Eclipse: Naboo-i csillagvadászok, Kereskedelmi Szövetség és whillek a Köztársaság Fénykorában

A héten kaptuk a megerősítést és az első előzetest a Köztársaság Fénykora érájában játszódó új videójátékról. A Quantic Dream által jegyzett Star Wars Eclipse nemcsak azért érdekes, mert a Skywalker-saga előtti 200 évbe kalauzolja el a játékost, hanem számos olyan ismert elem is felbukkan majd benne, amelyet főként a Baljós árnyakban láthattunk korábban.


[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_7″ include_post=”10566″]

Nemrég kezdték el a fejlesztést

Egészen váratlanul ért minket, ahogy a december 10-i Game Awardson a Lucasfilm Games leleplezte új videójátékát, a Star Wars Eclipse-t. A két és fél perces, CGI és motion capture technológiákkal készült előzetes egy rendkívül izgalmas és érdekes játékot sejtet, amely a Köztársaság Fénykora idején játszódik majd.

Az utóbbi egy évben megjelent könyvek és képregények már elég jól kidolgozták a korszakot, ám úgy tűnik a Quantic Dream első Star Wars-játéka számos új dolgot is bevezethet a kánonba.

A Lucasfilm Games viszonylag kevés infót árult a játékról, ahogy a történetről sem tudunk még sokat, viszont az eddig látottak alapján, talán időben közelebb játszódik a játék a Baljós árnyakhoz.

A történet és a játékmenet még változhat, hiszen [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]a fejlesztés még nagyon korai fázisban jár, sem megjelenési dátumot, sem a platformokat nem jelentették be.[/su_highlight] Az Eclipse-ről korábban is szivárogtató Tom Henderson (a VGS News és az amerikai IGN szerzője) szerint még minimum 3-4 év, mire a játék elkészül. Ez elég valószínű, tekintve, hogy a fejlesztő korábbi három játéka is ennyi ideig készült.

A történetért az eredeti párizsi stúdió felel, akikhez betársult az újonnan alapított montréali stúdiójuk. Az új kanadai csapat számos veteránt is átigazolt a konkurenciától, mint Stéphanie D’Astoust, az Eidos–Montréal (Deus Ex, Tomb Raider, Marvel’s Guardians of the Galaxy) korábbi ügyvezető igazgatóját, vagy éppen Yohan Cazaux játékdizájnert, aki tizennégy éven át dolgozott a Ubisoftnál az Assassin’s Creed szérián. Izgalmas lenne, ha az Eclipse a fenti játékokból is merítene.

Henderson szerint azért is kellett a montréali stúdió, mert a párizsiak jelenleg nehezen tudnak felvenni alkalmazottakat, miután a céget és az alapító David Cage-et sok vád érte a toxikus, kirekesztő és embertelen munkakörülményekért és megnyilvánulásokért. Mindez lassító tényező a fejlesztésben, továbbá a belső fejlesztésű grafikus motorjuk sem alkalmas akció-kaland vagy esetleg nyitott világú játékra, így valószínűleg új technikai alapokra helyezik az Eclipset.

A Holoneten már most rengeteg teória és elemzés található a játékról. Cikkünk a Star Wars Explained és szerzőnk, Kelemen „Rixon” Richárd videói, továbbá a Wookieepedia vonatkozó szócikkei alapján készültek.

Igyekeztünk összeszedni minden fontos infót, amit eddig tudunk és néhány érdekességet is, amit csak a szemfüles rajongók vehettek észre.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=4cJpiOPKH14″%5D

Ismert vagy ismeretlen fajok és bolygók

Az előzetesben számos világot láthattunk, de ezeket egyelőre nem nevezték meg, így megpróbáljuk megtippelni mit láthattunk. Azt tudjuk, hogy a játék nagyrészt a Külső Peremvidék egy ekkor még feltérképezetlen területén fog játszódni. Így a kánon világai mellett elsősorban új világokra számíthatunk – olyanokra, amelyek eddig csak a Legendákban szerepeltek.

D’Qar

Képernyőkép a Star Wars Eclipse első előzeteséből (StarWarsEclipse.com)

A nyitójelenetben egy sérült űrhajót látunk, amint közeledik egy bolygó felé. A világ első ránézésre nagyon hasonlít a folytatástrilógiából ismert D’Qarra, amely az Ellenállás titkos bázisának adott otthont és amelyet az Első Rend elpusztított Az utolsó jedikben. Az űrből nézve a bolygó felszíne hasonló és ugyanolyan aszteroidaöv veszi körül. A távolban egy gázóriást és még egy holdat is látunk, amelyek nem szerepeltek a filmekben, így elképzelhető, hogy nem a D’Qarról van szó.

Külső Peremvidék és a whillek

Képernyőkép a Star Wars Eclipse első előzeteséből (StarWarsEclipse.com)

A következő jelenetben látott város és piactér első ránézésre az Onderonra, az Ord Mantellre vagy Jedhára emlékeztet, ám ezek a galaxis belső részein és nem a Külső Peremvidéken helyezkednek el. Kinézetre a Batuu és a naboo-i Theed keveréke. Az biztos, hogy itt számos ismerős faj felbukkan. Láthatunk egy mon calát, egy félszemű durost és egyéb kétes alvilági alakokat. Egy pillanatra mutattak néhány maszkos, piros köpenyes alakot, akik pont úgy néznek ki, mint Silvanie Phest, a Zsivány Egyesből ismert jedhai zarándok. Ő a Whillek Tanítványai vallási szervezethez tartozott, akiknek őrzője volt Chirrut Îmwe és Baze Malbus.

Talán a whillekről is többet megtudhatunk majd a játékból.

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_7″ include_post=”7643,420″ sort_by=”oldest”]

Ugyanitt a távolból kivehető két ismerős űrhajó is, mint a CSS–1 koréliai csillagsikló és az AA–9 teherszállító járat. Míg előbbi a Baljós árnyakból, addig utóbbi A klónok támadásából lehet ismerős.

Coruscant

Képernyőkép a Star Wars Eclipse első előzeteséből (StarWarsEclipse.com)

Ez az egyedüli helyszín, amiben egyelőre biztosak lehetünk. Rövid ideig felbukkant a coruscanti Jedi Nagytemplom, ahol Yoda mestert láthattuk egyedül a Tanács termében, amelynek [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]padlózatán A Köztársaság Fénykora projekthez kapcsolódó grafikai motívumokat is láthatjuk.[/su_highlight] Mivel a Köztársaság Fénykora időszakában járunk egyértelmű, hogy a jedik és a Köztársaság fővárosa szerepelni fog. Játékban egyébként már nagyon rég nem jártunk itt.

Valron

Képernyőkép a Star Wars Eclipse első előzeteséből (StarWarsEclipse.com)

Két jedit látunk fénykardpárbajozni, vagy inkább gyakorolni egy másik városban. Az épületek dizájnja nagyon hasonlít a Valron világára, amely korábban a Star Wars: Tales of the Galaxy’s Edge VR-játékban szerepelt. Ez részben szintén a Köztársaság Fénykora idején játszódik, ahol Ady Sun’zee padawan kiképzését élhettük át VR szemüveg segítségével.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_7″ include_post=”8534″]

Naboo?

Következő jeleneben egy vizes, erdős bolygó bukkan fel. Itt valamilyen űrkikötőt látunk, amint egy hajó megérkezik. A bolygó első ránézésre a Naboo, de lehet a Kashyyyk is (a StarWarsEclipse.com képaláírásában egyébként óceáni tájról írnak – a szerk.). [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]A szemfülesek észrevehették egy N–1-es csillagvadász roncsait, amely kibukik a víz alól.[/su_highlight] A Baljós árnyakban látott naboo-i Bravo osztag csillagvadászai máig népszerűek, nemrég felbukkant a Battlefront II-ben és a Skywalker korában is. A földet érő másik hajó viszont nagyon hasonlít a KotOR-ban látott Ebon Hawkra.

Képernyőkép a Star Wars Eclipse első előzeteséből (StarWarsEclipse.com)

E. K. Johnston kánonregényei már sokat foglalkoztak Padméval és a Naboo politikai helyzetével, de ezek a regények a Baljós árnyak után játszódnak.

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_7″ include_post=”3865,8125″ sort_by=”oldest”]

Szervezetek

A Quantic Dream szerint a Star Wars Eclipse története foglalkozik majd a Külső Peremvidék világait érintő politikai feszültségekkel. Korábbi játékaik alapján nem idegen tőlük a komolyabb témák boncolgatása és az előzetes alapján egy többszereplős konfliktusról is lehet szó, amelybe majd beavatkoznak a jedik és a Köztársaság.

Jedi Rend és a Köztársaság

A Köztársaság Fénykora érájának főszereplői a jedik. A Rend ekkor élte aranykorát, őrizték a galaxis békéjét. Már számtalanszor írtunk az eddig megjelent könyvekről, képregényekről, amelyek remekül szövik tovább a jedik és a Köztársaság terjeszkedését a Külső Peremvidéken. Szinte biztos, hogy az Eclipse-ben is központi szerepet kapnak majd.

Kereskedelmi Szövetség

Képernyőkép a Star Wars Eclipse első előzeteséből (StarWarsEclipse.com)

Meglepő volt, hogy az előzetesben felbukkantak a neimodik és a Kereskedelmi Szövetség, amely azt sejteti, hogy a játék időben már közelebb lehet a Baljós árnyak eseményeihez. Úgy tűnik ők is fontosabb szerephez jutnak a történetben, hiszen [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]egy űrcsatát láthattunk, ahol a Kereskedelmi Szövetség Lucrehulk osztályú csatahajói és C–9979-es csapatszállítói vívnak csatát valakikkel.[/su_highlight] A csata egyébként két bolygó mellett zajlik, ahol kivehetők nagyobb városok éjszakai fényei, de nehéz megmondani, hogy mely planétákról lehet szó.

Nihil

Képernyőkép a Star Wars Eclipse első előzeteséből (StarWarsEclipse.com)

Egy rövid jelenetben két jedit látunk, amint aktiválják kék és sárga színű fénykardjukat, miközben egy ellenséges csapattal néznek farkasszemet. Az ellenség elég szedett-vetett, talán a Nihil lesz az. A Köztársaság Fénykora projekt könyveiben és képregényeiben a Nihil a főellenség, így elég valószínű, hogy valamilyen formában felbukkannak a játékban.

„Y frakció”

Pár másodpercig láttunk egy vizes, ködös bolygót, ahol egy erőd szerű építmény látható, nagy Y logóval. Nevezzük őket csak simán Y frakciónak. Utána ugyanezen ismeretlen csoport katonái masíroznak egy sivatagos bolygón, amely elsőre nagyon a Dűne könyvek és filmek hangulatát idézi. Mint tudjuk, George Lucas sokat inspirálódott Frank Herbert műveiből, amikor az Egy új remény forgatókönyvét írta, így mindenképpen érdekes lenne, ha a Star Wars Eclipse visszatérne a gyökerekhez.

Képernyőkép a Star Wars Eclipse első előzeteséből (StarWarsEclipse.com)

Az előzetes végén látható űrcsatában talán ez az új Y frakció háborúzik a Kereskedelmi Szövetséggel. Számos új csillagvadászt és anyahajót is láthatunk, egyes rajongók szerint az új vadászok közül néhány úgy néz ki, mintha a Csillagközi romboló vagy a Csillagkapu scifi sorozatokból származnának. A Holonet népe viszont kiderítette, hogy az egyik új vadászgépet Doug Chiang egy korai, a Baljós árnyakhoz készült, eddig fel nem használt vázlata ihlette.

Az előzetesben felbukkant űrhajókhoz egyébként a TheSpaceShipper nevű Twitter-felhasználó threadjét ajánljuk.

A doboló idegenek

Az előzetest keretbe foglalja egy új és a kánonban eddig ismeretlen fajú tagjai, a „doboló idegenek”, valamint egy új főgonosz. Kinézetre szürkés bőrű, furcsa, orr nélküli, humanoid lényekről van szó. Több rajongó szerint, talán a yuuzhan vong faj lehet, akik olyan a Legendákba tartozó művekből ismertek, mint A Vérvörös Birodalom képregény, vagy a The New Jedi Order könyvsorozat.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_7″ include_post=”8759″]

Hogy ez az új faj a yuuzhan vongok egy kánon verziója, vagy valamilyen teljesen új népcsoport, azt egyelőre nehéz megmondani, de elég valószínű, hogy központi szerepük lesz a játékban.

Czerka és más nagyvállalatok?

Ha a játék komolyabban foglalkozik a galaxis politikájával, akkor talán elképzelhető, hogy a Kereskedelmi Szövetség mellett más szervezetek és nagyvállalatok is nagyobb figyelmet kapnak. Egyik ilyen lehetne a Czerka Vállalat, amely eredetileg a Knights of the Old Republic játékokban szerepelt. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Az is elég valószínű, hogy a játék a Külső Peremvidék alvilágába is elkalauzol majd minket.[/su_highlight]

A kánonba a Claudia Gray Mester és tanítványa című regénye vezette be őket. A regény szerint a Czerka már több mint ezer éves, így idősebb, mint a Köztársaság. Elsősorban fegyvergyártással foglalkozik, emellett kereskedelmi utakat és bányákat is felügyeli, ill. rabszolgákat is tart.

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_7″ include_post=”2625,10022″]

Összességében egyértelmű: a Star Wars Eclipse-ben rengeteg a potenciál, hogy kibővítse a kánont.

A Köztársaság Fénykora izgalmas időszak és a játék új szintre emelheti azt, amit eddig megismertünk a Baljós árnyak előtti kétszáz éves érából. Azonban a játékra még sokat kell várnunk, mire elkészül. Mindenesetre mi már most nagyon várjuk. Addig is ajánljuk A Köztársaság Fénykora projekt könyveit és képregényeit.