Tíz videójáték, amelyben Boba Fett is szerepelt

Boba Fett megannyi Star Wars tartalomban szerepelt már az elmúlt negyven évben, így a videójátékokban is. Összeszedtünk tíz olyan Star Wars-játékot, amelyben felbukkant a hírhedt fejvadász.


Boba Fett igen közkedvelt karakter azóta, hogy először felbukkant a Holiday Specialben, majd utána A Birodalom visszavágban is. Az évek alatt számos műben szerepelt a Legendákban és újabban a kánonban is egyre nagyobb szerepet kap, főleg mióta a karakter visszatért A mandalore-i második évadjában és önálló sorozatot kapott (The Book of Boba Fett).

A mozgóképek és az írott művek mellett természetesen a videójátékokban is állandó mellékszereplő, gyakorlatilag a LucasArts megalakulása óta. Jónéhány játékban láthattuk és irányíthattuk az évek során, azonban önálló videójátékot végül sosem kapott.

A LucasArtsnál még 2012 körül készült a Star Wars: 1313 című akciójáték, amely Boba fiatalkori fejvadász éveiről szólt volna, ám ez sosem készült el.

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”7872,10811″]

Éppen ezért nem akartunk felsorolni minden játékot, ahol Boba felbukkant, mert sokszor elhanyagolható volt a jelenléte, de igyekeztünk ezekből a tíz legjobbat kiválasztani. A lista összeállításában a Wookieepedia vonatkozó cikkeit és az alábbi YouTube-videót használtam. Lássuk a listánkat.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=6NL4k4wVbe4″%5D

1.) Star Wars: The Empire Strikes Back (1992)

Super Star Wars: The Empire Strikes Back - Boba Fett Fan Club
A Slave I a The Empire Strikes Back játékban

Ugyan a Lucasfilm Games még 1982-ben alakult, az első Star Wars-játékuk csak a kilencvenes években érkezett, amikor a céget átnevezték LucasArtsra. 1991-ben elkészült az Egy új remény videójátékos feldolgozása, amely csak simán Star Wars néven jelent meg Nintendo és Sega konzolokra. Ezek még a játéktermi árkád világát idézték, ilyen platformer, 2D-s, amolyan Mario-szerű játékok voltak, viszont a rajongók tíz évvel a klasszikus trilógia után újraélhették a filmeket virtuálisan.

1992-ben érkezett A Birodalom visszavág feldolgozása a Beam Software jóvoltából Star Wars: The Empire Strikes Back címmel. A játékmenet szinte ugyanaz volt, mint az elődjénél és az akkor legnépszerűbb konzolokra – mint a Nintendo Entertainment System (NES) és GameBoy – adták ki.

A játékban leginkább Luke Skywalkert irányítjuk és ahogy haladunk az ötödik epizód eseményein Boba Fettel is szembe találkozunk a Felhővárosban.

A játék felett azért jócskán eljárt az idő és [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]kedvenc fejvadászunk is szabad szemmel megszámolható poligonokból állt,[/su_highlight] de ezt nézzük el egy harminc éves videójátéknak. Akit ma is érdekel, vagy csak nosztalgiázni szeretne az tehet vele egy próbát és még egy régi Nintendora sem lesz szüksége. Az Antstream Arcade felhőszolgáltatás jóvoltából ezek a régi játékok ma is játszhatók PC-n és mobilon.

2.) Shadows of the Empire (1996)

Boba Fett a Shadows of the Empire-ben

Tavaly novemberben emlékeztünk meg az akkor huszonöt éves Shadows of the Empire multimédiás projektről. Az azonos című videójáték a LucasArts egyik újabb mérföldkőjének számított 1996-ban. A játék előremutató 3D-s grafikával, külső nézetes shooter irányítással és CGI átvezető videókkal igyekezett bővíteni a Legendákat. A főszereplő Dash Rendar volt és a játék egy igazi alvilági kalandot mesél el az ötödik és a hatodik epizód között. A történet egy pontján Dash összetűzésbe kerül Boba Fett-tel, akit az alvilág ura, Xizor herceg küldött rá.

Dash és Boba között egy boss fight zajlik le, amelyből Dash kerül ki győztesen. Boba itt is egy mély verembe zuhan, de természetesen túléli.

Másik érdekessége, hogy itt jelent meg először a Star Wars-játékokban az irányítható jetpack, amelyet Dash legalább olyan ügyesen használ, mint a mandalore-iak.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”10243″]

3.) Star Wars: Demolition (2000)

Star Wars Demolition - Boba Fett Gameplay - YouTube
Az első játék, ahol irányíthattuk a karaktert

Egy méltalanul elfeledett Star Wars-játék 2000-ből a Luxoflux fejlesztőitől. A Demolition egy Playstation 1-re és Sega Dreamcastre kiadott játék volt, a játékmenete pedig kifejezetten járművekre épült.

A Legendákba tartozó történet szerint a Galaktikus Birodalom megtiltotta Jabbának, hogy fogatversenyt rendezzen a Tatuinon. A hutt persze ezt nem hagyta annyiban és egy még halálosabb versenyt rendezett, ahol bármely egyéb járműveket és akár jetpacket is használhattak a versenyzők. Ilyen módon Boba Fett is részt vett a versenyeken, például olyanokkal szemben, mint Aurra Sing, aki siklómotort használt.

Ebben a játékban irányíthattuk először Fettet, méghozzá a jetpackkel együtt, amelyet elég jól kidolgoztak.

4.) Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy (2003)

Egy már kidolgozottabb Fett

Kyle Katarn kalandjait öt videójátékon keresztül mesélték el a Legendák idővonalán. A Dark Forces FPS lövöldéjétől a Jedi Knight fénykardozós epizódjain át az egyik legjobb széria volt a LucasArtstól és a Raven Software-től. A sorozat utolsó része, a Jedi Academy már Kyle tanítványáról, Jaden Korr padawanról szól. A Yavin után 14-ben játszódó kaland végigköveti Jaden kiképzését egészen a lovaggá ütéséig.

A játék tizenötödik küldetésében Jadennek egy fegyverszállítmányt kell megsemmisítenie az Ord Mantellen, ám útját keresztezi Boba Fett, akinek más tervei vannak a fegyverekkel.

Egy macskaegér harc zajlik le közöttük, amelyből mindketten élve kerülnek ki, Boba végül kereket old.

5.) Star Wars Galaxies (2003-2011)

Star Wars Galaxies Mandalorian and Bounty Hunter armor PICS | Boba Fett Costume and Prop Maker Community - The Dented Helmet
Ahol még haverkodni is lehetett Bobával

Tíz éve már, hogy lekapcsolták a Star Wars Galaxies szervereit. A legendás MMORPG az első online Star Wars-játék volt, a rajongók szerették a szerepjátékot, annak ellenére, hogy sok gyermekbetegséggel küszködött és a fejlesztők sem tudták jól támogatni a szoftvert. Az SWG egy kidolgozott sandbox szerepjáték volt, megcsinálhattuk saját lázadó, rohamosztagos, csempész vagy akár fejvadász karakterünket. Utóbbi kioldása komoly kihívás volt a játék korai verziójában, később aztán sokat könnyítettek ezen. Így sok rajongónak lehetősége volt, hogy álmai karakterét alkothassa meg, fejvadászként nyilván Boba Fett volt a példa.

Maga Fett is megtalálható Jabba palotájában, NPC-ként. Küldetéseket vehetünk fel nála, hogy igazi fejvadásszá válhassunk.

Ugyan a hivatalos szerverek már tíz éve megszűntek, de a rajongók saját emulátorokkal életben tartják a mai napig, érdemes kipróbálni őket.

[jnews_hero_8 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”9536,9542,9549″ sort_by=”oldest”]

6.) Star Wars: Battlefront II (2005)

Boba a csatamezőn

A LucasArts és a Pandemic Studios nagy dobása volt, amikor 2004-ben bevezették a Star Wars-t az FPS multiplayerek világába. A Battlefront egy jól működő single- és multiplayer shooter játék lett, az első rész még inkább a katonákra fókuszált, a második résszel már viszont megjelentek a filmekből ismert hősök és gonosztevők. Így Luke vagy Darth Vader mellett Boba Fett, vagy apja, Jango is elérhető lett a játékban.

Boba a Birodalom frakcióját erősítette az online lövöldében, lövészként halálos ellenség volt és jetpackjével könnyen az ellenség fölé került.

Ráadásul az egyjátékos kampány során még a Kamino sorsával is foglalkoztak a Legendák idővonalán, amelyben renegát klónok lázadást robbantottak ki a Galaktikus Birodalom ellen. Ez részben visszaköszönt a kánonban a The Bad Batch első évadában. Boba később ugyanúgy játszható karakter volt az EA DICE Battlefrontjában is.

[jnews_hero_8 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”10692,8226,8069″]

7.) Lego Star Wars (2005-)

“Boba Fett, hol van?”

A Lego és a TT Games 2005-ben gondolt egy nagyot és elkészítette a Lego Star Wars videójátékot, amely az előzménytrilógiát dolgozta fel építőkockákkal. A játék hatalmas siker lett, rögvest jött is a folytatás, amely természetesen a klasszikus trilógiáról szólt, így Boba is megjelent játszható karakterként. Fett itt is tudta használni jetpackjét, különleges képessége volt egy hődetonátor, amely erősen védett ajtókat vagy objektumokat is felrobbantott. A játékban a Slave I is irányítható hajó. A sorozat öt részt élt meg és Boba mindig visszatérő karakter volt.

[su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Idén április 5-én érkezik a legújabb rész, a The Skywalker Saga,[/su_highlight] amely minden idők legnagyobb Lego Star Wars-játéka lesz.

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”9927,5954″]

8.) Star Wars: Empire at War (2006)

Star Wars EAW - Boba Fett will Secure Illum - Empire Campaign Part 3 - YouTube
Földön, vízen, levegőben

A Petroglyph Games nagysikerű valós idejű stratégiai játéka (RTS) máig egy meghatározó cím a Star Wars-rajongók számára. A Galaktikus Birodalom és a Lázadók Szövetsége között dúló háború harcmezőire kalauzolja el a játékost. Azonban nemcsak a két szembenálló frakció, hanem a semleges bolygórendszerek és az alvilági szervezetek is beleszólnak a konfliktusba.

Így a játékban fejvadászok és maga Boba Fett is megjelenik.

Ha egy csempész vagy lázadó kém akar bejutni a birodalmi vonalak mögé a játékban, nagyon gyakran Boba Fettet küldik oda, hogy végezzen velük. Többnyire az űrben, a Slave I-nal láthatjuk Bobát a játékban.

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”8911,10745″]

9.) The Force Unleashed – Ultimate Sith Edition (2009)

Boba Fett vs Starkiller

A LucasArts utolsó nagy Star Wars-játéka volt a The Force Unleashed. Az első rész PC-s változata, az Ultimate Sith Edition egy alternatív idővonalon mutatta be Starkiller/Galen Marek kalandjait, miután átvette Vader helyét. Starkiller immár sith nagyúrként ellátogat a Tatuinra, hogy megtalálja Obi-Want és Luke Skywalkert.

Azonban útját keresztezik a huttok és maga Boba Fett is.

Jabba palotájában Starkiller szembe száll Bobával, aki kilő egy rakétát a sithre, ám ő az Erővel megállítja és visszairányítja Bobára, aki már nem tud kitérni előle és odavész. A The Force Unleashed II-ben is felbukkan Boba, igaz, itt csak egy átvezető videóban láthattuk.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”8021″]

10.) Disney Infinity 3.0 (2015)

Boba figurája a játékban

A Lucasfilm felvásárlása és a LucasArts megszűnése után a Disney több Star Wars témájú videójátékot készített, elsősorban konzolra és mobilokra. 2015-ben adták ki a konzolexkluzív Disney Infinity 3.0-ás részét, amely kifejezetten a Star Warst célozta meg.

A játék igazából egy gyerekeknek szánt külső nézetes akciójáték, a dizájn is rajfilmszerű. Egyediségét az adta, hogy ahhoz hogy bizonyos karaktekkel játszhassunk, előbb megkellett vásárolni a figurát hozzá. Ehhez járt egy kód, amelyel már kioldhattuk a karaktert a videójátékban.

Boba Fett volt az egyik ilyen figura, a játékban tudott repülni jetpackkel vagy használhatta a lángszóróját is.