Az eddigi legteljesebb Star Wars-játék – leteszteltük a Lego Star Wars: The Skywalker Sagát

Április 5-én hosszú várakozás után végre megjelent a Lego Star Wars: The Skywalker Saga, amely a Skywalker Saga mind a kilenc epizódját feldolgozza az eddigi legnagyobb Lego-videójátékban. A TT Games és a Lego Csoport új Lego Star Wars-játéka sok halasztást és változtatást élt meg az elmúlt két évben. A végeredményt látva viszont úgy tűnik, megérte rá várni. Tesztcikkünk következik.


[su_youtube url=”https://youtu.be/n49TsZAwFEs”%5D

A Lego Star Wars 23 éve

Lego Star Wars franchise már több mint két évtizedes múltra tekint vissza. A Lego Csoport és a Lucasfilm 1999-ben adta ki az első starwarsos Lego szettjeit az eredeti trilógia és a Baljós árnyak alapján. Az együttműködés óriási siker lett, a Lucasfilm új piacot hódított meg, a Legót pedig egyenesen a csődtől mentette meg.

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”2367,11371″]

Csak idő kérdése volt, hogy a kockajáték mellett egy videójáték készüljön. 2005-ben a brit TT Games gondozásában jelent meg a Lego Star Wars: The Video Game PC-re, Xboxra és PS2-re. A játék az előzménytrilógia három epizódját dolgozta fel könnyed, mókás stílusban, elsősorban gyerekeknek, de egy vérbeli Star Wars-játék volt, egy fantasztikus coop móddal.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”5954″]

Hatalmas siker volt, hamarosan érkezett a folytatása a The Original Trilogy, mely értelemszerűen az eredeti trilógiáról szólt. Majd a sort követte a The Complete Saga, a két korábbi játék együttes kiadása új konzolokra, majd utána a The Clone Wars, amely A klónok háborúja első két évadához kapcsolódott.

A Lego Star Wars franchise az évek során más médiumokat is meghódított, készültek tévésorozatok (The Freemaker Adventures), kisfilmek (The Padawan Menace) és természetesen a Lego kockajátékai is évről évre újabb szettek formájában jelentek meg. A franchise népszerűsége azóta is töretlen, nemrég két film is készült a Disney+-ra (Lego Star Wars Holiday Special, Terrifying Tales).

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”8377″]

A Lego Star Wars egyfajta önálló univerzumot alkot, ugyanis nem számít kánonnak, de igazán legendáknak sem.

Csúszások és egy hányatott sorsú fejlesztés

Az utolsó teljes értékű Lego Star Wars játék majd hat éve jelent meg Lego Star Wars: The Force Awakens címen, amely már Az ébredő Erőt dolgozta fel. Azonban a Disney-éra további Star Wars mozifilmjeihez és sorozataihoz már nem készültek Lego-videójátékok.

A TT Games még 2019-ben jelentette be, hogy dolgoznak az új részen The Skywalker Saga címen, amely mind a kilenc epizódot feldolgozza, új grafikus motorra épül és minden eddiginél nagyobb lesz. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]A fejlesztés azonban nem haladt jól. Eredetileg még 2020 végén kellett volna megjelennie, ám folyamatosan csúszott.[/su_highlight] Tavaly nyáron arról lehetett hallani, hogy a TT Games sorsa is bizonytalan lett, amikor eladták a kiadó Warner Bros-t a Discoverynek. A stúdió végül a Warner Bros. Games-nél maradt, de a Playdemic nevű mobilos csapatukat eladták az EA-nek.

Az ott futó projektből lett aztán a tavaly megjelent Apple-exkluzív Lego Star Wars Battles, majd idén a Gameloft gondozásában a Lego Star Wars: Castaways, szintén Apple készülékekre. Ezek kisebb és feledhető címek voltak, de arra elég volt, hogy a rajongóknak legyen mivel elütni az időt amíg a The Skywalker Sagára vártak.

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”10067,10542″]

A játékot végül 2022 tavaszára tolták és csak januárban véglegesítették az április 5-i megjelenési dátumot.

A sok csúszás azonban nem csak a Warner eladásának vagy a pandémiának volt köszönhető. A Polygon egy januári cikkében írt arról, hogy a TT Games mennyire nehezen boldogult a projekttel. A legtöbb probléma az új grafikus motorral volt, amelyet NTT néven programoztak a The Skywalker Sagához. A régi motor már jócskán elavult, hiszen még az első Lego Star Warshoz készült – tizenhét éve. Több fejlesztő is azt javasolta a vezetésnek, hogy saját, belső fejlesztésű motor helyett inkább a jól bevált Unreal Engine 4-ral dolgozzanak (amelyet egyebek között a Jedi: Fallen Orderhez és az élőszereplős sorozatok StageCraft technológiájához is használtak), de ezt elvetették. Ez sok konfliktust és még több túlórát eredményezett, így a fejlesztők kiégtek és több kulcsfontosságú ember is otthagyta a projektet. Az új motor programozása, a játék nagy mérete és optimalizálása a sokféle platformra jóval több időt igényelt, mint az eredetileg tervezték.

A játék ugyan két év csúszással és megannyi nehézséggel, de végül elkészült.

Egy február 22-i kulisszák mögötti videó alapján a projekt mellett kitartó fejlesztők igazi rajongóként, szívvel-lélekkel készítették el a The Skywalker Sagát.

Április 5-én végre mindenkinek elérhető lett a játék. A konzolosok már hajnalban elkezdhették letölteni, a PC-sek viszont kénytelenek voltak este 7-ig várni, a Steam akkortól engedte a letöltést. A végeredményt látva viszont érdemes volt annyi időt várni a játékra.

A Lego legyen veled

Ahogy belépünk a főmenübe, egyből láthatjuk, hogy egy teljesen újfajta Lego Star Warsszal van dolgunk. Ahogy a címe is mutatja, a Skywalker Saga mind a kilenc epizódján kalandozhatunk végig. A New Game opció rögvest felajánlja a választási lehetőséget, hogy melyik filmes trilógiával akarjuk kezdeni, azaz a Baljós árnyakkal, az Egy új reménnyel vagy Az ébredő Erővel akarunk belehuppani a Lego-kalandokba.

Összesen 45 küldetés áll rendelkezésünkre, epizódonként öt pálya. Hasonlóan az eredeti Lego Star Warshoz, ezek a küldetések a filmek főbb jeleneteit dolgozzák fel, de nem kánonhűen.

Képernyőkép a Lego Star Wars: The Skywalker Saga játékból (Faragó Dániel / Ziro.hu)

A pályák közti eseményeket viszont magunk fedezzük fel az egyes bolygókon. Remekül oldották meg, hogy amikor nem a küldetéseken vagyunk, hanem a nyitott tereken szabadon kóricálunk, az események nem állnak le. A filmes jelenetek itt is zajlanak, a karakterek itt is felmondják a filmből ismert szövegeiket. Igazából a játékoson múlik, hogy halad az eseményekkel, vagy megakasztja és elindul felfedezni. Mikor először játszottam vele, azt vettem észre, hogy már eltelt két óra és még mindig a Baljós árnyak elején tartok, mert annyi a tennivaló. Sok száz órányi játékidő vár a játékosra.

Képernyőkép a Lego Star Wars: The Skywalker Saga játékból (Faragó Dániel / Ziro.hu)

Akik ismerik a korábbi Lego Star Wars-játékokat, azoknak feltűnhet, hogy az ismert küldetéseket jelentősen átdolgozták. A The Complete Saga, vagyis [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]a klasszikus és az előzménytrilógia részei szinte teljesen újnak hatnak, nemcsak az animációk, hanem a pályák felépítésén is.[/su_highlight] Az ébredő Erő már valamivel jobban hasonlít a hat évvel korábbi játékhoz, Az utolsó jedik és a Skywalker kora viszont itt jelenik meg először egy Lego-videójátékban. Persze nem kánonhűek, egyes jelenetek máshogy vagy összevonva történnek, mégis szépen követik az epizódok narratíváját.

A poénok továbbra is jól ülnek, remekül időzítettek egyes helyzetkomikumokat, gegeket, így igazán szórakoztató élmény továbbra is a Lego Star Wars.

A játéktér viszont kinyílt, sokkal nagyobb lett, a bolygókat szabadon felfedezhetjük és a korábbi csőjátékhoz képest most egy nyitottabb környezet fogad. Már nem egy központi hub köré épülnek a helyszínek, hanem minden bolygó egy nagy nyílt pálya. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Szinte adja magát, hogy felfedezzük a világokat.[/su_highlight] Összesen huszonnégy bolygórendszer járható be, amelyek természetesen a saga filmjeiből ismertek. Az NPC-k (nem játszható karakterek) önálló életet élnek, reagálnak a játékosra, akár szóba is elegyedhetünk velük. Ha netán rájuk támadunk, elmenekülnek, vagy akár szembe is szállnak velünk. Egy ellenséges területen még a riasztó is bekapcsol, ilyenkor vég nélkül küldi ránk az ellenséget a játék, magyarán egy élő nyílt világ vár ránk, ez mindenképpen újdonság.

Képernyőkép a Lego Star Wars: The Skywalker Saga játékból (Faragó Dániel / Ziro.hu)

Több mint háromszázötven játszható Lego-karakter van, amely önmagában is egy óriási gyűjtemény. A korábbi játékokban egy palettán elfértek, viszont most már olyan sok van, hogy különböző típusok szerint csoportosították őket, hogy átláthatóbb legyen. Így vannak jedik, sithek, hősök, gonosztevők, roncsvadászok, gazfickók, fejvadászok, asztromech és protokolldroidok. Egyes karaktereknek ugyebár többféle változata, öltözéke van így még jóval többféle figura van. A karakterek kinézete a Lego újabb kiadásai alapján készültek, de van, ahol a klasszikus, húsz évvel korábbi kinézetük is elérhető. Azonban [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]a játékból kikerült a karaktergenerálás,[/su_highlight] már nincs lehetőségünk saját karaktert készíteni magunknak, a meglévőkből kell választanunk. Egyes karaktereket, járműveket csak a játék honlapjáról elérhető kódokkal lehet feloldani, olyanokat, mint Nute Gunray, Holdo admirális, Dengar, karácsonyi öltözékek a Holiday Special animációs filmből vagy a Razor Crest. Igazából szinte a Saga összes karaktere, járműve felbukkan, olyanok is megtalálhatók, mint Mama Hutt vagy Mr. Bones.

Képernyőkép a Lego Star Wars: The Skywalker Saga játékból (Faragó Dániel / Ziro.hu)

Ám Ziro sajnos nem jelenik meg, valószínűleg azért, mert A klónok háborúja már nem fért bele a játékba.

Bekerült egy képességfa is, tehát minimális karakterfejlődés is lehetséges. Az összegyűjtött pontokkal, kreditekkel különböző képességeket oldhatunk ki karaktereinknek. De a játék itt nem áll meg, a legapróbb részletekig ki van dolgozva. Egyes NPC-kel csak protokolldroidok tudnak beszélni, hiszen csak ők értik a nyelvüket. Rengeteg a fejtörő, néhány puzzle-szerű feladványt csak bizonyos karakterekkel lehet megoldani, így a játékba van kódolva, hogy bizonyos helyszínekhez később még visszatérünk, hogy megoldhassunk egy nehezebb feladványt.

Párban kockázzunk

A játékmenet alapvetően nem sokat változott a korábbiakhoz képest. Megmaradtak a Lego Star Wars: The Force Awakens újításai, mint a célzás, a fedezékrendszeres lövöldözés, vagy a nyitott játéktér. Mégis a TT Games fejlesztői hűek maradtak az eredeti Lego Star Warshoz. Vagyis a The Skywalker Saga továbbra is egy mászkálós, pénzgyűjtögetős, platformer kalandjáték, amelyet kicsik és felnőttek egyaránt élvezhetnek. A harcrendszert viszont jelentősen átdolgozták, most már igazi akciójátéknak érződik. Megjelentek a harci kombók is, ráadásul arra is figyeltek, hogy az egyes karaktereknek eltérő harcstílusa legyen, így pl.: Obi-Wan máshogy tartja a fénykardját, mint mestere, Qui-Gon, hiszen ők eltérő vívóstílust képviselnek a kánon szerint is.

A Lego Star Wars azonban még mindig az egyik legjobb offline coop-játék, ami a piacon van.

A hagyományos osztott képernyős coop-mód az egyik legerősebb része még most is a szériának, amelyet PC-n és konzolon is egyaránt élvezhetünk barátainkkal, testvéreinkkel, vagy a szülők a gyerekeikkel. A pályák pont annyira nehezek, hogy egy öt éves gyerek is elboldoguljon velük, viszont a játék kimaxolása már bőven ad annyi kihívást, amely egy felnőtt játékost is megizzaszt. A játék 100%-os kiplatinázása pedig rendkívül komoly feladat, több száz órányi játékidőt igényel, ha minden titkos helyet, tárgyat össze akarunk gyűjteni. Ráadásul PC-n a Steam Remote Play rendszerének segítségével lehetőségünk van egy távoli eszközhöz is csatlakozni interneten keresztül, [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]így PC-n az online coop is megoldható.[/su_highlight] A Steam Link segítségével akár mobilon is játszható a The Skywalker Saga. Konzolon viszont semmilyen online coop nem lehetséges. Természetesen egyedül is bőven élvezetes a virtuális legózás.

Képernyőkép a Lego Star Wars: The Skywalker Saga játékból (Faragó Dániel / Ziro.hu)

Ami szembetűnő, hogy a rengeteg fejlődött a grafika.

Jó döntés volt a TT Gamestől az új grafikus motor, az NTT igazi szintlépés a korábbi Lego-játékokhoz képest. A motor jól kezeli nyitott tereket, a környezet sokkal jobban reagál karakterünkre, mozognak a növények, az időjárás változik, a textúrák sokkal kidolgozottabbak. Még a kosz is látható a Lego-figurákon. A kameranézet közelebb került, most már igazi TPS nézetből játszhatunk. Nem mondható next-gennek, de grafikai téren komoly előrelépés történt. A motor elég jól optimalizált és jól skálázható. PC-n stabilan tartotta a 60 fps-t Full HD felbontásban, nem nagyon látni bugokat és csak egyetlen egyszer fagyott le a játék, mert nem töltött be egy animáció, de ez olyan, amit egy kezdeti patch-csel kijavíthatnak. A menürendszert jelentősen átdolgozták, amelyet egyfajta holoneten keresztül érünk el. A menü és a felhasználói felület nagyon hasonlít a tavalyi mobilos Lego Star Wars: Castawaysre.

Képernyőkép a Lego Star Wars: The Skywalker Saga játékból (Faragó Dániel / Ziro.hu)

Ahogy korábbi részekben, itt is megjelennek a járművek. Több száz különböző járművet gyűjthetünk össze. A repülés sokat fejlődött, most már nem egy rail shooter, az űrhajókat sokkal jobban lehet irányítani. Persze nem érdemes egy Star Wars: Squadrons vagy X-Wing szintű repülő módot várni, de látszik, hogy sokat dolgoztak ezen a fejlesztők. Az egyes bolygók körüli világűrt is felfedezhetjük, amely megidézi a Star Wars Galaxies MMO-t. Az űrhajóval beléphetünk a bolygó légterébe és leszállhatunk a felszínre, vagy fénysebességre kapcsolva egy másik világba repülhetünk. Így az egész galaxis szabadon bejárható, ilyen jól ezt csak MMO-kban láthattuk korábban, mint pl.: a Star Wars: The Old Republicban.

Képernyőkép a Lego Star Wars: The Skywalker Saga játékból (Faragó Dániel / Ziro.hu)

És ezzel még nincs vége. Akik tényleg nem tudnak elszakadni a 2005-2011-es Lego Star Wars élménytől, azoknak [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]lehetőségük van az egyébként kiváló minőségű szinkront kikapcsolni és a Mumble mode (motyogó mód) segítségével visszaállni motyogós beszédre.[/su_highlight] Akik viszont maradnak a szinkronnál, azok számos ismert hanggal találkozhatnak. Többen visszatértek eredeti szerepükhöz a filmekből vagy az animációs sorozatokból. Így a játékban hallható Billy Dee Williams (Lando), Sam Witwer (Palpatine, Maul), James Arnold Taylor (Obi-Wan), Matt Lanter (Anakin), Corey Burton (Dooku), Catherine Taber (Padmé), Naomi Ackie (Jannah), Anthony Daniels (C–3PO), Daniel Logan (Boba), Matthew Wood (Grievous), Terrence T.C. Carson (Mace Windu), Shelby Young (Leia) és Stephen Stanton, aki Ben Kenobi hangját adta a Lázadókban. A szinkron azért is különleges, mert

itt hallhatjuk Tom Kane-t utoljára Yoda vagy Ackbar admirálisként, miután a színész a közelmúltban visszavonult egy sztrókot követően.

[su_youtube url=”https://youtu.be/u11n5CbfI6s”%5D

A The Skywalker Saga egy igazi cross-gen játék, ugyanis a mobilokon kívül az összes platformra megjelent. Elérhető PC-re, PS4-re és PS5-re, Xbox One-ra és Xbox Series X/S-re, valamint Nintendo Switch-re is.

Képernyőkép a Lego Star Wars: The Skywalker Saga játékból (Faragó Dániel / Ziro.hu)

A szoftver két kiadásban is elérhető. Az alapjáték 49 euróért (18 ezer forint), míg a Deluxe kiadás 59 euróért (22 ezer forint) vásárolható meg. Akik a Deluxe kiadás mellett döntenek, azok különböző extra karaktercsomagokat kapnak dlc formájában. Ezek tartalmazzák A mandalore-i, a The Bad Batch, a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet és a Solo: Egy Star Wars-történet filmekhez és sorozatokhoz kapcsolódó karaktereket. Továbbá extra rohamosztagosok és a klasszikus Lego Star Wars figurák is vannak még a csomagban. Sajnos pályákat, küldetéseket nem tartalmaz a Deluxe, pedig jó lett volna. A klónok háborúja és a Lázadók animációs sorozatok viszont mellőzve lettek. Elképzelhető, hogy később még újabb dlc-k formájában az új sorozatok, filmek karakterei, járművei és helyszínei is elérhetőek lesznek a játékban, de erről egyelőre semmit nem osztott meg a TT Games vagy a Lucasfilm Games.

Képernyőkép a Lego Star Wars: The Skywalker Saga játékból (Faragó Dániel / Ziro.hu)

A dobozos kiadások csak a konzolokra voltak elérhetők, a PC-sek ebből is kimaradtak. Viszont egy gyűjtői kiadás is megvásárolható volt, amelyben egy direkt ehhez a kiadáshoz gyártott, kék tejet szürcsölgető Luke Skywalker figura is járt.

Végszó

Fantasztikus játék lett a Lego Star Wars: The Sykwalker Saga. Szinte minden elvárást felülmúl, a TT Games csapata egy vérbeli Star Wars-játékot készített, látszik rajta, hogy ők maguk is rajongók. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Ez egy szerelmeslevél a rajongóknak és egyúttal tisztelgés a Lego Star Wars huszonhárom éves pályafutása előtt.[/su_highlight] Egy hatalmas Lego-kaland, amely minden korosztálynak szól. Reméljük, még készülnek később ehhez hasonló videójátékok. Star Wars-rajongóknak majdhogynem kötelező, de azoknak is ajánlom, akik csak kalandozni szeretnének párban a Lego világában.