Ki volt valójában Ben Solo?

Azt nagyjából tudjuk, hogy Kylo Ren milyen szörnyűségeket követett el, miután átállt a Sötét Oldalra. De ki volt az, aki végül vállvetve harcolt Rey mellett és az életét adta érte? Ki volt Ben Solo valójában?


Írta: Máté Ildikó

Ben Solo a Chandrilán született, öt évvel a yavini csata után. Ha az Alderaan nem pusztul el, hercegi címet örökölt volna. Ám még születése előtt látomásokban szerepelt: Vader hallotta a hangot, hogy

„töröld el a múltat”,

ahogyan Ezra is, amikor a Világok közötti világban járt.

Olyan pletykák is szárnyra kaptak, hogy Ben születése fájdalmas három napot vett igénybe, míg mások szerint pillanatok alatt világra jött. Abban viszont a mendemondák java egyetértett, hogy sűrű, fekete haja volt a kezdetektől fogva.

Csecsemőkorában a kicsi Ben nagyon rossz alvó volt: egyszer Mon Mothma, miközben Leiát kereste, felverte álmából, és onnantól kezdve Ben csak Han vagy Csubakka karjaiban tudott álomba szenderülni. Ben másik kedvence Lando volt, akit előszeretettel szólított „Unca Wanwo”-nak, azaz „Wanwo nabbácsi”-nak.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”1209″]

Habár származásából adódóan a Birren legfelsőbb kormányzója is lehetett volna,

Ben már egészen fiatalon elhatározta, hogy apjához hasonlóan pilóta lesz,

s ebben egyértelműen remek gének segítették. Ám Leia hamar felfedezte fiában az Erőt, és abban a félelmében, hogy a vérvonalukban rejtőző sötétség megtámadja Bent, mihamarabb Luke-hoz küldte csemetéjét. A Skywalker-testvérek abban is megállapodtak, hogy jó ideig nem fedik fel előtte Anakin sorsát.

Kylo Ren / Ben Solo - Encyclopédie Star Wars HoloNet
Az ifjú Ben Solo tanítványtársaival Luke akadémiáján (Encyclopédie Star Wars HoloNet)

Ben rendkívül szorgalmas padawan volt.

Mindig magánál tartotta kalligráfia-szettjét, itta Luke szavait, rengeteg helyre elkísérte nagybátyját, hogy tanulhasson tőle, s társai számára is egyértelművé vált, hogy Ben mindannyiuknál tehetségesebb. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Ez azonban nem szabhatott gátat az elveszettség érzésének, melyet szülei elfoglalt élete és az ebből fakadó elhanyagoltság okozott.[/su_highlight] Már otthon is küzdött a magánnyal, a Rendben azonban ez teljesen kicsúcsosodott.

It is you. — Ben Solo's possessions (calligraphy set, Luke's...
Ben Solo kalligráfia-szettje: tollak és jedi tanításokat tartalmazó pergamentekercsek (Tumblr)

Snoke akkor talált rá Benre, amikor a fiú a tinédzser évei vége felé járt már. Felhasználta a fiú negatív érzéseit és kihasználta a benne rejtőző potenciált, amelyek révén végül teljesen az irányítása alá vonta Bent. Miután Ben félreértette Luke Skywalker szándékait, magukra rombolta a kunyhót. Amikor magához tért, már csak a Jedi Templom égő romjait látta. Mesterét nem érezte az Erőben, sem másokat. Ben magát hibáztatta mindenért, innen pedig már nem volt visszaút.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”9466″]

Snoke tanítványaként rögös, de biztos út vezetett ahhoz, hogy végleg maga mögött hagyja a múltat:

a Ren Lovagok vezetőjének megölésével hivatalosan is Kylo Renné vált.

A kettejük között lévő diád miatt Rey ebben a pillanatban jeges fuvallatot, remegést érzett a sivatagos Jakkun.

Egyszer Snoke elvitte Kylót a Rarlech rendszer egyik sziklás-köves világára, ahol megkérdezte a fiút, fél-e. Mire Kylo azt válaszolta, hogy nem, Snoke a szakadék fölé emelte és megfenyegette, hogy jobb, ha úgy tesz. De nem ez volt az egyetlen rizikós lépés Kylo Ren kiképzésében: a Dagobah rendszerbe érkezve Rennek kötelessége volt bemenni abba a barlangba, ahol egykor Luke járt. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Mikor magával akarta vinni a sisakját, Snoke úgy arcon vágta, hogy kiserkent a vére.[/su_highlight] Odabent Kylo a szüleit látta, mire a Legfőbb Vezér azt parancsolta, ölje meg őket – Ren azonban ehelyett kettéhasított egy fát. Ez elegendő bizonyíték volt Snoke számára is, hogy a fiú még mindig kötődik régi élete egy fontos részéhez.

Star Wars: Kylo Ren Destroyed the Dagobah Cave | CBR
Kylo Ren a Dagobah barlangjában (CBR)

Összességében elmondható, hogy Kylo hiába akart nagyapja nyomdokaiba lépni, ezt nem táplálta más, csak a csalódottság:

legbelül mindig is az a Ben Solo maradt, aki szorgalmas padawanként egy boldogabb jövőre volt hivatott.