„Mintha azt kérdezték volna tőlem, lenne-e kedved együtt lógni Yoda mesterrel”

Az Oscar-díjra jelölt John Powell a StarWarsNews.net The Resistance Broadcast nevű podcastjében vendégeskedett a közelmúltban, ahol a zeneszerző a Solo: Egy Star Wars-történeten végzett munkálatai mellett szót ejtett a legendás John Williamsszel való közös munkáról, Hans Zimmer nagylelkűségéről, valamint arról ismét visszatérne-e a Star Wars világába, egy potenciális Solo folytatás esetében.


A Solo: Egy Star Wars-történet zenei anyagán Powell mellett még maga John Williams is dolgozott, ám Powell menedzsere félve tette fel a kérdést a zeneszerzőnek, hogy mégis mit szólna ahhoz, ha Williams is kivenné a részét néhány zenei téma megkomponálásából.

„Az egész úgy kezdődött, hogy kaptam egy hívást az ügynökömtől, miszerint lenne-e kedvem elvállalni a projektet. A dolog érdekes része viszont akkor kezdődött, mikor megkérdezték tőlem, nem bánnám-e, amennyiben John (Williams) is írna néhány dallamot velem párhuzamosan. Mire én felnevettem, hogy hát miért lenne bármi ellenvetésem? Ahogy korábban is mondtam már, ez olyan volt, mintha azt kérdezték volna tőlem, lenne-e kedved együtt lógni Yoda mesterrel, hogy aztán választ kapj olyan dolgokra, amikre valójában nem szeretnél választ kapni. John nem sokkal később aztán felhívott, arról érdeklődött, valóban nem bánom-e a közös munkát. Ekkor ismét felnevettem és úgy feleltem neki: »Nézd, ha azt szeretnék, hogy én szerezzem a zenét ehhez a mozihoz, akkor az én felelősségem, miképpen te is képben legyél minden fontos dologgal«”

– mesélte a zeneszerző. Powell az interjúban elárulta, hogy a munkája során lehetősége nyílt meghallgatnia az összes addigi Star Wars-filmhez készült eredeti zenei szkeccseket, amik hatalmas segítséget nyújtottak neki a komponálásban. Amikor Williams csatlakozott hozzá, már volt néhány elkészült dallama, de nem volt biztos abban, hogy megfelelőek lesznek a film számára.

„Miután a fedélzetre lépett és írt ezt-azt, utána az első dolgunk volt tartani egy próbát. A próbát lényegében úgy kell elképzelni, hogy ott van velünk egy csomó felszerelésünk, ahol aztán elkezdünk kísérletezgetni, miközben az egész úgy hangzik, mintha egy hatalmas zenekari előadáson volnánk. A Johnnal való próba viszont úgy nézett ki, hogy bementem a Sonyhoz, ahol aztán tényleg egy konkrét zenekar kíséretében rögzítettük az anyagot”

– fogalmazott Powell. A beszélgetés során természetesen szóba került a film eredeti rendezőpárosa, Phil Lord és Christopher Miller, akikkel kapcsolatban Powell elmondta, a mai napig gondolkodik néha azon, vajon milyen zenéket szerzett volna a Solohoz, ha az végül Lord és Miller elképzelései szerint valósul meg.

[jnews_hero_8 hero_style=”jeg_hero_style_7″ include_post=”6104,556,6091″]

Ám a téma legérdekesebb gondolata mégsem ez, hanem a Hans Zimmerről volt kapcsolatos, hiszen kiderült, nem sokon múlott, hogy végül nem ő kapta meg a lehetőséget a zeneszerzői feladatok ellátására.

„Úgy hiszem, Ron Howard abban a pillanatban felhívta Hanst, amikor felkérték a munkára, hisz általában mindig vele dolgozik, ha zenéről van szó. Ezután megkérdezte: »Lenne kedved egy Star Wars mozihoz?« Mire Hans úgy felelt, »Hogyne«. Ekkor valószínűleg Ronnak eszébe jutott, hogy már van egy zeneszerzője majd visszahívta, hogy ne haragudjon, de már leszerződtettek valakit a feladatra, méghozzá John Powellt. Erre Hans annyit mondott volna csak, és azt hiszem ezért imádjuk mindannyian: »Johnny nagyszerű lesz! A lehető legjobb kezekben vagy Johnnyval!«”

Az interjú vége felé nyilván Powellnek szegezték a kérdést, hogy mi a helyzet az esetleges Solo-folytatással, amiért a The Resistance Broadcast régóta küzd a #MakeSolo2Happen kampánnyal, amihez mi is csatlakoztunk korábban. Powell ezzel kapcsolatban bár nem tudott semmi megnyugtatót mondani, elárulta, szerinte mi vezethetett végül oda, hogy a Solo lett a Disney-felvásárlás utáni korszak Star Wars-filmjeinek „fekete báránya”.

[jnews_hero_1 hero_style=”jeg_hero_style_5″ include_post=”7226,7319,7736,7967″]

„Nos én annyit tudok, hogy engem egy filmre szerződtettek le. Részemről semmi másról nem zajlottak tárgyalások. Biztosan tudjátok, hogy voltak esetek, ahol, ha jól sikerült az első felvonás, akkor visszahívtak a folytatásokra. Jómagam meg voltam győződve arról, hogy márpedig ez egy remek film lett, ami azt hiszem nem mindenkinél talált be. Úgy értem, az emberek szerették, csak méreteit tekintve közel sem volt annyira grandiózus, mint a többi Star Wars-film. Ezáltal nyilvánvalóan a visszajelzések is olyanok voltak, amilyenek. Nyilván ízlés kérdése minden, így nincs is igazán jó megfejtésem erre a kérdésre.

De, ami igazán érdekes dolog számomra a Soloval, hogy A mandalore-i premierjéig ez volt az egyetlen olyan alkotás, melyben nem került elő semmiféle vallásos téma, például az Erővel kapcsolatosan. Ennek hatására rá kellett döbbennem, miszerint ez az alkotóelem mennyire fontos szerepet töltött be az eredeti filmek során. Mi tehát egy »ateista film« voltunk, egy rendkívül vallásos világban. Tudom, hogy a stábból szinte mindenki agyonhajszolta magát azért, hogy meglegyünk a határidőre, viszont amennyiben megálltunk volna csak egy pillanatra kifújni magunkat, azt hiszem ez a végeredményre is pozitív hatást gyakorolt volna”

– fogalmazott a zeneszerző.

Ha igazak a pletykák, akkor a Solo valamilyen folytatása még elképzelhető a jövőben, ha nem is a mozifilmen, akkor egy sorozatban a Disney+-on. Az antológiafilm Han Solo és Csubakka mellet számos más történetet is nyitva hagyott, Lando további sorsa, Enfys Nest lázadása, ill. Maul és Qi’ra vezette Vörös Hajnal szindikátus megannyi elmesélhető történetre adna lehetőséget. Ráadásul a film 2020 nyarán felkerült a Disney+-ra, [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]sok rajongó ekkor látta először és egyértelműen pozitív reakciók születtek a közösségi médiában[/su_highlight] – ez is arra ösztönözheti a Disney-t és a Lucasfilmet, hogy lehet fantázia egy esetleges folytatásban.