A Zsivány osztag kalandjai – 20 éves a Rogue Squadron II: Rogue Leader videójáték

Húsz éve ezen a napon jelent meg Észak-Amerikában a Star Wars Rogue Squadron II: Rogue Leader (továbbiakban Rogue Leader) videójáték.


Az első rész sikere után a LucasArts és a Factor 5 csapata egy Nintendo GameCube-exkluzív játéknak készítette el a második részt. A Zsivány osztag kalandjait számos játék, könyv és képregény dolgozta fel a Legendákban, újabban a kánonban is egyre többször jelennek meg Wedge Antilles pilótái. Az évforduló alkalmából megnéztük, hogy milyen is volt a Rogue Leaderrel játszani.

[jnews_hero_skew hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”3121,8707″]

Keletkezés

1998-ban jelent meg az első Star Wars: Rogue Squadron játék. A Michael A. Stackpole regényei és képregényei alapján készült repülős akciójáték óriási siker volt. Remekül adta vissza a mozifilmek légicsatáinak jeleneteit, ráadásul a játékmenetet a Shadows of the Empire első pályája ihlette.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”10243″]

A Rogue Squadron első részét fejlesztő Factor 5 csapata 2000-ben már a Baljós árnyakhoz kapcsolódó, szintén repülős Episode I: Battle for Naboo-n dolgozott. A Nintendo ekkoriban kereste meg őket, hogy a Rogue Squadron II az új GameCube konzoljukra jelenjen meg, amelyhez egy prototípust is biztosítottak a német fejlesztőcsapatnak.

A csapat 19 nap alatt csinált egy in-engine demo videót a Rogue Leaderről a GameCube-ra.

A Gamespot korabeli cikke szerint a közönséget lenyűgözte a bemutató. Míg készült a Battle for Naboo, egy 25 fős csapat már elkezdett dolgozni a Rogue Leaderen. A Factor 5 dolga a játékmenet és a programozás volt, míg a pályaszerkesztés és a dizájn a LucasArtsra hárult. 2000 decemberén találkozott egymással Julian Eggebrecht játékrendező és Brett Tosti a LucasArts producere, hogy megtervezzék a játékmotort.

A játék nagyon rövid idő alatt készült el, hiszen a fejlesztés fő része csak 2001 februárjában kezdődött meg. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]A fejlesztők igyekeztek a filmekhez hasonló élményt nyújtani, így tanulmányozták az ILM vizuális effektjeit, néhány hangeffektet és dialógust a klasszikus trilógia epizódjaiból használtak fel.[/su_highlight]

A Nintendo GameCube erősebb hardvere több lehetőséget adott a Factor 5 csapatának. A grafika három rétegből állt, az objektumok felbontása attól változott, ahogy a játékos közeledett hozzá. A konzol új mesterséges intelligenciát is támogatott, így az első résszel ellentétben sokkal intelligensebb ellenségekkel harcolhattunk.

Számos ismert szinkronhang visszatért az első játékból, ám a legfontosabb, hogy

maga Denis Lawson szinkronizálta Wedge Antillest,

aki A Jedi visszatér óta először alakította ismét a legendás lázadó pilótát. Azóta viszont szerepelt Wedge-ként a Skywalker korában és a Star Wars: Squadronsban is.

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_5″ include_post=”7775,7530″]

Történet és játékmenet

Míg az első játék kifejezetten Stackpole regényeit és képregényeit adaptálta, addig a Rogue Leader a klasszikus trilógia három epizódját és filmek közötti eseményeket dolgozta fel. A rövid kampány egy tatuini tanulópálya után rögvest a yavini csatába dobja be a játékost. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Remekül idézi meg a mozifilm jeleneteit, igazi interaktív filmes élményben van részünk.[/su_highlight]

A játék története ma már a Legendákba tartozik. Az első Halálcsillag elpusztítása után tanúi lehetünk az Ison-folyosó melletti ütközetnek. Ezt követi a hoth-i és a kothlisi csata. Utóbbi a Star Wars: TIE Fighter repülőszimulátorból lehet ismerős, de ugyancsak vannak utalások a Shadows of the Empire eseményeire is. A kampány ezután már a Tydirium nevű birodalmi sikló elrablásáról szól, a finálé természetesen az endori csatánál zajlik.

[su_youtube_advanced url=”https://youtu.be/6Xyge10USMU”%5D

A kampány nagyon rövid, összesen 11 küldetést tartalmaz, de [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]az ügyesebb játékosok bónusz missziókat is feloldhatnak, melyben a Birodalom oldaláról is átélhetjük a yavini csatát.[/su_highlight]

Magát Vader nagyurat és TIE osztagát is irányíthatjuk.

A Rogue Leader erőssége természetesen a játékmenet, amely ugyanolyan árkád stílusú akció-lövölde, mint az elődje. Az első résszel ellentétben azonban itt már űrcsaták vannak és nem csak az egyes bolygók légterében háborúzhatunk. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Lehetőségünk van X-szárnyút, A-szárnyút, B-szárnyút, Y-szárnyút és hósiklót is irányítani.[/su_highlight] Vagyis a Zsivány osztag teljes arzenálja rendelkezésünkre áll. A játékmenet nem sokban tér el első résztől, de itt-ott hozzáadtak. Akárcsak a filmekben, itt is kis létszámú osztagként, rajban repülünk együtt társainkkal. Mivel mi vagyunk a Zsivány vezér, parancsokat adhatunk az osztag tagjainak, hogy támadjanak a tornyokra vagy vegyenek fel alakzatot. Ez sokkal izgalmasabbá tette az eddig megszokott játékmenetet.

Jó lett volna, hogyha co-op mód is bekerül a játékba, de végül kimaradt. Az irányítás viszont konzolosabb lett: a Nintendo GameCube kontrollere sosem volt a legjobb, egyáltalán nem olyan élmény, mint egy botkormányos joystick. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]A játék grafikája még ma is megállja a helyét, a vizuális effektek teljesen a filmeket idézik.[/su_highlight]

Megjelenés és kritikák

A Rogue Leader 2001. november 18-án jelent meg az észak-amerikai régióban, Európába csak fél évvel később érkezett. A játék nagyon pozitív visszajelzéseket kapott, a GameRankings 90%-ra, a Metacritic 90/100-ra taksálta. Sokan értékelték, hogy technikailag mennyire előremutató volt a natív 480p-s felbontással és Dolby Pro Logic hangzással, akkor igazi next-gen játéknak számított. Marc Saltzman, a Playboy szerzője szerint

„(…) a gyönyörű grafika, az intenzív akció (beleértve a rezgő kontrollert), és a jól ismert Star Wars-dallamok együttesen egy magával ragadó, kiemelkedő élményt nyújtanak az elejétől a végéig.”

A Rogue Leadert sokan az egyik legjobb Nintendo GameCube játéknak tartják. A játék sikere a konzolt is népszerűsítette, hiszen sokan emiatt vették meg a konzolt is. A második legtöbbet eladott GameCube játék volt: az Egyesült Államokban 1 millió, míg az Egyesült Királyságban 750 ezer példány kelt el.

A Rogue Squadron-trilógia

2003-ban jelent meg a harmadik rész Rogue Squadron III: Rebel Strike címen. Szintén a Factor 5 fejlesztette, ugyancsak GameCube-ra. Tervben volt egy negyedik rész is Dark Squadron alcímen, amely birodalmi oldalról mutatta volna be a trilógia eseményeit, ám ez a játék nem készült el.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”7872″]

A 2. és 3. rész sajnos sosem jelent meg más platformra, ha valakinek nincs meg lemezen és nem tartotta meg a GameCube-ját, akkor igencsak nehéz manapság elővenni. PC-n ugyan elérhető egy Dolphin nevű emulátor, a konzol bonyolult rendszere miatt nem igazán működik jól és nagyon erős hardver szükséges a futtatásához.

Éppen ezért ideje lenne rehabilitálni a trilógiát.

Az utóbbi években a Lucasfilm Games több klasszikus Star Wars-játékot adott ki újra, felújítva. Ebben legnagyobb szerepe a CD Projektnek és az Aspyr Media csapatának volt. Így a Rogue Squadron első része megjelent felújítva PC-re, de a két folytatása nem. Egy remastered trilógiát óhajtó rajongói petíciók már megfogalmazódtak, és voltak olyanok is, akik Unreal Engine 4-re is újradolgozták az első játék pályáit.

[su_youtube_advanced url=”https://youtu.be/yS4KxNr1l0A”%5D

Mindezt jeleztük az Aspyr Media felé, tetszett neki az ötlet, de a döntés nem náluk, hanem a Lucasfilmnél van.

Ideális lenne a hamarosan érkező Star Wars: Rogue Squadron filmhez felújítani és újra kiadni mai konzolokra, PC-kre a trilógiát (igaz, a közelmúltban már a film csúszásáról pletykáltak). A Nintendo egyébként nemrég készített egy emulátort, amely az N64 és Sega Genesis játékokat tudja futtatni Switch-en. Egyelőre ez még béta fázisban van, nem működik jól, de ha kijavítják, akkor talán a GameCube-ot is támogatni fogja.

Végszó

A Star Wars Rogue Squadron II: Rogue Leader egy nagyszerű folytatása volt az első játéknak. Remekül idézte meg a filmekben látott űrcsatákat. Azok, akik imádták az X-szárnyú pilótákat (és volt GameCube-juk), biztosan sokat játszottak ezzel. Nagy kár, hogy az évek során méltatlanul feledésbe merült és nem jelent meg más platformokra. Épp ideje lenne a közelgő mozifilmhez újra kiadni a Rogue Squadron trilógiát.


Felhasznált források: Arts and Culture, Eurogamer, Metacritic, Wookieepedia