A BioWare még sokáig tervez a Star Wars: The Old Republic játékkal

Kevesebb mint két hónap választ el minket a Star Wars: The Old Republic (továbbiakban SWTOR) bemutatásának tizedik évfordulójától. A BioWare és az EA beindította az eseményhez és a hamarosan érkező új Legacy of the Sith (A sith-ek öröksége) kiegészítőhöz kapcsolódó marketingkampányt. A kreatív rendező mesélt az MMORPG eddigi pályafutásáról és jövőjéről is.


[jnews_hero_8 hero_style=”jeg_hero_style_7″ include_post=”10400,9706,3855″]

Kánon vagy Legendák?

November 4-én egy hétperces videó jelent az SWTOR hivatalos YouTube-csatornáján, amelyben Charles Boyd, az MMO kreatív rendezője röviden összefoglalta a játék eddigi történetét. A fejlesztő ezen kívül számos gamer portálnak adott interjút, amelyekben érdekes infókat osztott meg a játékról.

[su_youtube url=”https://youtu.be/PlvIpD49V8k”%5D

Boyd visszaemlékezett arra, hogyan is indult az MMO 2011-ben. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Óriási projekt volt ez a BioWare Austin frissen megalakult csapatának.[/su_highlight] Az, hogy a Disney a Lucasfilm felvásárlása után a Régi Köztársaság korszakában játszódó történeteket a Legendákba helyezte át, különösebben nem változtatta meg a csapat munkáját.

„Őszintén szólva nem változtatott semmit sem azon, ahogyan csináltuk. Eleve a Star Wars univerzum ősi múltjában játszódik, mindig is elválasztott minket az idő, vagyis számomra az, hogy Legendákban vagyunk, fantasztikus. Továbbra is azt akarom, hogy olyan érzés legyen, mint amit a Star Wars-rajongók eddig is megszoktak… Olyan érzés, mintha a Star Wars univerzum Artúr királyának történeteit mesélnénk. Ezek azok a legendák, amelyekről az univerzum szereplői később hallanak”

– mondta Boyd.

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_5″ include_post=”6974,8858″]

A rajongók sokszor ezeket a történeteket is kánonnak tartják, annak ellenére, hogy hivatalosan a Lucasfilm a Legendákba sorolja.

„Ez mind fikció” – mondta Boyd nevetve. „A kánon és a Legendák között mindig is voltak fokozatok, hogy mennyire kényszeríthetünk egy alkotót arra, hogy kövessen valamit, amit valaki más csinált nyolc évvel azelőtt, egy teljesen más médiaterületen? [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Szerintem [a Lucasfilm] most jó irányt mutat – koncentráljunk arra, hogy az alkotók a lehető legkirályabb dolgokat hozhassák létre,[/su_highlight] aztán majd kitaláljuk, hogy mely dolgok kapcsolódnak ehhez, és mindig ott ajánljuk a kapcsolatokat, ahol van értelme. De a legjobb történetek elmesélése mindig is a legjobb út lesz, és úgy érzem, hogy ők ezt teszik. Ugyanazokkal az emberekkel dolgozunk a Lucasfilmnél, sokan közülük azóta ott vannak, amióta én itt vagyok. Nagyon támogatnak bennünket és benne vannak a dologban, még ennyi év után is. Egyáltalán nem korlátozóak” – magyarázta a fejlesztő.

Látszik, hogy a BioWare élvezi azt az alkotói szabadságot, amit kaptak azáltal, hogy az SWTOR nem kánon. Legutóbb a Star Wars: Visionsnél láthattuk, hogy milyen az, amikor az alkotók szabadjára engedhetik a fantáziájukat.

A Legendák idővonalán a KotOR 4000 évvel a Baljós árnyak előtt játszódik, míg az SWTOR a KotOR 2 után 300 évvel. Ez időben annyira távoli a Skywalker sagától, hogy a BioWare-nek nem igazán kellett bármihez is igazodnia. Hasonlóan a kánon A Köztársaság Fénykora kiadási projektéhez, amely 200 évvel a Baljós árnyak előtti eseményeket mesél el. Ugyanakkor a kánon az utóbbi években rengeteg mindent átvett a KotOR és az SWTOR tartalmaiból.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”10022″]

Már tíz éve mesélnek a Régi Köztársaságról

Amikor 2011-ben elindult az SWTOR, a Star Wars egy újabb, amolyan „sötét korszakát” élte. Az előzménytrilógia körüli láz már lecsengett, Lucas éppen csak tervezte eladni a birodalmát, még nem volt szó újabb mozifilmekről. A franchise-t A klónok háborúja, a könyvek és néhány játék tartotta életben. Azóta a Lucasfilm új életet lehelt a franchise-ba. A BioWare már több mint tíz éve írja a Régi Köztársaság történetét az SWTOR és a hozzá megjelent kiegészítők, dlc-k formájában.

„Sokszor hasonlítom egy TV sorozathoz. Milyen szerencsések vagyunk, hogy megcsináltunk tíz évadot a kedvenc sorozatunkból és tudjuk, hogy még milyen sok van hátra”

– fogalmazott Boyd. Ha úgy vesszük ezt a történetfolyamot már 18 éve mesélik, hiszen minden a KotOR első részével kezdődött. Akárcsak a KotOR 1-2, úgy az SWTOR is egy remek RPG, amely MMO jellege ellenére elsősorban az egyjátékos sztori-kampányra épül. A játék mégis epikus, hatalmas a története szerteágazó, így sokáig képes fenntartani a játékos érdeklődését.

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_7″ include_post=”9762,9976″]

„Nagy, izgalmas dolgok történnek benne, de nagyon személyes is. Nézzük meg az eredeti trilógiát: ez egy hatalmas, galaxisokon átívelő űropera, de Luke-ról és Vaderről, egy apáról és egy fiúról, valamint az ő konfliktusukról is szól. Számomra ez az egyik legkülönlegesebb dolog a Star Warsban. Valahogy mindenki küzd valamilyen személyes drámával. Ez segít érzelmi szinten bevonzani a történetbe, és ez teszi a karaktereket átélhetővé”

– magyarázta a kreatív rendező. Ám amíg a filmeket „csak” nézzük, addig itt minden esemény a játékos döntései szerint alakul, amely egy sokkal interaktívabb élményt ad.

„Az egyik legjobb dolog a Star Warsban, hogy olyan, mintha egy történetekkel teli univerzum lenne. Minden űrhajósnak és zsoldosnak, akik felbukkannak egy kantinban, saját élete van. Szóval azzal, hogy több Star Wars tartalmat – új idegeneket, új lényeket, új droidokat – kapunk, rengeteg klassz dolgot, amit megnézhetünk, és talán valamilyen módon beépíthetünk a játékba, vagy csak inspirálódhatunk belőle”

– mondta Boyd. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Az alapjáték önmagában olyan bő 100 óra játékidőt kínál, ha ehhez hozzávesszük az elmúlt tíz év kiegészítő tartalmait akár több száz órát is beleölhet a játékos[/su_highlight], ha alaposan meg akarja ismerni az SWTOR világát, ráadásul ez az idő többszöröse is lehet, ha mind a nyolc kaszton végigmegyünk.

Éppen ezért felmerül a kérdés, hogy egy kezdő játékosnak megéri-e most becsatlakozni az MMO-ba? Boyd szerint most igazából könnyebb, mint valaha.

Az évek során rengeteg finomították a játékot, sok minden leegyszerűsödött, amelyet a veterán rajongók nem kedveltek, rengeteget balanszoltak is, hogy elfogadható legyen azoknak is, akiknek nincs annyi idejük mindent összegyűjteni.

Hogyan változik meg a játékmenet az új kiegészítőben?

Alig egy hónap múlva érkezik az új kiegészítő, a Legacy of the Sith. A legutóbbi dlc, az Onslaught már két éve érkezett, amely inkább vérfrissítés volt a karakterfejlődésben az új módosítókkal és átdolgozott menürendszerrel, de nagyobb mélységekben nem nyúltak bele a játékba. Azonban a hamarosan érkező 7.0-ás frissítés már sokkal jobban megváltoztatja az eddigi játékmenetet.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”4495″]

Az új kiegészítő legfontosabb frissítése a korábban beharangozott Combat Styles lesz. Cikkünk megjelenésekor már zajlik az új frissítés bétatesztje a nyilvános tesztszerveren (PTS), a rajongók és a fejlesztők is próbálgatják. Az eddigi információk alapján alapjaiban változik meg az a játékmenet, amelyet az utóbbi tíz évben megszokhattunk, a BioWare Austin ugyanis elválasztja egymástól a kaszttörténetet és a harcmodort. Eddig úgy nézett ki a játék, hogy ha egy duplapengés fénykarddal rendelkező karakterrel akartunk menni, akkor muszáj volt a Jedi Consular vagy Sith Inquisitor kasztot választani, ha pedig két egykezes fénykarddal rendelkező karakterre vágytunk, akkor a Jedi Sentinel vagy Sith Marauder specializációkat (Advanced Class) kellett választanunk.

A BioWare most teljesen átdolgozza a kasztok specializációit. Mostantól kezdve mindegy, hogy a játékos melyik kaszt történetét akarja végigvinni, az nem fogja befolyásolni a játékmenetet. Ilyen módon az erőérzékeny karakterek mostantól nem kettő, hanem mind négyféle harcstílusból (Jedi oldalon Guardian, Sentinel, Shadow, Sage), a nem erőérzékeny lövész (csempész, rohamosztagos, fejvadász, birodalmi kém, stb.) karakterek meg mind a nyolcféle lövész stílusból válogathatnak.

Az SWTOR így visszatér az alapokhoz, az RPG sokkal inkább fog hasonlítani a KotOR játékokhoz.

Erőérzékeny kasztoknál nem lesz átjárhatóság világos és sötét oldal között, már ami harcstílust illeti, de lövész karaktereknél igen. Mindenesetre a Combat Styles hatalmas újítás az RPG-ben, sokkal több szabadságot ad a játékosnak a továbbiakban.

[su_youtube url=”https://youtu.be/EK6PdWKBj3Y”%5D

Ezenkívül jelentősen változik az úgynevezett Endgame, vagyis a fő kampány és a maximális szint utáni fejlődési rendszer. Újra bevezetik a vertikális fejlődési rendszert a gearhez. Ennek legfontosabb eleme, hogy [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]eltávolítják a hírhedt RNG-t, vagyis a véletlenszerű jutalmazást.[/su_highlight] A sokat kritizált rendszert ugyan próbálták korábban finomítani a Renown szisztémával, ám túlzottan az sem javított rajta. A 7.0-ás frissítés mindezt megszünteti és a már korábban bevezetett Galactic Seasonsre fognak támaszkodni, amely heti és havi szezonális jutalmakkal dolgozik.

Ugyancsak bevezetik a Legendary szintű itemeket, amelyek összegyűjtése újabb kihívások elé állítja a játékost. Ehhez hozzájön, hogy a nehezebb fokozaton teljesített Flashpoint és Operation küldetések után még jobb fegyvereket, ruhákat garantál a játék. A maximális játékosszintet kitolják 80-ra, az item szintje pedig 330-ig emelkedik.

Az egyik legjobb rajongói oldal, a Vulkk.com összeszedte, hogy milyen tárgyakat, nyersanyagokat érdemes összegyűjteni a kiegészítőhöz, ha felkészülten akarunk belevágni az új fejlődésbe. Mindenképpen szükségünk lesz sok Augmentsre, Personal Conquest Requisitionre, XP Boostsra, Jawa Junkra és természetesen sok kreditre.

A történet várhatóan Malgus és az elveszett sith ereklyék körül forog majd. Áprilisban jelent meg a The Dark Descent rövid sztori flashpoint, amely a KotOR-ból ismerős dantuini Jedi Enklávéba kalauzolt el minket. Azóta kisebb átvezetők voltak, amelyek tovább fűzték a történetet, ezekben meghozott döntéseik mind kihatással lesznek a Legacy of the Sith-re, kíváncsiak várjuk hová fut ki a történet decemberben.


Felhasznált források: GameSpot.com, GamesRadar.com, PCGamer.com, TheGamer.com