[Vélemény] Keleti nyitás? A Star Wars mindenkié?

A mozikban éppen a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendáját játsszák, mellyel a Disney berkein működő testvérstúdió, a Marvel Studios nagyot lépett abba az irányba, hogy az ázsiai (főként kínai és japán) kultúrákat integrálja univerzumába. Efféle cél és irány a Star Wars táján is tetten érhető, sőt, éppen szeptember második felében lesz a vízválasztó e téren.


A Visions jelentősége

Szeptemberben indul a Star Wars: Visions animációs széria, melynek nem titkolt célja, hogy Japán gazdag történelmét és kulturális hagyományait „bevezesse” a messzi-messzi galaxisba. Éppen ezért a Lucasfilm a legjelentősebb japán animestúdiókat kérte fel, hogy készítsenek epizódokat a szeptember 22-én a Disney+-ra felkerülő szériához, amelynek epizódjai egy-egy önálló sztorit mesélnek majd el.

A készítők szinte teljes kreatív szabadságot kaptak,

ami ugyan veszélyezteti a kánon – már-már inkább csak fiktív – egységességét, mindenesetre megadja a lehetőséget a japán művészeknek, hogy kompromisszumok nélkül valósíthassák meg saját vízióikat.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”9722″]

Természetesen nem újkeletű a keleti kultúrák és a Star Wars kapcsolata, hiszen már az eredeti trilógia esetében is Lucas egyik legfontosabb inspirációs forrásának számított – természetesen az európai fantasy-hagyomány, a sci-fi nagyjai, a Flash Gordon, na meg az amerikai–olasz westernek mellett. Dave Filoni munkásságát ugyancsak erősen meghatározza a japán kultúra, [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]gondoljunk csak A mandalore-i második évadának Ahsoka-epizódjára, amelyet a szamurájfilmek, valamint a Studio Ghibli kultikus animéje, a A vandon hercegnője (Mononoke Hime) inspirált.[/su_highlight] Arról meg ne is beszéljünk, hogy a Lucasfilmnél hányszor ismételték már a Lucast amúgy szintén megihlető Kuroszava egyik leginkább legendás filmje, A hét szamuráj motívumait.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”8412″]

A Visions azonban más, ugyanis itt már nem az amerikaiak merítenek Japánból, hanem ténylegesen a felkelő Nap országából származnak a készítők. És ez csupán egy az ázsiai Star Wars projektek közül, már elkészült egy eredeti kínai Star Wars web-regénya kánonnak minősülő The Vow of Silver Dawn, mely a Star Wars és a kínai kultúra sajátos találkozása. Idén érkezik egy japán származású amerikai szerzőnő, Emma Mieko Candon Star Wars-regénye, a Visionshöz kapcsolódó Ronin is, valamint szeptemberi megjelenésű a Köztársaság Fénykorában játszódó The Edge of Balance manga is. Ez a korábbi SW-mangákkal ellentétben már nem egy régebbi, amerikai szerző könyvének az adaptációja, hanem egy eredeti történet, Justina Ireland, valamint a japán Shima Shinya és Mizuki Sakakibara közös munkája.

Ronin, Star Wars: Visions Novel - Exclusive Reveal | StarWars.com
A Ronin borítója (Starwars.com)

A Lucasfilm tehát több fronton nyitott Ázsia – főként Japán, és kis részben Kína – felé. A dolog persze érthető, hiszen míg az Egyesült Államok és Kína éppen hidegháborús farkasszemet néz világpolitikai fronton, addig Hollywood előtt kimeríthetetlen lehetőségekkel kecsegtet a hatalmas kínai és ázsiai piac. Ez a stratégiai ok már szerepet kaphatott abban, amikor a Zsivány Egyeshez egy olyan ikonikus kínai születésű hongkongi színészt nyertek meg, mint Donnie Yen (valamint Chirrut filmbéli társának, Baze Malbusnak a megformálóját, a Kínában szintén ismert Jiang Went), s az újabb lépést az ázsiai alkotók saját szájízű projektjei jelentik.

Nem szabad elfeledkezni az animék és a japán kultúra nagy és csak növekvő népszerűségéről sem, ami nálunk is megfigyelhető – hát még az Egyesült Államokban! S itt akár a teljes Disney-birodalmat is kiemelhetjük, míg a Marvel a Shang-Chi révén lépett Kelet felé, addig a Disney az új, élőszereplős Mulan filmmel valamint a Raya és az utolsó sárkány animációval tette ugyanezt. S azt se felejtsük el, hogy a Disney+ – a mi lesajnált Kelet-Európánk helyett – a Távol-Kelet, az ún. Kistigrisek felé fordult. Nem zárhatjuk ki, hogy előbb-utóbb – amennyiben sikeresnek bizonyul a Lucasfilm óvatos tapogatózása és szárnypróbálgatása – még egész estés Star Wars anime-filmet, vagy élőszereplős alkotást is kaphatunk japán szerzőktől.

Keleti nyitás vagy globális?

Nagy kérdés, hogy tényleg csupán Kelet megnyerése a cél, vagy a Star Wars képes kilépni az angolszász világból, s valóban mindenki franchise-a lesz.

[jnews_hero_8 hero_style=”jeg_hero_style_5″ include_post=”3984,3840,3830″]

Európában a spanyolok és franciák egy hét különbséggel adtak ki saját enciklopédáit a sötét oldali erőhasználókról 2018-ban (El Lado Oscuro és Le Coté Obscur címekkel), amely angolul nem is jelent meg, hiába írta a könyvet amerikai szerző. A németek pedig a Lázadókhoz kapcsolódó képregényeket publikáltak.

Talán egyszer Kelet-Európában is meglátja a potenciált a Disney és a Lucasfilm,

ami nem lenne földtől elrugaszkodott dolog, ugyanis a lengyel Vaják (Witcher) sikere is jól mutatja, hogy a szláv és közép-európai bestiárium is meg tudja termékenyíteni a fantasy hagyományos angolszász kereteit, és népszerű tud lenni. Ahogyan a japán, kínai, koreai, délkelet-ázsiai stb. kultúrák, [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]úgy a kelet-európai hagyománykincs is sajátos zamatot adna a messzi-messzi galaxisnak.[/su_highlight]

Ázsia mellett ráadásul egy másik, óriási potenciállal és izgalmas kultúrkincsekkel bíró földrész, Afrika szerepe is felértékelődhet még a Lucasfilmnél. A Marvel Studios e téren már régen berúgta az ajtót a Fekete Párduc filmmel, mely nagyon szépen vezette be az afrikai kultúrát, folklórt a Marvel világába – ahogyan most a Shang-Chi a kelet-ázsiait. Chadwick Boseman tragikus halála ellenére a Fekete Párduc franchise tovább folytatódik filmmel és sorozattal is, tovább bővítve ezt a világot. Maga a Star Wars egyelőre nem merített különösebben az afrikai folklórból, azonban a Lucasfilm elnöke, Kathleen Kennedy a 2020-as Investor Day-en bejelentette, hogy filmre viszik a Children of Blood and Bone regényt,

mely egy nyugat-afrikai folklór által inspirált fantasy-történet.

Children of Blood and Bone : Tomi Adeyemi : 9781509871353
A Children of Blood and Bone borítója (Book Depository)

Kíváncsian várom hogyan alakulnak a Disney stúdióinak a nagyvilág felé nyitó projektjei, abban azonban majdhogynem biztos vagyok, hogy az angolszász világon túli területek és folklór irányában mindig érzékeny George Lucas sem szeretné, hogy az Amerika-centrizmus korlátai közé zárják szülöttjét.