Vadászat Boba Fettre és cselszövés Luke Skywalkerért – A Shadows of the Empire képregény

1996-ban járunk. Amerikában újraválasztották Bill Clintont, Oroszországban Borisz Jelcint. Olimpia volt Atlantában, melyen Magyarország 21 érmet szerzett. A rettenthetetlen öt Oscar-díjat zsebelt be. A mozik A függetlenség napját és az első Mission: Impossible filmet játszották. A Nintendo piacra dobta a Pokémont és a Super Mario 64-et. Megjelent a Duke Nukem 3D, a Resident Evil, a Red Alert, a Tomb Raider és a BioWare-től a Shattered Steel. A Star Wars azonban éppen a sötét korszakát élte, amikor leginkább a könyvek tartották életben a franchise-t. George Lucas fejében viszont már körvonalazódott az előzménytrilógia, ám ehhez fel kellett ráznia a rajongótábort; be kellett izzítani a marketing-gépezetet; s nem utolsó sorban fel kellett mérnie a rajongói igényeket, reakciókat! Erre szolgált az idén 25 éves Shadows of the Empire multimédiás projekt, melyre háromrészes évfordulós cikksorozatban emlékezünk.


1996 május 1-jén útjának indult a Shadows of the Empire multimédia projekt alá tartozó, szintén ezen a címen megjelent, Shadows of the Empire képregény széria. A 6 füzet melyet John Wagner írt és Kilian Plunkett rajzolt a Dark Horse kiadásában jelent meg. Háromrészes cikksorozatunk korábbi részeiben a játékkal és a regénnyel foglalkoztunk, ezúttal a képregényszériáról mesélünk.

A Shadows of the Empire 25 cikksorozatunk mindhárom része:

[jnews_hero_8 hero_style=”jeg_hero_style_7″ include_post=”10243,10247,10313″ sort_by=”oldest”]

A Hoth utóhatásai

A képregény nem sokkal A Birodalom visszavág eseményei után veszi fel a fonalat. A Lázadók Szövetségét megtépázta a hoth-i vereség, Luke Skywalkert pedig padlóhoz vágta Darth Vader kinyilatkoztatása a Bespinen. Ezzel az alapszituációval indít a képregény, és jól meg is ragadja. Olyan szorult helyzetben van a Szövetség, hogy még egy birodalmi csapásmérő cirkáló miatt is meg kell változtassák a flotta útvonalát. Megjegyzem, ennek dizájnja nekem túlságosan elütött a többi birodalmi hajóétól, kicsit furcsának hatott (azok a csodálatos kilencvenes évek! – a szerk.). Luke-ra eme sorozat elején sokkal inkább letargia és segíteni akarás a jellemző (szemben a kánonváltozattal), hasznossá akarja tenni magát, mikor a flotta bajba kerül, ám a barátai tanácsára még nem ugrik egyből az akció kellős közepébe. Így e téren

a Wedge Antilles vezette Zsivány-osztag kerül a középpontba.

Star Wars: Shadows of the Empire (1996) #1
A képregény 1. füzetének borítója (Marvel.com)

A lázadóknak a történet során egy motivációja van, megmenteni Han Solót. Az első szám bemutatja a Fekete Nap rettegett vezérét, Xizor herceget, akit Palpatine a kereskedelmi flottája miatt akar felhasználni, hogy a második Halálcsillag – melyet csak Endor-projekt néven emlegetnek – minél hamarabb elkészüljön.  Az Uralkodó attól tart ugyanis, hogy a birodalmi flotta egyedül nem tudná biztosítani az ellátást, valamint hogy Vader hátráltatni akarja a projektet.

Vader eközben tovább nyomoz a fia után. Ám a bespini kudarc után Palpatine új megbízást ad a Sötét Nagyúrnak: tárgyalnia kell Xizorral. Mindez feltartja a fia után kutató Vadert, és Palpatine még felelősségre is vonja a bespini fiaskóért. Ekkor ismerhetjük meg a kor alkotóinak vízióját a Coruscantról és a császári palotáról is. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Xizor a tárgyalás mellett saját magánakcióba kezd, hogy besározza Vader nevét az Uralkodó előtt.[/su_highlight] Emellett megtudjuk, hogy

mit csinált Boba Fett, miután a karbonitba fagyasztott Han Solóval útra kelt.

Az első szám ezen része kissé unalmas, az ellenben érdekes volt, hogy [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Boba nem tudott azonnal eljutni a Tatuinra, méghozzá IG–88 közbeavatkozása miatt.[/su_highlight]

Star Wars: Shadows of the Empire (1996) #6
A képregény 6. füzetének borítója (Marvel.com)

A történet folytatásában megismerünk két új karaktert. Jix Darth Vader ügynöke a Birodalom oldalán. A zsoldos Dash Rendar pedig a Lázadók oldalán áll, s Hant próbálja pótolni. Sor is kerül a felkelők első kísérletére, hogy megmentsék Hant az épp a Gall bolygón tartózkodó Fett karmai közül, akire szintén lecsapnak fejvadásztársai. A kimenekítés ugyanakkor nem sikerül, részben a birodalmi túlerő, részben egy rejtélyes szabotázs miatt.

Xizor terve már ekkor megmutatkozik.

Ebben a képregény-sorozatban látjuk először Luke új, zöld fénykardját és az első gyakorlatozását is, ami – ironikusan – módfelett hamar véget ért volna, ha nincs Vader ügynöke és Dash Rendar. Bobát pedig tovább üldözik a fejvadászok. Jó volt látni, ahogy A Birodalom visszavág fejvadászait összeboronálják egymással Fett ellenében. A Tatuinon pedig tovább bonyolódik a helyzet Luke menekülése miatt, és Jixre terelődik Jabba gyanúja. Palpatine terve azonban, hogy a Lázadók megszerezzék az Endor-projekt titkos terveit, sikerrel zárul. Megjegyzem, érdekes húzás volt az íróktól, hogy [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]az egész nem is igazán Palpatine, hanem Xizor ötlete volt, a császár csak ,,végrehajtotta” azt.[/su_highlight] Ám ismerve Xizor motivációit, miszerint akárki nyeri a háborút, ő jöjjön ki győztesen, teljesen érthető a lépés, hisz a majdani győztes majd neki fog köszönetet mondani a sikeréért.

Plusz megtudtuk A Jedi visszatérben emlegetett bothan kémek előtörténetét is. Az is kiderül továbbá, hogy Leia hogyan tett szert Boushh fejvadászruhájára. Csak azt sajnáltam, hogy a rodiai akciót nem láthattuk a képregényben. A Palpatine és Vader közötti párbeszédek a Lázadók átejtéséről kellőképpen érdekesek lettek.

Star Wars: Shadows of the Empire (1996) #4
A képregény 4. füzetének borítója (Marvel.com)

Vader visszavág

A történet úgy a negyedik szám második felétől ráfordul a lezárásra. Leia a Coruscanton Xizor fogságába esik, Luke megmenekül a fejvadászoktól, Vader pedig megtudja, hogy a falleen bűnvezér mit is tervelt ki, hogy lejárassa a sith sötét nagyurát a mestere előtt. Meglehetősen ötletes megoldás volt, hogy Xizor a saját feromonjaival befolyásolta Leiát. Ugyanakkor Gurival kapcsolatban felesleges volt beiktatni a csavart, miszerint nem is ember (persze ez akár a multimédiás megközelítésnek is köszönhető).

A lezárás minden téren igen akciódús lett, a legjobb pillanat az volt, amikor a birodalmiak konkrétan megmentették Luke-ot és társait a Fekete Nap vadászgépeitől egy intenzív űrcsatában, ahol a Zsivány-osztag is tiszteletét tette. Lezárult Boba Fett történetszála is, a karbonitba fagyasztott Han pedig eljutott Jabbához.

Fett pedig bemutatta, hogy miért ő a galaxis legjobb fejvadásza.

Innen pedig már egyenes út vezet A Jedi visszatérhez.

Összességében a Shadows of the Empire egy akciódús és jól megírt képregény-sorozat, az új karakterek közül Xizort és Jixet találtam a legérdekesebbnek. Ugyanakkor vannak negatívumai is: kicsit keveset foglalkozott a karakterek lelki világával, s néhol a rajzok sem voltak kielégítőek. Főleg a háttérben lévő szereplők elkékítése nem tetszett, valamint az, hogy az Executor egyes részei nem hasonlítottak az űrhajó filmbeli verziójához. Továbbá a Slave I is sokkal nagyobbnak tűnt, mint ahogy az kívülről látszott. Ettől eltekintve jó képregényről van szó, de nem ez lesz az a Legendákból, amelyet sokszor újra fogok olvasni.