Bukott jedi és egy csendes vándor – avagy bemutatkoznak a Star Wars: Visions hősei

Szeptember 13-án jelent meg egy cikk a StarWars.com-on, amelyben két, a Visionsön dolgozó Lucasfilm-alkalmazott, Josh Rimes executive producer és Kanako Shirasaki producer nyilatkozott a legújabb Star Wars animációs sorozat hőseiről. Cikkünkben e hősökről olvashattok bővebben.


Kara – A kilencedik jedi (Production I.G stúdió)

A kilencedik jedi című animációs rövidfilmben egy olyan galaxist fogunk felfedezni, ahol a Jedi Rend már rég kihalt, de egy Juro nevű rejtélyes mester reméli, hogy felélesztheti azt. És ennek a jedi reneszánsznak a középpontjában nem más áll, mint egy nő, Kara, aki bár soha nem kapott képzést az Erő útjairól, de erősen kapcsolódik a béke és igazság őrzőihez. Az apja egy legendás fénykard-kovács, akinek a fénykardjai erősen különböznek az eddig látott kardoktól. Kenji Kamiyama, az epizód írója és rendezője nagyon beleélte magát a fénykardok eme új és egyedi változatába, abba hogy miként reflektálhatnak azok a forgatóik természetére. A főszereplő Kara fél is egy kicsit mindettől, de tudja, hogy ki kell érdemelnie a fénykardját, és meg kell tanulnia a jedik útját.

Kara, “The Ninth Jedi”
Kara (StarWars.com)

[su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Rimes számára Kara egy, a Star Wars számára fontos hagyományt követ, de visionsös csavarral.[/su_highlight] Ugyanúgy vannak álmai, reményei mint az általunk eddig megismert hősöknek, mint például Luke-nak és Rey-nek. Többre vágyik, és szeretné elhagyni a bolygóját (ahol kyberkristályokat bányásznak az akörül keringő aszteroidákból). [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Az újdonság az, hogy Karának van egy stabil, és szeretetteljes kapcsolata az apjával. Mindkettejük számára a másik jelent mindent.[/su_highlight] Az apjának fontos munkája van, de amikor beüt a baj, Karának folytatnia kell apja küldetését és hőssé kell válnia. Viszont rá kell jönnie, hogy ez a kaland csak valami nagyobbnak a kezdete, és minden lehetséges kiképzést meg kell kapnia, mert egy olyan csoport része lesz, aminek a küldetése nagyobb mindnyájuknál.

Shirasaki hozzátette, hogy Kara nem fél az erejétől.

Amikor meg kellett alkotni a Kara dizájnját, az alkotók sokat merítettek Leia karakteréből, ám a híres „kakaós csiga fonatokat” nem használták fel. Kamiyama-san és a Production I.G csapata sok általuk kedvelt animéből merített még inspirációt, de szintén nagy hatással volt rájuk A Jedi visszatér üldözéses jelenete. Kara az abban látotthoz hasonló ponchót és sisakot fog viselni. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Nagy lesz a tét a történetben, mind a galaxis és mind Kara számára. Az alkotók szerint ez egy olyan történet lesz, amelyre sokáig fogunk emlékezni.[/su_highlight]

Karre – Az ikrek (Trigger stúdió)

A Trigger animációs rövidfilmje, Az ikrek egy sötét oldali ikerpár, Karre és Am útját követi. Történetük majdnem kifordított verziója a Skywalker saga klasszikus Luke–Leia felállásának. De ez nem egy hős útjáról szóló történet, ugyanis már a történet kezdetekor nagy hatalmat birtokolnak az ikrek. Ám a jövő mindig mozgásban van, kifejezetten Karre számára. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Karrét a nővérével Ammel együtt sötét erők teremtették, akik rajtuk keresztül kívánják uralni a galaxist. Ám Karre meghozta a saját döntését és szabaddá tette magát a mások által számára előírt élettől.[/su_highlight] Imaishi-san a stúdiónál belevitte a saját stílusát és Luke–Leia sztoriját, hogy megalkossa a sötét oldali ikreket. Miközben úgy tűnik, hogy ezeknek az ikreknek már előre megírt története van, Karre belső krízissel küzd, amit a nővére iránti szeretete okoz.

Karre, “The Twins”  
Karre (StarWars.com)

Karre konfliktusára épül a short története, olyan klasszikus Star Wars-motívumokkal, mint a hősök követése, de a sötét oldallal megfűszerezve. Mindez a történetmesélés új lehetőségeit nyitotta meg.

Karre egy új, de mégis ismerős nézőpontot hoz be a Star Wars világába. Az egyetlen szerettéért és családtagjáért, Amért harcol, aki ez ellen minden porcikájával küzd. Karre kötődését a szeretteihez pedig egészen Anakinig vissza lehet vezetni. Karre olyan döntést fog hozni, ami az egész életére hatással lesz, s mindebben az a legizgalmasabb, hogy egy totális hatalommal rendelkező pozícióból hozza ezt meg. De azért csinálja, hogy a nővére éljen.

Dizájn tekintetében Karre a Star Wars sith hagyományait követi. Vaderhez hasonlatos páncélt hord, lobogó köpennyel és maszkkal. Rimes elmondása szerint itt találkozott a Star Wars a Promaréval, amely filmmel berobbant Imaishi a Triggernél. A páncél alatti figura is kapcsolódik a Promare egyik karakteréhez, Lióhoz. Ezt egyszerre találták elragadónak és egyfajta hálaadásnak is mind a Star Wars és a Promare iránt. És pont Imaishi egyedi animestílusa volt az, amit a Lucasfilmnél a Star Wars: Visions kitalálásakor kerestek. Karre harca bizonyos értelemben mindaz ellen szól, amit a páncél képvisel. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]– Ő egy igazi hívő, abból a szempontból, hogy hiszi, ő lehet saját sorsának a kovácsa[/su_highlight] – mondta Kanako Shirasaki producer.

„Karre egy klasszikus úton jár, de a történetében vannak Anakin és Luke történetére jellemző dolgok is, ahogy küzd a végzete ellen, és reméli, hogy megválthatja a nővérét”

– mondta Josh Rimes executive producer.

Dan – A vén (Trigger stúdió)

A szintén a Trigger stúdió által készített, A vén című short a Star Wars klasszikus mester–tanítvány viszonyát fedezi fel. Dannek, a történet padawanjának pedig még sokat kell tanulnia. Dan egy türelmetlen, és kicsit szarkasztikus jedi tanítvány, és nagyon szeretne már igazi akciót látni. Mesterét Tajinnak hívják, aki egy bölcs, óvatos és megbízható személyiség. Josh Rimes elmondta, hogy [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Dannek a nehéz úton kell megtanulnia, hogy mivel jár ha keresi a harcot és lebecsüli az ellenfelét. Azonban Danben egy igazi jedi szíve dobog.[/su_highlight] Türelmetlen és szarkasztikus, s fiatalos energiát hoz a galaxisba. A készítők szerint nehéz nem azonosulni a karakterrel.

Dan, “The Elder”
Dan és a Vén (StarWars.com)

Megjelenik az előzményekben bevezetett padawan viselet, ami egyfajta uniformis, ám Dan még ebbe is bele tudja vinni egy kicsit a saját személyiségét. Dan még a hajviseletét is egy kicsit egyedivé tudta tenni a belenyírt vonalakkal. Shirasakinak ez kifejezetten tetszik a karakterben. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]A bátorságának és tapasztalatlanságának „hála” veszélyes helyzetekbe kerül, de a mestere próbál neki megtanítani mindent, amire szüksége van az előtte álló kihívások leküzdéséhez.[/su_highlight] Ez adja A vén sztorijának gerincét, s egyúttal a rendező személyes hitvallásaként is szolgál. – A fiatalok és az idős, tapasztalt mesterek közötti kapcsolat sütni fog a történet minden percéből – nyilatkozta Rimes. Maga a történet egyfajta szerelmes levél Otsuka-santól, mivel ez lesz az alkotó utolsó filmje a Triggernél.

F – A falusi menyasszony (Kinema Citrus stúdió)

A Kinema Citrus által készített A falusi menyasszony című shortban egy bukott jedit ismerhetünk meg, aki egy kis falu házasodási szokásait figyeli meg. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]F-ről keveset tudni, de amit nem mond el, azzal árulja el a legtöbbet magáról.[/su_highlight]

F, “The Village Bride”
F (jobbra) (StarWars.com)

A köpenyén és a maszkján át, egészen az egybetűs nevéig minden azt sugallja, hogy mennyire rejtélyes is ez a karakter, és mindez egy múltbéli tragédiának az oka. A múltban tett hőstettei ellenére ő már csak inkább egy megfigyelő itt, ezen az ismeretlen világon és faluban. Ugyanakkor el kell döntenie: [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]visszatér-e a jedi múltjához és felfedi-e magát?[/su_highlight]

A történetben láthatjuk majd azt is, hogy a különböző kultúrák hogyan illesztik be az Erőt a saját világnézetükbe. F számára pedig ez egy tanulási esélyt jelent. – Ez a rövid történet egyedi úton fogja bemutatni az Erőt – mondta Shirasaki. A Keelia bolygó lakosai ugyanis nem ismerik az Erő koncepcióját, de megpróbálják beilleszteni a kultúrájukba. Maginának nevezik és arra használják, hogy kapcsolatba kerüljenek az őket körülvevő természettel.

Így hát A falusi menyasszony sokkal inkább lesz egy spirituális szemszögű történet, de az akció sem fog hiányozni belőle. A történet hangulata pedig F saját természetére fog reflektálni.

Rimes elmondása szerint ez a történet inkább a szokásokról, hagyományokról, a természeti világról szól és az Erő imádatának és használatának új módjait fogja bemutatni. Meditatív, már-már költeményszerű, ahogy F reflektál a körülötte zajló történésekre, de egyben a saját múltjára is. Ahogy nő a veszély, és F újra konfliktushelyzetbe kerül, a döntése egy katartikus pillanat lesz Josh Rimes elmondása szerint.

Ám ez egy utazás lesz F számára, hogy eljusson addig a pontig és ezt a belső csatát a dizájnja is prezentálja. F egy bonyolultan kidolgozott maszkot, és köpenyt hord, amelyek átvitt és szó szoros értelemben is védik a múlt traumáitól. Shirasaki számára ez egy kifejezetten jól sikerült dizájn. Személy szerint neki kifejezetten tetszik, ahogy F csizmái keverednek a japán hakamával. A stáb a short készítése közben még fel is öltötte F ruháját, hogy teszteljék, milyen a dizájn, és Shirasaki elmondása szerint ez nagyon kifizetődő volt.

Mint megváltástörténet, A falusi menyasszonyban a Star Wars egyik legismertebb zenei témája fog felcsendülni. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]F útja keserédes és felkavaró, ahogy újra elkezd kötődni másokhoz és önmagához, oly sok évnyi menekülés után. Izgalmas lesz látni ahogy elfogadja a benne élő hőst.[/su_highlight]

Ronin – A párbaj (Kamikaze Douga stúdió)

A párbaj, amely a szamurájok történelméből, a szamurájfilmekből és természetesen magából a Star Warsból merített inspirációt, egy sor más műfajjal keverve egy Ronin nevű jedit követ útján. – Ronin egy vándor anti-hős, egy rejtélyes harcos, akit a Mifune Tosiró és a Kuroszava-filmek inspiráltak, mint A testőr (Yōjimbō) – mondta Rimes. Egy olyan világban él, ahol keverednek a Kuroszava-filmek, a mangák, a western és a Star Wars. Egy rohamosztagos-maradványokkal, és űrlény testőrökkel teli feudális világban. Nem mellesleg Ronin kísérőkaraktere egy szalmakalapos gyilkos droid. Ronin karakterében minden megfelelőnek tűnik a Star Wars: Visionshöz, és azokhoz a történetekhez amiket fel akartak fedezni az alkotók.

Ronin, The Duel
Ronin (StarWars.com)

– Senki nem tudja, hogy ki ő és hogy honnan származik – tette hozzá Shirasaki. Nem beszél magáról. Az egyetlen aki tud róla mindent, az a droidja, de ő se beszél sokat. Mi nézők is ugyanannyi információt fogunk megtudni a karakteréről, mint a rövid történet többi szereplője.

MI AZ A RÓNIN?

A rónin tanító vagy úr nélküli szamuráj harcosok megnevezése a feudális (1185-1868 közötti időszak) Japánban. A kifejezés szó szerint „elsodrott embert” jelent, utalva arra, hogy a kitaszított szamurájt elsodorták az élet hullámai. A kifejezés maga korábbról a Nara-, illetve a Heian-korból származik. Egy szamuráj négyféleképpen válhatott róninná:

  • A szamuráj hűbérura meghalt vagy klánja megsemmisült. Ebben az esetben az összes életben maradt szamuráj, aki az elhalálozott urat szolgálta, rónin lett.
  • A szamurájt a hűbérura elbocsátotta szolgálatából. A törvény értelmében egy hűbérúr sem alkalmazhatott más hűbérúr által elbocsátott szamurájt.
  • A szamuráj engedély nélkül elhagyta a szolgálati helyét.
  • Róninnak született, egy rónin fiaként.

Egy szamuráj számára hatalmas szégyen, ha ura harcban elesett, ekkor – a szamurájok törvénykönyve, a Busidó alapján – köteles volt szeppukut, rituális öngyilkosságot végrehajtani. Bár ez csak íratlan törvény volt, megtagadása hatalmas szégyennek számított. A Busidót be nem tartó harcosok kitaszítottak lettek mind a hűbérurak, mind a többi szamuráj szemében. (Wikipedia)

Ronin és a droidja dizájnja volt az első, amit megalkottak a Visionshöz. Visszavezeti a Star Wars-t a szamuráj gyökereihez, de merész színekkel és egy csipetnyi humorral reprezentálja azt, ami a Star Wars: Visions lehet.

„Amikor először megláttuk Takashi Okazaki dizájnját Roninról és a droidjáról a fekete-fehér színekkel, megbolondítva a fénykard ragyogó vörös színével, teljesen le voltunk nyűgözve. Tudtuk, hogy a Visionsszel nagy dologba vágtunk bele”

– mondta Rimes. Okazaki-san egy nagyszerű művész, aki remekül kapja el a részleteket, és nagy szeretettel alkotta meg ezeket a karaktereket.

Roninnak pedig hamarosan szembe kell néznie a végzetével.

Star Wars Visions Ronin novel cover
A Ronin: Egy Visions-regény borítója (StarWars.com)

– Hősünk további kalandjait ismerhetjük majd meg a Ronin című kísérőregényből, de ez a történet egy erős igazságérzetű férfiról fog szólni – mondta Rimes. Mind az animáció stílusa, mind a szinkron, japánul és angolul egyaránt megmutatja, hogy mekkora terhet cipel a hátán az önmegismerés útján. Ha pedig kell, nagyon látványos, fénykarddal történő igazságosztást fogunk látni tőle.

A Star Wars: Visions történetei nem képezik a kánon részét. A kilenc epizód pedig egyszerre kerül fel a Disney+ kínálatába szeptember 22-én.

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_5″ include_post=”9722,9970″]