Luke és Lando az Exegol nyomában; Obi-Wan és Anakin a Cato Neimoidián

Csütörtök este kött a hír négy új Star Wars könyvről. Ezek a következők: Shadow of the Sith (A sith-ek árnyéka), Brotherhood (Testvériség), Stories of Jedi and Sith (Történetek a jedikről és a sith-ekről) és Padawan. Nézzük meg közelebbről, hogy miről is fognak szólni!


Adam Christopher: Shadow of the Sith

Elsőként a számomra legérdekesebb regénnyel kezdeném. Adam Christopher írja a 2022. június 28-án megjelenő Shadow of the Sith című felnőttregényt, mely a Skywalker korában felemlegetett közös Luke és Lando kalandot meséli el, [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]amikor is elrabolták Lando lányát és Luke-kal együtt indultak Bestooni Ochi és az Exegol keresésére.[/su_highlight] A regény tehát a Skywalker kora előzményeként is felfogható, mely már inkább Az ébredő Erőhöz áll közelebb az idővonalon, mint A jedi visszatérhez, ráadásul Rey szüleit is jobban megismerhetjük belőle. Érdekesség, hogy Adam Christopher edetelileg az önálló A mandalore-i regényt írta volna, annak elkaszálásával kapta ezt az új – szintén érdekes – témát.

A regény megjelenése a Szukits Kiadó részéről biztosan várható. Alább olvashatjátok a hivatalost szinopszist:

A Birodalomnak vége. Közel 20 évvel az endori csata után Palpatine császár megtépázott hadseregének a maradékai a galaxis távoli részeibe menekültek. Ám a veszély és a veszteség még az Új Köztársaság hősei számára is mindennapos társ, még ebben a békés galaxisban is.

Luke Skywalker jedimestert sötét oldali látomások gyötrik, egy folyamatosan növekvő veszélyről, valahol az űr távoli szegletében, egy Exegolnak hívott halott világon. A zavar az Erőben tagadhatatlan, és Luke legrosszabb rémálmai igazolást nyernek, amikor Lando Calrissian egy új sith fenyegetésről hoz hírt neki.

Miután a lányát elrabolták a karjai közül, Lando bejárta a galaxist, hogy bármiféle nyomra leljen, ami elvezethet az elveszett gyermekéhez. Ám minden új nyom csak zsákutcába vezet, és a remény egyre halványul. Viszont Lando útjai keresztezik Bestooni Ochiét, egy sith orgyilkosét, akit egy fiatal lány elrablásával bíztak meg.

Ochi motivációi viszont ködbe burkolóznak Luke és Lando előtt. Egy szemétholdon az Örök Sith szekta egyik követe hátrahagy egy szent tőrt Ochinak, amely azt ígéri, hogy válaszokat ad neki azokra a kérdésekre, amelyek a Birodalom bukása óta gyötrik. Cserébe csak egy dolgot kell tennie, vissza kell vinnie a sith-ek újjászületésének kulcsát az Exegolra, Darth Sidious unokáját, Rey-t.

Ahogy Ochi Rey-re és a szüleire vadászik a galaxis peremén, Luke és Lando belefut a sithek egyre hosszabbra nyúló árnyaiba, miközben egy fiatal családnak segítenek életben maradni.

A kötet címe is érdekes, a LucasArts ugyanis korábban ezzel a címmel tervezett egy VII. részt, mely játékként folytatta volna a Skywalker sagát. A játék maga azonban sosem készült el.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”7872″]

Mike Chen: Brotherhood

2022. május 10-én jelenik meg a második bejelentett felnőttregény, a Mike Chen tollából születő, Obi-Wan Kenobira és Anakin Skywalkerre fókuszáló Brotherhood. A regény A klónok támadása filmet és A klónok háborúja sorozatot köti össze egymással. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]A kötet májusi megjelenése is beszédes, könnyen meglehet, hogy ez a könyv (ahogy a későbbiekben bemutatott Padawan is) már az Obi-Wan Kenobi sorozathoz készültek,[/su_highlight] talán a sorozat vége után érkeznek a hozzá kapcsolódó könyvek, vagy éppen azt vezetik fel.

Ebben az esetben is számíthatunk majd magyar megjelenésre a Szukitstól. Következik alább a hivatalos szinopszis:

Megkezdődött a klónok háborúja. Frontvonalak szaggatják szét a galaxist. Minden Szeparatistákhoz csatlakozó világgal egyre inkább úszik el a béke lehetősége és mind nagyobb teher rakódik a békét őrző Jedi Rend vállára.

Miután egy robbantás borzalmas pusztítást végez a Cato Neimodián, a Kereskedelmi Szövetség ékkövén, a Köztársaságot vádolják meg a robbantással és a bolygó törékeny semlegessége veszélybe kerül. A Jedi Rend megbízza Obi-Want, a Rend legtehetségesebb diplomatáját, hogy folytasson le nyomozást a robbantás ügyében és próbálja meg fenntartani az egyre távolabb sodródó békét. Ahogy Obi-Wan egy neimoidiai biztonsági őrrel együtt nyomoz, rájön, hogy a Szeparatisták ellen folyik a nyomozás, akik azt remélik, hogy a bolygót a saját oldalukra tudják állítani – ráadásul Asajj Ventress keze is benne van a bolygó sorsát ködbe burkoló homályban.

Míg a káosz növekszik, Anakin Skywalker jedi lovagi rangra emelkedik. Annak ellenére, hogy Obi-Wan, az egykori mestere egy magányos küldetésen van, és ezúttal elvárja, hogy hallgasson rá, Anakint semmi sem tudja megállítani, hogy csatlakozzon mesteréhez egy ígéretes, de konfliktuskereső padawan társaságában.

Anakin most már egyenrangú félként áll Obi-Wan mellett, ám kapcsolatuk most talán ingatagabb lábakon áll, mint valaha. A köztük lévő folyamatos súrlódások pedig mindenkit veszélybe sodornak körülöttük. A két lovagnak meg kell tanulnia a közös együttműködés új módját, és ezt minél gyorsabban meg kell tenniük, hogy megmentsék Cato Neimodiát és népét a háború egyre erősödő lángjaitól. Hogy legyőzzék az előttük álló fenyegetést, túl kell lépniük az eddigi mester–tanítvány viszonyon. Testvérekké kell válniuk.

A regényből tehát megtudjuk, hogy a kánon szerint mi is volt az a biznisz Cato Neimoidián, ami nem számít. (A Legendákban ezt James Luceno fejtette fel A gonosz útvesztője c. regényében, mely nem sokkal A sith-ek bosszúja előtt játszódott. Úgy fest, a kánonban ez az esemény jóval korábban történt – a szerk.)

All Things Kenobi — Though it's Legends now, did you know that “that...

Stories of Jedi and Sith (szerkesztő: Jennifer Heddle)

Bátor jedik és ármánykodó sith-ek. Eme két erőhasználó frakció örökös küzdelme végigkíséri a Star Wars történelmét. 2022. június 7-én jelenik meg a Disney Lucasfilm Presstől a jedikre és a sith-ekre fókuszáló antológia. A kötetben helyet kapó történetek elismert Star Wars-szerzőktől származnak, a saga olyan karaktereit állítva középpontba, mint Luke Skywalker, Darth Vader, Asajj Ventress vagy Obi-Wan Kenobi. Ám rajtuk kívül még mások is szerepet fognak kapni.

A szerzők, zárójelben a sztorijuk főszereplője:

  • Roseanne A. Brown (Rey)
  • Sarwat Chadda (Obi-Wan Kenobi, Anakin Skywalker)
  • Delilah S. Dawson (Asajj Ventress)
  • Tessa Gratton (Palpatine)
  • Michael Kogge (Yoda)
  • Sam Maggs (Luke Skywalker)
  • Michael Moreci (Darth Maul)
  • Alex Segura (Qui-Gon Jinn)
  • Vera Strange (Darth Vader)
  • Karen Strong (Barriss Offee)

A kötetet a magyar gyökerekkel is rendelkező Jake Bartok illusztrációi díszítik. A könyv kiadási joga elvileg a Kolibri Kiadó kezébe kerül – kérdés, ki is adják-e.

Jake Bartok (@JR_Bartok) | Twitter
Jake Bartok rajza (Twitter)

Kiersten White: Padawan

2022. július 26-án fog megjelenni, szintén a Disney Lucasfilm Press kiadásában Kiersten White Padawan című ifjúsági könyve. A regény a Dooku: Az elveszett jedi és A mester és tanítványa közötti időszakban fog játszódni, és természetesen az Obi-Wan és Qui-Gon Jinn közti viszonyról fog mesélni. Cikkünket a Szukitshoz kerülő, feltehetően a jövőben magyarul is megjelenő regény szinopszisával zárjuk:

Obi-Wan nagyon szeretne jó padawan lenni. A legjobb a Rend történelmében. De ez egyre elérhetetlenebbnek tűnik számára az új mestere, Qui-Gon Jinn mellett. Obi-Wan minden barátja kiképzésen vesz részt, hogy valódi jedikké váljanak, küldetéseket kapnak és tapasztalatot gyűjtenek, ám Obi-Wan még mindig a Coruscanton gyakorolja a vívás formáit és meditál. Mióta Qui-Gon Jinn mestere, Dooku elhagyta a Rendet, Obi-Wan úgy érzi, hogy mesterének fontosabb az, hogy miként kötődjön újra az Erőhőz és vitatkozzon a Tanáccsal, mint a padawanját képezni.

Obi-Wan végül meggyőzi Qui-Gont, hogy vigye el egy igazi küldetésre egy távoli bolygóra, amit egy ősi jedi fedezett fel, a mestere azonban nem jelenik meg a tervezett indulásuk reggelén. Így hát Obi-Wan önfejűen a távozás mellett dönt. Ahogy megérkezik a rejtélyes, ám buja élővilággal megáldott világra, belefut egy csapat különös tinédzserbe, akikre nem vigyáznak felnőttek és valamilyen szinten kapcsolódni tudnak az Erőhöz. A Jedi Rend szabályaitól távol, Obi-Wan csatlakozik a csoporthoz egy merész kalandra, de a padawan-oldala folyamatosan megkérdőjelezi a tinik furcsa, az Erőhöz és az őket körülvevő zöldellő világhoz fűződő viszonyát. Obi-Wan a jedikkel és az Erővel kialakított korábbi kapcsolata próbatétel elé áll ebben az izgalmas és lélekkel teli kalandban.