Ezért lett Crosshair a Star Wars egyik legizgalmasabb karaktere

Tipikus „nem láttam jönni”: az érdeklődésemet eleinte nem igazán felkeltő Bad Batch egyik tagja lett az egyik kedvenc Star Wars-karakterem. De mitől különleges Crosshair, az egykori 99-es klónosztag mesterlövésze?


[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_7″ include_post=”9874″]

Aki látta/hallotta a hét eleji Bad Batch Beszélőt, annak nem lesz újdonság, hogy mennyire lelkesedem Crosshair karakteréért. Pedig felszínesen szemlélve egy antipatikus karaktert kellene látnunk:

egy, a szabályokhoz folyton ragaszkodó, rugalmatlan, kibírhatatlan alakot, akinek hanghordozása egy hüllőre emlékezteti az embert.

A rugalmatlansága és szabályokhoz való rögeszmés ragaszkodása eredményezte, hogy [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]végül elhagyta a Bad Batch-et és a formálódó Galaktikus Birodalom kötelékében maradt.[/su_highlight] Sajnos a The Bad Batch első évadában innentől kezdve őt keveset láttuk. Pedig izgalmas lett volna mélyebben elmerülni abban, hogyan viseltettek iránta az egykori klónok és az új, sorozott rohamosztagosok, valamint ő miként látta belülről a körvonalazódó új politikai berendezkedést.

Innentől kezdve Crosshair még kevésbé lehetett rokonszenves, hiszen [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]az animációs sorozat egyik fő antagonistájaként építették fel,[/su_highlight] akinek legfontosabb feladata egykori „fivéreinek” levadászása lett. Mivel a sorozat készítői úgy építették fel a sorozatot, hogy a Bad Batch tagjai legyenek szimpatikusak (szinte végig csak őket követtük, s róluk tudtunk meg egyre többet), ellenpólusként Crosshairt (és Rampartot) használták. S bár Rampart nem lett szimpatikusabb a kétrészes évadzáróval, Crosshairről ez nem mondható el.

Onnantól kezdve, hogy Crosshair elhagyta a csapatot, várhattuk, hogy a Star Warsban olyannyira megszokott – s szerintem túl gyakran is előforduló – redemption (megváltás) sztori lesz az övé. Ennek lényege, hogy egy „gonosz” (vagy akként bemutatott) karakter a történet végére belátja, hogy megannyi rossz döntést hozott korábban, s végül átáll a „jó” oldalra. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Mivel a Star Wars központi eleme a remény, a messzi-messzi galaxis történeteiben rendre visszatérő elem, hogy egy-egy karakter esetében is van remény a megváltásra[/su_highlight] – ezt a klasszikus trilógia Vader-szála alapozta meg.

Nem csoda, hogy az évadzáró duplarész elején is úgy alakult a történet, mintha Crosshair átállna. Ám itt vált igazán érdekessé a karakter, hiszen ő egyáltalán nem úgy viselkedett, ahogy vártuk volna, hanem teljesen kiszámíthatatlan lett. Első körben a saját elveihez ragaszkodva megpróbálta átállítani egykori harcostársait, „fivéreit” a Birodalom oldalára. Mindehhez azt is bevetette, hogy elmondta, már megvált korábban az inhibitor chipjétől. Azonban egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy ez nem csupán egy pszichológiai hadviselésként bevetett hazugság volt Crosshairtől. Gondoljunk bele:

a Crosshair által követett és gyakran hangoztatott „a jó katona parancskövető” alapelvbe nem fér bele, hogy eltávolítsa a chipet, amíg nem kap erre parancsot.

Ez fontos kérdéshez vezet, amire nem tudunk egyelőre egyértelmű választ adni. Crosshair vajon csak a chip segítségével végrehajtott agymosás miatt volt hű a Birodalomhoz? Vagy pont, hogy a chip valóban megtörtént eltávolítása után a saját elhatározásáról, lojalitásáról volt szó? Vagy – ahogy a Bad Batch Beszélőben Kádas István felvetette – a chip meghibásodhatott, amikor Crosshair égési sérüléseket szenvedett, s olykor hatással van a klón gondolkodására, máskor meg nem?

Akárhogy is legyen, a Bad Batch tagjai Hunter vezetésével egyértelmű nemet mondtak az átállásra. Hunter egyenesen szembesítette Crosshairt a pőre igazsággal: a Birodalom számára a mesterlövész nem lesz más, csak egy szám. Ez egyben azt is jelentette, hogy [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Hunter szerint Crosshairt ugyanúgy félredobják majd, ha már nem lesz szükség rá, ahogy tette azt a Birodalom a „regekkel”,[/su_highlight] az átlagos klónkatonákkal.

S ezen a ponton úgy tűnt, Crosshair valóban elbizonytalanodott a saját elveiben. A The Bad Batch alkotói pedig a nézőt bizonytalanították el: végül mégis jön a megváltás Crosshair történetében és a Bad Batch tagjaival együtt elhagyja a Kaminót? Rá is játszottak az alkotók a sztorival minderre, amikor Crosshair megmentette az általa egyébként egyáltalán nem kedvelt Omegát.

Ez volt talán Crosshair egyetlen igazán „jó” cselekedete az egész évadban, megmutatva, hogy nem egy eredendően „gonosz”, hanem „szürke” karakterrel van dolgunk.

Számomra ők az igazán érdekes karakterek – talán azért, mert [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]ők a leginkább életszerűek.[/su_highlight] Nem eredendően jók, mint Leia vagy Luke, s nem eredendően gonoszak, mint Palpatine, hanem valahol a kettő között. Olyanok, akiknek vannak elképzeléseik a világról, de a tapasztalatok miatt olykor el kell gondolkodjanak ezen elképzelések alapjairól. Olyanok, akik vívódnak a döntéseik és cselekedeteik miatt, s képesek reflektálni önmagukra.

A felületes néző számára a saját elveihez ragaszkodó Crosshair eredendően gonosznak tűnhet. Sok kommentet olvastam azzal kapcsolatban, hogy „egy igazi gyökér maradt”, aki semmit nem fejlődött az egész évadban. Nos, ezzel nem értek egyet: a kegyetlen parancsvégrehajtó az évad során először akkor tűnt bizonytalannak, amikor először tért vissza a Kaminón az egykori társaival közös szobájába. Aztán a kétrészes évadzáróban is annak tűnt, majd megmentette Omegát, és a lány kedvessége nyomán még talán az is megfordult a fejében, hogy a Bad Batch-csel közösen hagyja el szétbombázott Tipoca City-t.

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_5″ include_post=”9879,9847″]

Hiába tudjuk most már, hogy a második évadban feltételezhetően visszatérünk a Legendákból ismert Tantiss-hegyre, s hiába sejthetjük, hogy Rex is visszatérhet, [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]én leginkább azt várom, hogy mi lesz Crosshairrel.[/su_highlight] A megváltás-történet még mindig benne van a pakliban, de már egyáltalán nem egy „szimpla” redemption-sztori lenne. Előfordulhat az is, hogy nem egyszerűen csak átáll a Bad Batch-hez, hanem Galen Ersóhoz hasonló szabotőr válik Crosshairből. De persze megeshet az is, hogy továbbra is ő marad a sorozat egyik fontos antagonistája, s a megingás ellenére érdemben nem változtat az elképzelésein.

Valahogy teljesen kiszámíthatatlannak tűnik, mi fog történni Crosshairrel, s pont ezért annyira szimpatikus. Kiszámíthatatlan, mint a való élet.


További fontos, ám a felületes néző számára ugyanakkor marginálisnak tűnő karakterekről itt írtunk:

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_7″ include_post=”9218″]