Lucas és Filoni A klónok háborúja kulisszatitkairól mesélt

George Lucas és Dave Filoni egy Star Wars Insider különszámban árult el részleteket A klónok háborúja animációs sorozat készítésének kulisszatitkairól.


A Star Wars Insider: The Clone Wars – The Official Collector’s Edition a rajongók kedvére készült. Gyönyörű illusztrációk tömegét kapjuk, köztük rengeteg concept artot. Emellett a legfontosabb készítőket is megszólaltatják egyéni interjúkban. Mostani cikkünkben a George Lucasszal készített miniinterjút és a Dave Filonival folytatott beszélgetést foglaljuk össze olvasóinknak.

Lucas: Egyedülálló sorozat készült

A Star Wars atyja afféle „zsebinterjút” adott, fényképpel és concept artokkal együtt egy oldalon elfér az egész. Érdekessége, ahogyan Lucas keretezi a sorozatot. Mint elmondta, [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]a klónháborús sorozat a Star Wars-filmek folytatása animált karakterekkel.[/su_highlight] Szerinte fontos, hogy sajátos megközelítést alkalmaz a széria: nem megy el az olyan animációk keménységéig, amelyekre talán rá kéne írni, hogy „erős idegzetűeknek”, viszont nem is kíván megmaradni a Pixar-mozikba illő témáknál.

Lucas szerint A klónok háborúja egyebek között attól hatásos, hogy akár egy részen belül is megfér egymás mellett a súlyos morális kérdések feszegetése és a könnyed humor.

A Star Wars atyja lényegesnek látta még kiemelni, hogy [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]a sorozat kulcsszereplői a klónok mint csoport.[/su_highlight] A néző megismeri őket, azonosulni tud velük, miközben nagyjából tudja, mi is lesz a végkifejlet. Az, hogy a néző nagy vonalakban ismeri a befejezést, s nem kell minden egyes részt megnéznie ahhoz, hogy értse, mi történik, Lucas számára szintén érték, s éles kontrasztba állítja ezt a legtöbb kortárs sorozattal.

[jnews_hero_8 hero_style=”jeg_hero_style_7″ include_post=”9313,10115,7179″ sort_by=”oldest”]

Filoni: Magasra tettük a lécet

Dave Filonitól, a széria rendezőjétől lényegesen többet tudunk meg, a kérdéseknek hála változatos témákban. Mindenekelőtt kiemeli, hogy a stáb technikailag mindent meg tudott oldani, ami csak felvetődött ötletként. Nem voltak olyan tiltások, hogy „tömegeket animálni nagyon nehéz lenne, légyszi, inkább ne legyen a sztoriban”.

Így lényegében az döntötte el, mi kerül be egy-egy részbe, hogy mit tartottak beleillőnek a kreatív döntések meghozói.

Arra a kérdésre, hogy a negyedik évadban színre lépő Mon Cala mint vízvilág fordulópontot jelentett-e, az előbbiek miatt nemmel felel Filoni. Mon Cala azért volt kemény feladat, mert egy olyan civilizációt kellett bemutatniuk, amelyhez még nagyon kevés concept art készült korábban. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Igazi szintlépést a harmadik évadban látott Wasskah világ animálása jelentett.[/su_highlight] A munka végére eldöntötték, hogy a továbbiakban minden bolygót ilyen színvonalon kell bemutatniuk. Magasra tették a lécet saját maguknak, s nem is verték le.

A negyedik évadban lépett színre Bo-Katan is, s Filoni megemlékezik arról, hogy erősen harcolnia kellett ezért a történetszálért. Tudta, hogy milyen sok rajongó szereti a mandalore-iakat, s a Halálőrséget is sokan akarták látni. Nehezítő körülmény volt, hogy Filoni annak akarta bemutatni a Halálőrséget, ami: egy csapat militarista szélsőségesnek, akik készek ölni, ha valaki az útjukba áll. Végül sikerült meggyőznie Lucast és a többi kreatív vezetőt, s Katee Sackhoff is vállalta, hogy Bo-Katan szinkronhangja legyen.

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”5645,6210″]

Maul, Hondo és Ahsoka

Lucas talán legfontosabb ötletei Darth Maul és Savage Opress sorsát érintették. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Lucas fontosnak tartotta, hogy Maul és Sidious párbajozzanak, s ragaszkodott Maul életben maradásához, szemben a forgatókönyvírók elképzelésével.[/su_highlight] Lucas kész volt a kompromisszumra, ami Savage Opress „életébe” került. Az, hogy a bátyja, Maul karjai közt haldokló Savage visszaalakuljon az eredeti formájára, a Sidious elleni fénykardpárbaj animálása során merült fel, s végül bevették a kész változatba, szintén Lucas áldásával. Lucas kompromisszumkészségét, időnkénti makacssága dacára, fontos kiemelni. Ekkoriban nemcsak kreatív vezető, hanem tulajdonos is volt egyben, így az ő szava volt a döntő.

[jnews_hero_8 hero_style=”jeg_hero_style_7″ include_post=”8027,6172,6261″]

Filoninak komoly szerepe volt Hondo Ohnaka és Ahsoka Tano alakjának megformálásában is. Erről szerényen annyit mond, hogy nem túlozta el a saját szerepét, hiszen [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]a Star Wars szinte adta magát két ilyen szereplő megjelenéséhez.[/su_highlight] Az utolsó évad utolsó része kapcsán kiemelte, hogy mindenképpen lezárást akart adni a nézők számára, s ebbe Ahsoka fináléjának biztosítása is beleértendő volt. Rajta keresztül láthatták a nézők, hogyan éli meg a háborút a legtöbb jedi. Mi motiválja őket, mivel szembesülnek, mit kérdőjeleznek meg? Ahsoka történetszálán keresztül mindezt átélhettük, s

Filoni nem tartja túlzásnak, hogy a háborúról szóló sorozat bizonyos szempontból nézve Ahsoka Tanóról szólt.

[jnews_hero_7 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”6296,8412,8384,5411″]

Filoni: A klónok háborúja nem hibátlan

Mindemellett Filoni hangsúlyozta, hogy a kész széria nem hibátlan mű. Hibátlan munka nincs, ezzel az illúzióval le kell számolni! Mivel mindenki rajongó volt az alkotók közül, ezért többször is elkerülhetetlenül beleestek a rajongók csapdájába: amikor lehetőségük nyílt hozzáírni a rajongva szeretett történethez, hajlamosak voltak másként elmondani ugyanazt, ami megfogta őket. Sőt, általában véve igaz, hogy [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]a történeteket nehéz elválasztani a kitalálójuktól.[/su_highlight] Lucas erre kezdettől fogva figyelmeztette őket. Eleinte szkeptikusan kezelték a tanácsát, aztán idővel rájöttek, hogy igaza van. A Star Wars atyja viszont nem rendezett ugye-én-megmondtam-de-ti-nem-hallgattatok-rám jellegű kioktatást, egyszerűen örült a felismerésüknek.

Filoni fontosnak érezte azt is leszögezni, hogy

bár Lucas messze nem hibátlan, nagyszerű mentor.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_7″ include_post=”6321″]

Tanítványaiként bánt velük, alkotói szabadságot adott nekik, nem volt bántó, ha hibáztak, s mindig érvekkel igyekezett meggyőzni őket, holott hatalmi szóval is eldönthetett volna kérdéseket. Ennél többet pedig egy mester aligha adhat a tanítványainak.


Készült a Star Wars Insider: The Clone Wars – The Official Collector’s Edition című kiadványban (2022. január) megjelent interjúk alapján.