[Vélemény] Han Solo & Chewbacca – avagy a bejelentés, ami felemásan hatott rám

A tavaly decemberben bejelentett Han Solo & Chewbacca képregény-sorozat helyett más karakterekre fókuszáló képregénnyel is előrukkolhatott volna a Marvel.


Aki követi a Star Wars képregényes vonalát, az már sok történetbe belefuthatott már. Foglalkoztak képregények jedikkel, sithekkel, de még meleg „régész”, illetve kiborg fejvadász is kapott saját sorozatot. Szóval el lehet mondani, hogy a Marvel kiadó égisze alatt nagyon sokszínű a paletta.

Az űrcsempész, aki legalább annyit szerepelt, mint maga Vader

2021. december 16-án derült égből villámcsapásként ért a hír, hogy a Marvel új képregény-sorozatot jelentett be Han Solo & Chewbacca címen. A Marc Guggenheim által jegyzett széria – hasonlóan a Doktor Aphrához, vagy a sima Star Warshoz – egy ongoing sorozat lesz. Megvallom az igazat,

Han Solo nem tartozik azok közé a karakterek közé, akiről egy nagyon hosszú képregényt el tudnék olvasni.

Az eddig megjelent két minisorozatot, amiben szerepelt, mind olvastam. Azok tetszettek is. Ezek mellett a karakter szerepelt a 2015-ben indított Star Wars képregényben, illetve a 2020-ban indított Star Warsban is fontos szerepet kap a karaktere. Itt a karbonitba fagyasztás miatt nyilván nem sokat szerepel, de flashback jelenetekben feltűnik. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Szóval ezután még egy laikus se mondhatná azt, hogy alig szerepelt valahol. Szerepléseinek száma így már nagyjából Darth Vader megjelenéseihez közelít.[/su_highlight]

No de mit tudni eddig a képregényről? Az új széria Han életének azon szakaszába kalauzol el minket, amely a Solo: Egy Star Wars-történet és az Egy új remény közötti időkben játszódik. Kétségkívül lehet történeteket elhelyezni ebbe a korba, ugyanis a két film között bő tíz év telt el.

Azonban én nem elsősorban Han és Csubakka duójáról olvasnék. Sokkal több lehetőség van ugyanis a Vörös Hajnal történetében.

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_7″ include_post=”1826,9903″]

Ott megtudhatnánk, hogy mi történt Darth Maullal a Solo és a Lázadók második évada között. Hogyan vette át Qi’ra Palpatine volt tanítványának helyét a szervezet élén, és hogy mi történt magával a Vörös Hajnallal. Hiszen a War of the Bounty Huntersben minden fontosabb szereplő az alvilágban úgy tudja, hogy a szervezet elpusztult (más kérdés, hogy Crimson Reign címmel is fut majd képregény-sorozat idén – a szerk.).

Hant én amúgy is szívesebben látnám újból Alden Ehrenreich megformálásában. Akár egy filmben, vagy egy sorozatban.

A 2020-as Disney befektetői napon bejelentett Lando sorozatban erre meg is lenne az esély.

Öt, a mágikus szám

Eddig öt Star Wars képregény-sorozat futott egymás mellett párhuzamosan. Ezek a Doktor Aphra vol. 2, a Star Wars vol. 2, a Darth Vader vol. 3, a Bounty Hunters és a High Republic voltak. Azonban a High Republic sorozatot a Marvel a 15. szám után szünetelteti, ugyanis a kiadási projekt első nagy fázisa véget ér.

Az öt hosszú sorozatból ezt is találtam a legérdekesebbnek. Hiszen végre eltávolodtunk a Skywalker saga idővonalától. Érdekes új karaktereket és világokat mutatott be ez a sorozat, nem beszélve az eseményekről, amik ebben történtek. A többi négy sorozat annyira nem fogta meg az érdeklődésem. A Darth Vader tudott újat mutatni azzal, hogy előzményként szolgál a Skywalker korának. Csak a nagy képregényes event keltette fel újra az érdeklődésemet a klasszikus trilógia korszaka után. Ugyanis a War of the Bounty Hunters egy nagyon érdekes próbálkozás a képregényírók részéről.

[su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Szerintem simán meg lehetett volna tartani ezt a számot,[/su_highlight] ha a High Republicot úgy strukturálják át, hogy abban az első és a második fázist összekötő történetek jelennek meg. Eleve kicsit sajnáltam, hogy a képregényben nem sokat láttunk az első és a második hullám közötti időkből. Szívesen olvastam volna egy vagy két történetet, amely jobban bemutatja a drengirek terjeszkedését a Külső Peremvidéken.

Ám ha a Marvel, és a Köztársaság Fénykora írói nem akarták a második fázis előtt folytatni a sorozatot, akkor is maradhattak volna a négy, klasszikus trilógia érájában játszódó széria folytatásánál. Ugyanis a kevesebb néha több. A Bounty Hunters ugyanis már azok között is egy kicsit gyengécske széria. Viszont a rajzolása szerintem sokkal minőségibb, mint a többié.

Kiről lehetett volna képregényt írni?

Eléggé telített maradt volna a piac Star Wars képregényekkel, ha a High Republicot a Marvel nem akarja helyettesíteni egy Han Solo & Chewbacca képregénnyel. Ám nem is feltétlenül őt kellett volna választani. Ugyanis

Han Solónál sokkal érdekesebb, és nem igazán használt karakterek is léteznek a Star Wars univerzumában.

[su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Én például szívesebben olvastam volna egy olyan képregény-szériát, amely mondjuk Qui-Gon Jinn és Obi-Wan Kenobi karaktereinek történetét színesíti.[/su_highlight] Igaz szerepel a duójuk már a Mester és tanítványa című regényben, illetve szintén az ő kapcsolatukat boncolgatja majd a jövőre érkező Padawan című ifjúsági regény is. Ám ez a két kötet egymástól elég nagy távolságban helyezkedik el az idővonalon. Így egy ilyen képregénysorozat átvezetőként is szolgálhatott volna a két regény között. Plusz a szintén 2022-ben érkező Obi-Wan Kenobi sorozat promóciózásába is bekapcsolódhatott volna.

Rajtuk kívül is lett volna lehetőség más karakterekkel képregényt indítani, hiszen a cikk elején felemlegettem Qi’ra történetszálát. Akár még egy olyan képregény-sorozatot is szívesebben olvastam volna, amelyik Timothy Zahn Chiss Birodalom trilógiáját viszi a képregények lapjaira.

Habár nem tartom a legjobb választásnak Han és Csubakka duóját, Marc Guggenheim a StarWars.com-nak adott interjúja ad némi okot arra, hogy [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]a sorozatban talán lesznek emlékezetes pillanatok.[/su_highlight]

Han Solo and Chewbacca 1 Main Cover by Alex Maleev
Alex Maleev alkotása a Han Solo & Chewbacca első számához (StarWars.com)

Mit látnék szívesen a Han Solo & Chewbaccában?

Guggenheim elmondta, a 2022. március 9-én induló sorozatban írni fog egy füzetet, amely Csubakka nézőpontjából mutatja majd be az eseményeket. Volt már egy Chewbacca képregénymini még 2015-ben, melyet Phil Noto illusztrált és Gerry Dugan írt, de az nem volt egy emlékezetes ötfüzetes sorozat, ugyanakkor kétségkívül jópofa volt.

Nos, én nem várom, hogy egy Csubakkára fókuszáló füzet felérjen például Charles Soule Obi-Wan és Anakin képregényéhez, de mindig is érdekelt, hogy hogyan látja a vuki a világot. Eddig mondandóját mindig csak a többi szereplő tolmácsolásában ismerhettük meg. Ebben az esetben itt volna az esély, hogy kedvenc kétlábon járó szőnyegünk mondatait angolul (majd remélhetőleg magyarul) is olvashassuk.

Szerintem egy ilyen Csubakka-exkluzív füzet nagyon érdekes adalék lenne a Star Wars világához.

Eleve sokszor van olyan, például a High Republic Adventures képregények esetében, hogy az egyik főszereplő valamilyen idegen nyelvet beszél. Ám a sok szövegét nem értjük, ugyanis az anyanyelvén szólal meg, melyet csak a többi karakter ért, az olvasók nem. Néha jobb volna, ha már a hutt nyelvvel meg tudták oldani, hogy más idegen karakterek anyanyelvű szövegeit is lefordítsák a galaktikus közösre.

[su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Örülnék továbbá, ha a sorozatban szerepelne Sana Starros karaktere.[/su_highlight] Ugyanis a nő fontos szerepet tölt be Han életében. Jason Aaron Star Wars képregényéből tudjuk, hogy milyen közös múltjuk van. Szívesen elolvasnám azt a történetet, amelyben megtörtént a házasságuk. Csak azért, hogy kiraboljanak egy bankot!

Összegezve: bár én annyira nem repesek a boldogságtól Han új képregény-sorozata hallatán, sőt felsoroltam pár alternatívát is, [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]van arra esély, hogy Guggenheim egy szórakoztató képregény-sorozatot szállítson nekünk, olvasóknak.[/su_highlight] Ha megjelenik az első füzet, én biztosan elolvasom. Remélem, hogy kellemesen csalódok majd ebben a sorozatban is, mint a War of the Bounty Hunters crossover eventben, vagy a High Republic Adventures sorozatban.