Mit érdemes tudni a kánonba visszavezetett Delta-osztagról és a klónkommandókról?

SPOILERVESZÉLY! A cikk spoilereket tartalmaz a The Bad Batch eseményeivel kapcsolatban.

Végre felbukkantak a klónkommandók a The Bad Batch 14. részében (War-Mantle). Köztük két ismerős arcot is viszontláthattunk, Gregort a korábbi animációs sorozatokból és Scorch a Delta-osztagból. A „delták” ismerősek lehetnek a Legendákból, főként a Republic Commando játékból és Karen Traviss azonos című könyvsorozatából. De mit tudunk ezekről a jól képzett klónkommandósokról? Miért olyan fontosak a rajongók számára és hol kanonizálták őket?


Republic Commando játék és regények

Sokan azt hiszik, hogy először egy videójátékban jelentek meg a köztársaság klónkommandósai, ám az igazság az, hogy említésszintjén már A klónok támadásában is szerepeltek. Az első geonosisi csata kezdetén CT–411, azaz „Ponds” parancsnok jelenti Mace Windu mesternek, hogy öt egységnyi klónkommandós várja a parancsait. Windu elrohan a kommandósokhoz, de a filmben már nem mutatják, hogy találkozna velük.

Az előzménytrilógia filmjei csak érintették a klónháborút, de sosem mutatták be. Mindez több alkotót is arra késztetett, hogy megírják a háború és a klónkommandósok történetét,

méghozzá a régi Clone Wars multimédiás projekt keretében. A Legendákban az első ilyen volt Steven Barnes, aki A Cestus csapda című regényben írt először a kommandósokról. Itt a történet szerint a szeparatisták jediölő gyilkos droidokat fejlesztettek ki az Ord Cestus bolygón, amelynek szabotálására odaküldenek egy osztag kommandóst Obi-Wan Kenobi és Kit Fisto vezetésével. Már itt is egy olyan elitalakulatnak mutatják be a kommandósokat, akik sokkal képzettebbek az átlag klónoknál és különleges egységként képesek mélyen az ellenség vonalai mögé behatolni. A könyv 2004-ben jelent meg, ám ekkor már javában dolgozott a LucasArts egy videójátékon.

[su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Ez lett a Republic Commando.[/su_highlight] Egy igazi taktikai first-person shooter, spec ops, realista és véres akciójáték, amely máig az egyik legkevésbé gyerekbarát Star Wars-műnek számít. Tavaly volt tizenöt éves, amelynek alkalmából mi is elővettük és megemlékeztünk a játékról.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_5″ include_post=”5522″]

A Republic Commando rengeteget adott az előzménytrilógiához, a mandalore-i kultúrához és ahhoz, hogy a klónok önálló személyiséggel rendelkezhetnek. A történet főszereplői a Delta-osztag négy tagja, név szerint Boss, Fixer, Scorch és Sev. Ugyan [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]genetikailag ők is „sima” klónok, mégis mindegyikük külön személyiség, más-más képességekre specializálódva és még a hangjuk is eltérő,[/su_highlight] hasonló a helyzet tehát, mint a Bad Batch-nél.

Bontatlan Delta-osztag szett (Füle Miklós / Ziro.hu)

A játék nagy lépésekkel ugyan, de végigvezet az első geonosisi csatától egészen A Sith-ek bosszújáig. A LucasArts tervezett egy folytatást is Imperial Commando címen, de sosem készült el. A Republic Commando kultstátuszra tett szert rajongói körökben, így később választható karakterként az EA Battlefront II játékában is megjelent a klónkommandó, továbbá a Lucasfilm Games az Aspyr segítségével felújított változatban idén kiadta a játékot Playstation 4-re és Nintendo Switchre is.

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_7″ include_post=”7872,9264″]

De nemcsak a videójáték, hanem a hozzájuk kapcsolódó regények tették igazán ismertté a kommandót. Karen Traviss a játék fejlesztésével párhuzamosan írta meg első Republic Commando regényét Tűzharc címen, amely egy másik egységről, az Omega(!)-osztagról szólt. A könyv annyira sikeres lett, hogy Traviss még további négy kötetet szentelt a klónkommandósoknak. A negyedik rész, már a 66-os parancsról szólt, az ötödik pedig továbbment és Imperial Commando: 501 címen és betekintést nyújtott a klónok Birodalomban betöltött szerepéről. Ebben a regényben az 501-es légió alá szervezik be a Delta- és Omega-osztagokat, hogy Vader nagyúr vezetésével levadásszák a 66-os parancs túlélőit.

[jnews_hero_8 hero_style=”jeg_hero_style_5″ include_post=”9628,6311,4680″]

Ráadásul itt is voltak a dezertőr klónok, akik egy túlélő jedivel együtt a Mandalore-ra menekülnek.

[su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Traviss regényeiben számos olyan elem megjelent, amelyet mostanában vezetnek át a kánonba[/su_highlight] a The Bad Batch révén, például azt, hogy a klónkommandósok kezdték meg a sorozott birodalmi rohamosztagosok kiképzését.

2003 és 2008 között rajzfilmsorozat, videójátékok, képregények és Traviss könyvei dolgozták fel a klónháborúk történetét. Ám ekkoriban Lucas egy gyereksorozatot kezdett el készíteni és magához vett egy kalapos tehetséget.

A klónok háborúja és a kommandók a kánonban

Dave Filoni és George Lucas 2008-ban mutatták be az egészestét animációs mozifilmjüket, A klónok háborúját, amely aztán sorozatként folytatódott. Az új sorozat elsősorban a gyereknézőket szólította meg, de egyúttal felülírta az addigi műveket, vagyis Genndy Tartakovsky rajzfilmsorozatát, a Republic Commando játékot és könyveket is, így

ezek a korábbi klónháborús művek többé nem számítottak kánonnak.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”5267″]

Sok rajongó ennek nem örült, hogy az addigi komoly, felnőttes katonasztorik helyett egy másfajta stílusú történet kezdődött és főként azt nehezményezték, hogy a Delta- vagy Omega-osztagok többé nem számítottak kánonnak. A klónok háborúja az évek során sokat fejlődött, egyre komolyabb témákat vezetett be, itt is sokat foglalkoztak azzal, hogy a klónoknak önálló személyisége legyen.

Ám Filoni nem feledkezett el a kommandókról, így a harmadik évad Witches of the Mist című epizódjában felbukkant a Delta-osztag, amint két halott jedi holttestét szállítják a Jedi Templomba a Devaronon történt mészárlás után. A rövid jelenetben csak jelentést tesznek a Jedi Rendnek, utána [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]többet nem találkozunk a „deltákkal” a sorozatban.[/su_highlight]

Viszont Filoniék nem érték be ennyivel és folytatták a klónkommandók rekanonizálását a sorozatban. Az ötödik évadban egy új kommandóst ismerhettünk meg CC–5576, vagyis Gregor személyében, amikor Meebur Gascon ezredes és a droidokból álló D-Squad rábukkantak a félre eső Abafaron. Gregor amnéziás volt, semmire sem emlékezett a múltjából, de Gascon és a droidok segítségével visszanyerte az emlékezetét, majd mindannyian megszöktek a bolygóról.

[su_youtube url=”https://youtu.be/xuMQXnnO134″%5D

Gregort később a Lázadókban is láthattuk idősebb korában, Rex és Wolffe oldalán, nemrég pedig a The Bad Batch-ben is felbukkant. A 14. epizódból kiderült, hogy a Daro bolygón a Project War-Mantle keretében elkezdték az első rohamosztagosok toborzását. A kiképzésükre ötven klónkommandóst vezényeltek a titkos bázisra, köztük Gregort és a Delta-osztagból Scorch-ot is. Ugyan Scorch csak egy pillanatra bukkant fel, Hunteréknek így is sok gondot okozott, több bénító lövedéket is rálőttek, mire kifeküdt. De nemcsak az derült ki, hogy Gregor hogyan csatlakozott Rexhez, hanem hogy mit is takart a Birodalom titkos projektje és mi lett a Kamino sorsa is.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_7″ include_post=”9440″]

A 14. epizód több szempontból is nosztalgikus hangulatú lett. David W. Collins, a Skywalker Sound hangmérnöke a Twitteren elárulta, hogy Ben Burtt eredeti lézerfegyver-hangeffektjeit is felhasználták az Egy új reményből, továbbá Scorch DC17-esének a hangját is a játékból. Az már csak hab a tortán, hogy az elsőgenerációs rohamosztagosok páncélját Ralph McQuarrie egyik korai rohamosztagos-látványtervéről kölcsönözték.

McQuarrie korai tervei (jobbra fent), a látványterveiből készült szobor (jobbra lent) és az elsőgenerációs rohamosztagosok a The Bad Batch S01E14-ben (balra) (Reddit)

Rögös volt az út, de a klónkommandókat végre visszavezették a kánonba és mint kiderült, fontos szerepük volt abban, hogy a Birodalom felállítsa rettegett hadseregét. Reméljük a The Bad Batch további részeiben és más Star Wars médiumokban még előveszik a legendás kommandósokat. A rajongók talán leginkább egy új videójátéknak örülnének, amely a Delta-osztagról, vagy akár a Bad Batch-ről is szólhatna. Hátha az EA-nél vagy más fejlesztőnél már készül egy ilyen projekt.

A végére pedig itt van egy nagyon hangulatos rajongói film is.

[su_youtube url=”https://youtu.be/JMbBjKnUoC4″%5D