda alatt, amelyben az aurebesh feliratok szerint jogan gyümölcsök voltak. A jogan A klónok háborújából ismert gyümölcs.

Továbbá megannyi érdekes in-universe utalásokat lehet találni, ha figyelmesek vagyunk. Mos Eisley-ben egy rohamosztagos a napilapot olvassa, amely szerint megnőtt a kéktej forgalma. Maz Kanata kastélyában a falat zenészek poszterei díszítik és az egyiknek Jazz Hallikset a neve. A hallikset egy héthúros gitár, amelyet a Naboo-n használtak. A hangszer felbukkant Az ébredő Erőben és a Jedi: Fallen Orderben is.

Legendák

A kánon mellett a Legendákra, avagy a bővített univerzumra is vannak utalások a játékban.

 • Roger (vagy RO–GR) a barátságos B1-es droid is felbukkan a játékban. A karakter a Lego Star Wars: The Freemaker Adventures animációs sorozatban szerepelt. (Habár a Lego animációk sem a Legendák, sem a kánon részét nem képezik, egyik kontinuitásban sem tekinthetők kanonikusnak – a szerk.)
 • [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]A Hoth több ízben megidézi a Shadows of the Empire videójátékot.[/su_highlight] A szemfülesek megfigyelhetik a jégbe fagyott, hóval borított YT–2400-as könnyű teherszállítót, az Outridert, amely a játék főhősének, Dash Rendarnak a hajója volt.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”10243″]

 • A hoth-i csata küldetése is abszolút a Shadows of the Empire első küldetésére emlékeztet. Itt is hósiklóval kell először kiiktatnunk a birodalmi AT–ST-ket, majd megkötözni több AT–AT-t. A küldetések dinamikája és a zene is mind az 1996-os LucasArts-klasszikust idézik. Ráadásul a csatában felbukkanak az XR–85 birodalmi tankdroidok, amelyek a Rogue Squadron repülős játékból ismertek és amelyet szintén a Shadows of the Empire első küldetése ihletett.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”10446″]

 • A Baljós árnyak küldetésein Mos Espában járva találkozhatunk egy félszemű, félig megégett protokoll droiddal, aki Nobot néven ismert. A droid csak felbukkant a háttérben a Baljós árnyakban, azonban a karakter hátterét egy rajongó, Shaun Flaherty írta meg a StarWars.com-ra és a történetet akkor beemelte a Lucasfilm a bővített univerzumba. Nobot amolyan kísértetdroid a városban, akitől a lakosok félnek és egy szörnyű rémtörténet kapcsolódik hozzá. Ezt a történetet felelős szerkesztőnk Kelemen „Rixon” Richárd is megénekelte videójában.

[su_youtube url=”https://youtu.be/uyRefigyWLQ”%5D

 • Az Endor holdján, az ewokok falujában puzzle-ből egy fali portrét rakhatunk ki, amelyen az 1984-es TV film, A bátrak karavánja szereplői láthatók.
 • A Pasaanán pedig az egyik járókelő arról beszél, hogy ő tanúja volt az ewok-dulok háborúnak. Ez szintén egy utalás a Star Wars: Ewoks című rajzfilm sorozatra, amely az ABC-n futott 1984-85 között.
Utalás A bátrak karavánja című TV filmre
 • [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Max Rebo Lego-változata négy végtagú, amely az ortolan faj ábrázolására utal a Legendákban.[/su_highlight] A kánonban Rebo mindössze két végtagú. A rajongók tömegesen kezdték a játékban megszerezni Rebo figuráját, ugyanis valami egészen elképesztő a szinkronja. A filmekben és a Boba Fett könyvében sosem hallhattuk őt beszélni, itt viszont olyan a hangja és a szövege, mintha egy gengszter és egy jazz zenész keveréke veszett volna el benne, nagyon menő lett.
Maxie Wonder
 • Az Egy új reményben, amikor hőseink a Halálcsillagon vannak, megszólal a riasztó és az egyik rohamosztagos arról panaszkodik, hogy emiatt nem tudja meglátogatni a Keményszív kantinát (Hard Heart Cantina). [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Ez a kantina eredetileg Michael Reaves és Steve Perry 2007-es Halálcsillag című regényében szerepelt.[/su_highlight]

Kulisszák mögött

 • Az egyik mellékküldetésben Malakilit kell megtalálnunk. A küldetés címe Green Harvest, amely utalás A Jedi visszatér munkacímére, a Blue Harvestre.
 • A Skywalker korában, amikor hőseink Kylo Ren csillagrombolójába szivárognak be, Rey elmetrükközik a rohamosztagosokon. A játékban Poe itt megkérdezi, hogy ezt velünk is megteheti? Ez egy érdekes utalás arra, hogy a kilencedik epizód egyik korai forgatókönyv-változatában Colin Trevorrow és Derek Connolly úgy írták meg a jelenetet, hogy Rey elmetrükkel téríti el Poe-t, hogy egyedül tudja végrehajtani a küldetést. A filmben ez végül máshogy történt.
 • Több pályán is megtalálhatók ládákban az első két Lego Star Wars videójáték borítói.
 • A végső párbajban az Exegolon Palpatine megjegyzi, hogy Rey neve lehetne inkább Kira, mert az sokkal menőbbnek hangzik. Az ébredő Erő korai változataiban Rey eredetileg Kira néven szerepelt, csak később változtatták meg a főszereplő nevét.
 • Az Executor-osztályú csillagrombolón a kapitány TT–2005 nevű rohamosztagost szólítja. Ez utalás arra, hogy a TT Games első Lego Star Wars: The Video Game játéka 2005-ben jelent meg.

Filmes, popkulturális és történelmi utalások

 • A Jedi visszatér elején, amikor R2 és C–3PO mennek Jabba palotájába, az úton két csontváz látható, akik zászlót tartanak, amelyen az aurebesh feliratok jelentése „Hidden Fortress”. Ez volt a címe Kuroszava Akira kultikus, 1958-as dzsidaigeki kalandfilmjének (Rejtett erőd), amely George Lucasra is nagy hatással volt, amikor a Star Warson dolgozott.
 • Több utalás is van a Lucasfilm és Harrison Ford kalandfilmjére, az Indiana Jonesra. Az ébredő Erő egyik küldetésén kirakhatjuk legóból a frigyládát. Amikor FN–2199 rohamosztagossal párbajozunk a játékban, Han pont olyan flegma mozdulattal lövi le, mint Indy a kardos fickót Az elveszett frigyláda fosztogatóiban.
 • Mel Brooks 1987-es Star Wars paródiájára, az Űrgolyhókra is vannak utalások a játékban. Amikor hőseink a Felhővárosba érkeznek, C–3PO női parókát kap, így Lando egyből hozzá megy és nem Leiához. 3PO itt úgy néz ki, mint Dot Matrix az Űrgolyhókban. Jabba pedig pizzaszeletekkel van körülvéve, ez szintén utalás arra, hogy a paródiában Pizza the Hutt volt a neve.
 • Az egyik puzzle szerű fejtörőnél Qui-Gon megjegyzi, hogy ehhez különleges képességekre (particular set of skills) lesz szüksége. Ez az Elrabolva című akciófilmben hangzott el Liam Neeson karakterétől.
 • A Skywalker korában az ellenálló Beaumontot A Gyűrűk Ura filmek sztárja, Dominic Monaghan alakította. Ha az Ajan Klosson szóba elegyedünk a karakterrel, akkor megemlíti, hogy Leia nem engedélyezte számára a második reggelit. A Gyűrű Szövetségében Monaghan karaktere, Trufa és barátja, Pippin szerettek volna második reggelit enni, de Aragorn nem hagyta nekik.
A legendás jelenet (Pinterest)
 • A pretoriánus őrök beceneve a Red Dead Redemption, amely a Rockstar western videójátéknak is címe.
 • Az egyik mellékküldetés címe a Tatuinon a Tuskens and Dragons. Ez egy utalás A mandalóriban látott krayt sárkányra és a Dungeons & Dragons című asztali fantasy szerepjátékra is.

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”8092,8888″]

 • Egy puzzle feladvány neve The Amazing Spider Droid, amely utal a Marvel közkedvelt Pókember képregényeire és filmjeire.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”10588″]

 • Az egyik kihívás címe a Let them eat cake! Ez utalás arra a 18. századi legendára, hogy Mária Antónia francia királyné (Mária Terézia magyar királynő lánya) azt válaszolta a népet érintő éhínségre, hogy „Ha nincs kenyere a népnek, egyen kalácsot!”. A történészek szerint a királynő ilyet sosem mondott, az uralkodókat bíráló népi agitátorok írhatták ezt róla.
 • Mivel a TT Games egy brit játékfejlesztő, így rengeteg utalás van pop- és rockzenei slágerekre. Csak hogy néhányat említsünk: az egyik küldetés címe Starkiller Queen, amely a Queen együttes Killer Queen számára utal. Egy puzzle feladvány neve Another Brick in the Wall, amely a Pink Floyd azonos című számát idézi, ez különösen szellemes egy Lego-játékban. Egy másik puzzle neve a Drape it Like it’s Hot, amely Snoop Dogg Drop It Like It’s Hot című számát idézi. A sort még nagyon hosszan lehetne folytatni.

Források: Polygon, Reddit

Hírdetés