Íme, egy Star Wars-sorozat, amiről talán nem is hallottál

Valószínűleg a legtöbb rajongó a The Bad Batch után következő Star Wars-sorozatként a The Book of Boba Fettet említené. Holott volt egy erősen a radar alatt repülő mikrosorozat a kettő között: a Star Wars Galaxy of Creatures.


A sorozat epizódjai végigkísérik a Galactic Society of Creature Enthusiasts (Lényrajongók Galaktikus Társasága) nevű szervezet SF–R3 (becenevén Aree) jelű szafaridroid és kísérője, az egyszerűen csak CAM-nek nevezett kameradroid kalandjait, ahogy galaxis szerte megfigyelik és tanulmányozzák az állatokat.

A Galaxy of Creatures 12 epizódból áll és elérhető a StarWarsKids.com-on, illetve a YouTube-on. Mivel az epizódok többségének hossza kevesebb, mint 2 perc, gyakorlatilag [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]egy rövidebb ebéd vagy utazás alatt is végignézhetjük az egész mikroszériát.[/su_highlight] A sorozat előzetese:

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=chDSKunELrY”%5D

Az említett lényrajongó társaság a Köztársaság Fénykora idején jött létre a Korélián, méghozzá azzal a céllal, hogy katalogizálja az újonnan felfedezett fajokat, melyekre a terjeszkedő Köztársaság ráakadt a Külső Peremvidékén. Az évszázadok alatt a szervezet felvette a célkitűzései közé a konzerválást és az élőhelyek megóvását is, de az állatok feketepiaci árusítása ellen is aktívan tevékenykedtek.

Az élőhelyek feltérképezésére és az állatok megfigyelésére a szervezet a Serv-O-Droid gyártótól szafaridroidok gyártását rendelte el.

Aree feladatai közé tartozott megmosni egy rancor fogát, beidomítani egy tauntaunt és meggyógyítani egy wampát, apportírozni egy szénebbel, megmenteni egy nexut az orvvadászoktól, voorpakot és porgot tanítani trükkökre és házőrzésre, összeterelni egy ménes blurrgöt, megfigyelni a mynockok táplálkozását a mynockoknak és a tookáknak, összebarátkozni a kowaki gyíkmajmokkal és megfürdetni egy banthát.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”10641″]

A sorozat egyértelműen a kisgyerekeknek szól, ezért tűnhetnek a feladatok bugyutának (főleg a banthafürdetés) és ezt csak felerősíti a szafaridroid DUM-sorozatú droidokat idéző megközelítése. A bugyutaságán felül viszont [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]a sorozat mondanivalója és az üzenet, amit át akar adni a gyerekeknek, szerintem pozitív.[/su_highlight] Általában véve az az üzenet, hogy

védd az állatokat, azt adjál nekik enni, amit szeretnek, ne támogasd az orvvadászatot, hagyd, hogy a természet elintézze a dolgokat, amiket szerinted meg kéne oldani egy vadállatnál, arra és úgy tanítsd őket, ahogy azt ők igénylik és képességeikhez mérten meg tudják oldani.

Szerintem ennek az üzenetnek az átadásában jól teljesít a sorozat, illetve van néhány érdekesség, amelyeket az epizódok végén látható, tényeket soroló részekből lehet kideríteni.

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”1154,1261″]

Az egyik ilyen számomra érdekes dolog volt, maga ez a facts iromány. Ha alaposabban megnézi az ember egy-egy epizód végén ezeket, akkor látja, hogy az élőhelyüket tüntetik fel, valamint egy lenyomatot a végtagjaikról, ami mondjuk a mynock esetében egy szárnylenyomat. Ez szerintem nagyon szórakoztató apróság. További érdekességek:

  • a nexuk infravörösben is látnak,
  • a mynockok gyakorlatilag mitózissal szaporodnak és a szülőbolygójuk az Ord Mynock,
  • a gyíkmajmok intelligens állatok és szinte bármilyen nyelvet tudnak utánozni,
  • a voorpakok vizelete lila, ezért a szobatisztaságra nevelés igen nehézkes és taszító,
  • a blurrgök nőstényei a párosodás után megeszik a hímeket.

[jnews_hero_8 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”9972,9211,8118″]

Ezek, bár apróságnak és jelentéktelennek tűnnek, engem szórakoztatnak és ezektől valahogy még élőbb lesz számomra a galaxis.

Remélem, hogy a sorozat folytatódik majd egy újabb évaddal. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Vicces lenne megnézni, ahogy Aree hiperugrik a purrgilekkel, vagy belecseppent szemcseppet egy summa-verminoth szemébe![/su_highlight] Ám addig is, aki vevő az ilyesmire, az bátran nézze meg a Galaxy of Creaturest. Mivel nagyjából 20 perc az egész évad, ha mégsem jönne be, nem érzi majd a néző komoly időpazarlásnak.

A teljes sorozatot meg lehet nézni a Star Wars Kids YouTube-csatorna lejátszási listájában.