Tiszteletre méltó maffiózók – hutt portrék

A The Book of Boba Fett sorozatban újra felbukkantak huttok élőszereplős tartalomban, a Jabba és Ziro rokonságába tartozó Ikrek. Rajtuk kívül is több izgalmas hutt maffiózó vállalkozó akad a galaxisban, közülük szedtünk össze öt kevésbé ismert személyt, akik a Köztársaság, illetve a Köztársaság Fénykora idején éltek!


Myarga, a jóságos

„Örvendezzetek, szánalmas lények! Bolygótok mától a dicsőséges Hutt Kartell tulajdona!”

/Myarga, jóságosság közben/

Myarga a Köztársaság Fénykora idején volt maffiafőnök, leginkább a The High Republic képregény lapjain találkozhatunk vele. A Nagy Hiperűr-katasztrófa után többek közt ő érvelt amellett, hogy a Hutt Kartell használja ki a válságot, s növelje szerepét és befolyását az alvilágában. A huttok azonban hamarosan a Nihil lábára léptek, a drengir-invázió pedig végképp nem fért bele a Kartell terveibe, így Myarga jobbnak látta a jedik mellé állni. Mindezt még akkor, amikor az öt vezető hutt maffiaklán zéró toleranciával állt a jedikkel való együttműködéshez. Myarga számítása bejött: ő és gengszterserege hónapokig együtt harcoltak a jedikkel a drengirek ellen, s mégsem etették meg őket rancorokkal.

Comic Review - Jedi Seek to Destroy the Drengir at Their Roots in "Star Wars: The High Republic" #6 - LaughingPlace.com
Myarga a hutt szövetségben Avar Krissel és a jedikkel a drengirek ellen a The High Republic képregényben

Myarga később a Nihil fogságába került, s a kínzást elkerülendő elárulta a jediket, köztül a Nihil soraiba beférkőző Keeve Trennist.

Idősebb Gardulla Besadii

„Hogy áll a háború, uraim?”

/Gardulla Obi-Wannak és Quinlan Vosnak/

Gardulla nemcsak a Hutt Nagytanács tagjaként fontos a kánonban.

Ő volt Shmi és Anakin Skywalker eredeti tulajdonosa, amíg át nem engedte őket Wattónak egy elbukott fogadás után.

(Megjegyzés: huttéknál az ilyesmit gyakran becézték „eladásnak”, mivel kínosnak érezték beismerni, hogy egy másik értelmes faj tagja nyert velük szemben.) Gardulla évekkel később Jabba oldalán nézte végig a díszpáholyban, ahogy Anakin megnyerte a Boonta Esti fogatversenyt, legyőzve a nárcisztikus Sebulbát.

7 Gardulla the Hutt ideas | the hutt, star wars, star wars universe
Jabba és Gardulla a Baljós árnyakban (Pinterest)

A klónháború idején az ő palotájában ült össze a Nagytanács, amikor döntöttek Ziro kiszabadításáról, hogy visszaszerezzék a nála lévő „bizalmas dokumentumokat” (magyar fordítása: súlyosan terhelő bizonyítékok). Gardulla a betoppanó Obi-Wan Kenobi és Quinlan Vos jedimestereket mézes-mázos viselkedéssel igyekezett elbájolni. Hamar kiderült, hogy ez csak álca volt, hiszen Gardulla a provokatív stílusú Vost pár perc leforgása alatt alig burkoltan halállal fenyegette. A jedik távozása után ő és hutt kajidic (maffiacsalád-vezető) társai hamar el is döntötték, hogy Cad Bane vegye kezelésbe Ziro és a nála lévő fájlok ügyét.

Gorga Desilijic Aarrpo

„Biztosítalak Titeket, hogy a szándékaim tisztességesek. Annyira tisztességesek, amennyire az csak egy huttól telhet!

/Gorga mérsékelten megnyugtató őszinteségi rohama/

Gorga Jabba unokaöccse és Rotta unokatestvére volt.

Kitűnően értett a pénzügyekhez és a trükközéshez, így már fiatalon ő lett a Hutt Kartell „könyvelője”, vagyis a pénzmosás főfelelőse. Ez együttjárt a Nagytanácsbeli tagsággal is. Gorga jelen volt a Nagytanács Gardulla kapcsán említett ülésein, s vele flörtölt Sy Snootles azelőtt, hogy Kenobi és Vos mesterek betoppantak. Később, amikor Obi-Wan álruhában beszivárgott Zyggeria hírhedt rabszolgapiacára, belefutott a rabszolgák színvonalát becsmérlő Gorgába, aki szerencsére nem ismerte őt fel. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Gorga a Pyke Szindikátus központjában is feltűnt,[/su_highlight] mielőtt Obi-Wan és Anakin megpróbálták kifaggatni Lom Pyke maffiavezért Syfo Dias mester halával kapcsolatban (s mielőtt Dooku végzett Lommal, nehogy eljárjon a szája). Egyben Han Solo és Csubakka korai munkaadói közé tartozott, amikor felfogadta őket egy értékes váza kicsempészésére Chandriláról.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”10775″]

Oruba

„Oruba úr úgy véli, a Tanács nagyobb biztonságban lenne, ha Ziro a védelmüket élvezné.”

/TC–70 protokolldroid tolmácsolja gazdája szavait/

Oruba szintén a Nagytanács tagja volt, s a hutt szokásokkal szemben ruhákat is hordott. Erre bőrszíne adott okot: egy genetikai hiba miatt bőréből hiányoztak a színanyagok. Jellegzetesen sápadt bőre hutt szempontból fogyatékosságnak számított, s ezt igyekezett ellensúlyozni drága, divatos gönceivel. Ő is részt vett a Nagytanács már említett összes ülésén. Húsz évvel az első Halálcsillag felrobbantása előtt Oruba ott volt azon a találkozón, amelyen Darth Maul szövetséget próbált kötni a Hutt Kartellel. A találkozó hamar „agresszív véleménycserévé” fajult, amelyben Maulék érveltek jobban. Oruba fogságba esett, s miután elárulta, hol van Jabba, Savage Oppress brutálisan kivégezte őt.

Oruba the Hutt | StarWars.com
Oruba a hutt (Starwars.com)

Marlo

„Hagyd már békén Marlót, Bokku! Majdnem ezeréves!”

/Jabba, a hutt Bokkunak, aki nehezen viselte Marlo erős szenilitását/

Cikkünk utolsó jeles gengsztere üzletembere is tagja volt a Nagytanácsnak, a klónháború és a Birodalom idején is, bár ez főként régi eredményei miatti tekintélyének volt köszönhető. Marlo ugyanis már Luke és Leia születése előtt kb. 950 évvel maffiafőnök volt! Ez abból is kiderült, miként reagált, amikor a Vörös Hajnal meghívta a Hutt Kartellt a karbonitba fagyasztott Han Solo elárverezésére (Boba Fett nem díjazta, hogy ellopták tőle Solót). Marlo azt hitte, hogy nem Qi’ra, hanem [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]a Köztársaság Fénykora időszak kancellárja, Lina Soh hívta meg őket, akit személyesen ismert.[/su_highlight] Az árverést megzavarta Darth Vader betoppanása, aki Jabba kivételével valamennyi tanácstagot kivégzett, a „megbízható” huttot téve a Kartell kizárólagos vezetőjévé.

Marlót egyébként Don Vito Corleonéról, A keresztapa című film legendás karakteréről mintázták, akit Marlon Brando alakított – innen a név.

RPGGamer.org (Characters D6 / Marlo (Elder Hutt Leader))
Marlo (RPGGamer.org)