Ziro, a legnagyobb hutt – Elolvastuk A klónok háborúja: Szereplők nagykönyvét

MEGJEGYZÉS: A szerző korábban több könyv fordításán dolgozott a jelen kötetet publikáló a Kolibri Gyerekkönyvkiadónak.

Végre magyarul is olvasható az a referenciakötet, amely bemutatja A klónok háborúja mind a hét évadának fontos és kevésbé fontos karaktereit.


Bár Pap Zoltán, a Kolibri kiadóigazgatója és a Disney divízió vezetője januárban úgy nyilatkozott portálunknak, hogy tavasszal jelenhet meg A klónok háborúja: Szereplők nagykönyve, végül szeptemberre futott be a kötet a könyvesboltokba. De legalább befutott, s milyen jól tette!

Végre felkerülhet egy olyan Star Wars referenciakötet a magyar rajongók polcaira, amely A klónok háborúja mind a hét évadának eseményeit felöleli.

Az egyébként fikcióban is utazó Jason Fry remek munkát végzett: könyvében [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]összesen több mint 350 szereplőről (valamint különféle katonai egységekről) olvashatunk[/su_highlight] hosszabb-rövidebb szócikkeket. Ugyanakkor ezek hullámzó minőségűek: némelyik meglehetősen alapos, míg más szócikkekből alig derül ki valami az adott szereplőről – mindez nyilván összefügg azzal is, mennyire mutatta be az adott karaktert az animációs sorozat. Oldalunk névadója, Ziro például csak egy negyedoldalas karakterlapot kapott – micsoda szégyen! –,

de legalább kiderült a kötet lapjairól, hogy ő a legmagasabb hutt a sorozatban. Számomra természetesen más tekintetben is ő a legnagyobb!

[jnews_hero_8 hero_style=”jeg_hero_style_5″ include_post=”9694,10048,10098″]

A klónok háborúja: Szereplők nagykönyve a fordítás szempontjából is alapvetően remekül sikerült. Ugyan előfordulnak apró typo-k, néhol egyes nevek szerepelnek hibásan olyan szócikkekben, amelyek alapvetően nem róluk szólnak, csak utalnak bizonyos eseményekre. Bizonyos megoldásokat azonban nem értettem az egyébként mindig remek munkát végző Habony Gábor fordításában. Az egyik, hogy Árnykollektívaként hivatkozik a magyarban bevett Árnyék Kollektíva helyett. A másik a Mandalore bolygó „átnevezése” Mandalorra – [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]azt hittem, az efféle magyarításokat már magunk mögött hagytuk[/su_highlight] a kétezres évek első évtizedében. Furcsa volt továbbá a Bad Batch lefordítása Hibás osztagra, ahogy az is, hogy Habony Gábor bizonyos klónok beszélő neveit lefordította (Nehéz), míg másokat nem (Echo). De [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]ezek olyan apró finomságok, amelyekre nem mindenki figyel oda, s nem is zavaróak különösebben.[/su_highlight]

Érdemes azonban arról is szót ejteni, ami tényleg remekül sikerült a kötetben. A könyv kivitele pompás, képanyaga kiváló és szerencsére a betűméret is megfelelő, s nem a Hogyan ne légy ewok-eledel nagyitóval olvasandó szövegeivel találkozunk. De [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]ami különösen tetszett, az a kötet szerkesztésből fakadó struktúrája.[/su_highlight] Korábban előfordult olyan Szereplők nagykönyve, amelyben abc-sorrendben szerepeltek a szereplők, mindenféle csoportosítás nélkül. Ezúttal nem ez történt, s ez nagyon is a kötet előnyére válik.

A több mint 350 karaktert kilenc csoportba rendszerezte a szerző: jedik, köztársaságiak, sötét oldaliak, szeparatisták, fejvadászok, alvilági figurák, mandalore-iak, birodalmiak, s lett egy, a galaxis egyéb lakóit bemutató kategória is.

Mindez jelentősen megkönnyíti a köteten belüli eligazodást, az egyes szereplők részvétele révén összekapcsolódó történetek megértését. Emellett ezek az egymáshoz több szálon kötödő karakterek jóval közelebb is helyezkednek el a könyvben egymáshoz, így könnyebb ide-oda lapozgatni, ha valamire kíváncsiak vagyunk.

[jnews_hero_8 hero_style=”jeg_hero_style_7″ include_post=”9528,9368,9313″]

A kötetet forgatva azon is elmélkedtem, vajon manapság van-e értelme a Szereplők nagykönyvének, ahol terjedelmi korlátok miatt nem lehet igazán bemutatni a fontosabb karaktereket sem, miközben a folyamatosan frissülő Wookieepedián teljes életutakat is át lehet tekinteni. Ám végül arra jutottam, hogy [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]az ilyen jellegű könyvek gyors és offline információforrások lehetnek,[/su_highlight] amelyek képesek képbe helyezni, s ha valami mélyebben érdekel minket, annak utána lehet nézni másutt. Emellett az ilyen kivitelű, gyönyörű keménytáblás köteteknek össze sem hasonlítható a hangulatuk a weboldalakéval – írom mindezt egy Star Warsszal foglalkozó portálra, haha!

Összességében mindenképp hasznos A klónok háborúja: Szereplők nagykönyve, ha felfrissítenénk a hétévados animációs sorozat eseményeiről és karaktereiről az adatchipjeinkben tárolt információkat.