Tisztelgés a Skywalker Sound előtt – Ilyen lett a Galaxy of Sounds

Visions és a halloweeni Lego Star Wars-kisfilm mellett egy Star Wars Galaxy of Sounds címre keresztelt produktum is felkerült a közelmúltban a Kelet-Európában továbbra sem elérhető Disney+ felületére. Ez se nem élőszereplős történet, se nem animáció, hanem egyfajta tisztelgés a zseniális Star Wars hangmérnökök, illetve vizuális szakemberek munkái előtt.


A Skywalker Sound céget George Lucas alapította 1975. szeptember 7-én, s a főhadiszállása ma is a Skywalker Ranch-en található. A hangeffektekkel és hangvágásokkal foglalkozó vállalat azóta számos nagy filmen dolgozott, a Lucasfilm saját filmjei mellett olyan nagy franchise-ok hanghatásaiért feleltek, mint például a Harry Potter, a Marvel, a Jurassic Park, a Terminator vagy A Karib-tenger kalózai filmek. A Skywalker Sound elmúlt negyvenhat esztendejének hihetetlen teljesítményét szépen fémjelzi az, hogy [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]összesen 15 Oscar-díjat és további 62 jelölést[/su_highlight] zsebeltek be eddigi működésük alatt.

A Skywalker Sound nélkül természetesen a Star Wars sem lenne olyan, amilyen. A filmekben (és az eddig első élőszereplős sorozatban, A mandalore-iban) számtalan különféle hangeffekt teszi varázslatossá ezt az űrfantasyt. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Ezekből állított össze egy gyönyörű tiszteletcsokrot a Lucasfilm és a Disney+, hogy bemutassa a Star Warson dolgozó hangtechnikusok és vizuális szakemberek kiváló munkáit.[/su_highlight]

A kilenc, egyenként 7–8 perces epizód különféle montázsokat tartalmaz a Skywalker saga kilenc filmjéből, a két antológiafilmből, valamint A mandalore-i első két évadjából – azaz minden kánon élőszereplős produkcióból.

Új képkockákra tehát senki ne számítson, ehelyet a meglévő anyagból gondosan összeválogatott képsorokból készített videókat kapunk, melyek kifejezetten a hangeffekt-megoldások bemutatására fókuszálnak. Az epizódok tematikusak, a legvegyesebbnek talán az első kettő, a Csoda (Wonder) és az Izgalom (Excitement) címet viselők számítanak. Ezekben olyan hang–kép párosításokat élvezhetünk, mint például amikor egy-egy űrhajó megérkezésével, a hajómotorok süvítését hallva első pillantást vethetünk az adott bolygóra, amikor elsuhannak a légifogatok, vagy amikor a Slave I elsüti a szeizmikus tölteteit.

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_7″ include_post=”9893,9712″]

Izgalmasabb a második két epizód – Sötét oldal (Dark Side) és Világos oldal (Light Side) –, amelyek [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]az Erő két oldalának működését mutatják meg a filmekből és sorozatból vett jelenetekkel.[/su_highlight] Hallhatjuk Darth Vader fel-felbukkanó hidegrázós lélegzését, láthatjuk és hallhatjuk az erővillámok szikrázását, a kövek és X-szárnyúak Erővel történő felemelését, Grogu és Rey gyógyításait. Még a fénykardok beizzításai és az erőszellemek mosolyai is megkapják a maguk helyét az összeállításokban. A montázsoknak remek hasznát vehettük volna az ehavi Karabast! adáshoz is, melyben mi is a különféle erőképességeket rangsoroltuk.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_5″ include_post=”10112″]

Az utolsó három epizód közül Pitty (Beebs) értelemszerűen a droidhangokra fókuszál, illetve olyan droidokhoz kapcsolódó hangeffektekre, mint például amikor IG–11 összetör ezt-azt az új programozása gyakorlásakor. A Kapcsolatok (Connection) részben inkább a képsorok az erősebbek, azok a szívmelengető pillanatok mikor kedvenc karaktereink megölelik egymást, rámosolyognak a másikra vagy éppen kiosztanak egy-egy vállveregetést. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Ugyancsak ebben szerepelnek az egymásra emlékeztető tárgyak is – érdekes, mennyi emlékkel bíró medál és talizmán jelent meg eddig a Star Wars filmekben és sorozatokban[/su_highlight], gondolunk csak például Han Solo dobókockáira, Jyn Erso és a Tico nővérek nyakláncaira, Din Djarin Mythosaurust ábrázoló amulettjére, vagy csak magára a Millennium Falconra.

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_7″ include_post=”5287,7305″]

A Furcsaságok (Oddities) szintén egyszerre tiszteleg a hangmérnökök, valamint a látványtervezők és jelmezkészítők előtt. Ebben ugyanis sorra veszik a Star Wars szörnyeit a dianogától, a wampán és rancoron át egészen a hatalmas krayt sárkányig és a mudhornig, hallhatjuk az ezekhez készült morgásokat, üvöltéseket és egyéb hangokat. De szintén itt kaptak helyett a bizarrabbnál bizarrabb idegen lények (és furcsa nyelveiek), mint a jawák és buckalakók, vagy Chalmun kantinjának és Maz Kanata kastélyának vendégserege.

[jnews_hero_3 hero_style=”jeg_hero_style_5″ include_post=”9972,9617,8482,8092″]

A rövid sorozat összességében kellemes és nosztalgikus szórakozás. Az eddigi élőszereplős Star Wars-tartalmakból gyönyörűen összeválogatott montázsokról van szó, melyek rávilágítanak arra a hihetetlen munkára, amit a Lucasfilm, a Skywalker Sound és a többi csatlakozó cég szakembereri és művészei végeztek ezeken a filmeken és sorozaton.