Thrawn „Watsonjai” – 30 éves A Birodalom örökösei

1991. május 1. – éppen harminc esztendeje, hogy megjelent az Egyesült Államokban a Timothy Zahn által írt (első) Thrawn-trilógia nyitókötete, A Birodalom örökösei, mely talán máig a legismertebb Star Wars-regény. Ebben a könyvben debütált a Star Wars-univerzum legkarakteresebb könyves antagonistája, Mitth’raw’nuruodo, azaz Thrawn főadmirális. Mivel Thrawn-ról már sokszor és sokat írtam, most az évforduló alkalmából azokat vettem végig, akiknek a szemén keresztül leginkább megismerhettük a főadmirális alakját. Jöjjenek Thrawn kis tanítványai és „Watsonjai”.


Timothy Zahnról, a karakter „szülőatyjáról” tudni érdemes, hogy a Csillagok háborúja univerzuma mellett számos remek űroperát írt és ír, melyek abszolút a saját szellemi kreálmányai. Bár eddig csupán néhányat olvastam ezek közül (a Hódítók sorozat, a Quadrail sorozat első és részben a második kötete), Zahn zsánere szépen kitapintható. Az eredetileg fizikus végzettségű író az űroprea igazi mestere. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Művei könnyed, fordulatos, izgalmas történetek, ráadásul olyan űroperák, amelyekben nagy szerepet kapnak a technikai problémák, a háború, illetve a rejtvények.[/su_highlight] Zahn kiválóan vegyíti a sci-fi, a háborús történetek, illetve a krimi elemeit, s talán ez a mix legsikeresebben a Birodalom „Rommele” és „Sherlock Holmesa”, Thrawn esetében érhető tetten.

[jnews_hero_skew hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”1452,2583″]

Egy Sherlocknak azonban a messzi-messzi galaxisban is szüksége van egy Watsonra. Nemcsak azért, mert kell valaki, akivel a nyomozó megvitatja elméleteit és észrevételeit, hanem [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]nekünk, olvasóknak van szükségünk egy hozzánk hasonló, egyszerű földi halandóra, akivel könnyebben azonosulhatunk, s akinek a szemüvegén keresztül megismerhetjük a zsenit, és megérthetjük agyának csavaros működését.[/su_highlight] Akik Thrawn karakterét csupán a Lázadók animációs sorozatból ismerik, azoknak talán ez furcsán hathat, hiszen a műsor nézőiként teljesen kívülállóként figyelhettük meg Thrawnt, talán Pryce kormányzó, vagy a Szellem legénysége szolgálhatott leginkább afféle fókuszként. Zahn regényeiben azonban nagy szerepet kapnak a főadmirális nebulói és társai, akik amolyan „Watsonként” vannak jelen mellette, rajtuk keresztül figyelhetjük meg a főadmirális tetteit és észjárását. Persze egyéb nézőpontkarakterek is segíthetnek ebben, gondoljunk például Anakin Skywalkerre és Darth Vaderre a Thrawn: Szövetségesek esetében, vagy éppen a kicsiny égjáróra, Che’rire A káosz ébredése kötetben.

[jnews_hero_8 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”834,3626,7569″]

A továbbiakban 5+1 efféle Watson-karaktert veszek számba, a Legendák és a kánon világából egyaránt, akiket Thrawnnal együtt a szívünkbe zárhattunk olvasmányaink során.

1.) Gilad Pellaeon

Első helyre mindenképp Gilad Pellaeon neve kívánkozik, s nemcsak a kronológiai elsőség okán, hanem amiatt is, mert a bajszos kapitány – majd admirális – neve szinte összeforrt Thrawnéval. Ő az első nebuló a Chimaera hídján, a legendás hajó kapitánya, akit az eredeti Thrawn-trilógia lapjain ismerhettünk és szerethettünk meg. Pellaeon Thrawn jobbkezeként és „Watsonaként” vesz részt a sztorikban, majd később, a tragikus bilgringi események és a legendás chiss főadmirális halálát követően tanítómestere utódjaként kell helyt állnia a birodalmi flotta élén. A Thrawn keze duológiában is fontos szerep hárul rá, neki kell lavíroznia a moffok – különösen Disra moff – hálójában, s végül ő lesz az, aki a Birodalmi Maradvány nevében békét köt az Új Köztársaság elnökével, Ponc Gavrisommal.

Imperial Remnant | Wiki | Star Wars Amino
Gilad Pellaeon (Star Wars Animo)

Pellaeon azóta a kánonba is belekerült, először a Lázadók fináléjában ejtették el a nevét, később pedig Timothy Zahn a Thrawn: Árulás kötetben vetette papírra a két katonatiszt találkozásának és ismeretségének történetét. A könyvből Pellaeon jellemét is megismerjük: egy tisztességes, becsületes és elvhű tiszt, aki még saját rossz útra tévedt felettesével, Savit főadmirálissal is hajlandó szembeszállni az igazság és a Birodalom védelmében. Pellaeonról utoljára a Lothal felett hallottunk a purrgil-támadás idején. Csak remélni merem, hogy nem utoljára találkoztunk a nevével, s egy esetleges élőszereplős Thrawn mellé egy Pellaeont is kapunk majd Filoniéktól.

2.) Jorj Car’das

Egy újabb Legendák-karakter, aki azonban a kánonban egyelőre még nem kapott szerepet. Car’das  a Kirajzás című regényben látja el a Watson-szerepet Thrawn mellett, nevét azonban már korábban, a Thrawn keze duológiából megismerhettük, egy másik közkedvelt Zahn-karakter, az információüzér Talon Karrde mestereként. Az évtizedekkel korábban játszódó Kirajzásból azonban Thrawn és az ifjú Car’das történetét ismerhetjük meg. A csempész Car’das kívülállóként érkezik a Chiss Birodalom területére és kerül a Chiss Védőflotta és egyúttal Thrawn parancsnok fogságába. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Thrawn Car’das segítségével tanulja meg a Köztársaság nyelvét, míg a fogoly a nehéz cheunh nyelvet sajátítja el (hasonlóan mint később Eli Vanto).[/su_highlight] Car’das megtanulja tisztelni Thrawnt, és egyfajta „Watsonként” és mentorként segít a chissnek legyőzni a kegyetlen vaagari fajt, miközben a Thrawnnal közös akciójuk Palpatine tervét is segíti, megalapozva a későbbi császár és főadmirális kapcsolatát. Car’das hazatérve folytatta a csempészbizniszt, s a galaxis legjelentősebb információüzérévé vált, mígnem egyszer el nem rabolta egy sötét jedi. A halál torkából Yoda mester mentette meg, de Car’dast végül az Erő útját követő Aing-Tii szerzetesek gyógyították meg. A csempész és információüzér ekkor felhagyott bűnöző életével, mely lehetőséget teremtett Talon Karrde felemelkedésre. Car’dasszal később a Válaszutak regényben is találkozhatunk Thrawn mellett.

3.) Eli Vanto

Ezzel elérkeztünk a kánonhoz és Thrawn első kánonbéli tanítványához és segítőjéhez, Eli Vantóhoz. Vanto az első kánon Thrawn regényben és az azt adaptáló képregényben tűnt fel, és szinte azonnal utat talált a  rajongók szívéhez. Ő talán a legigazibb „Watson” Thrawn mellett. Egy Vadűrből származó fiú, akinek a legfőbb vágya annyi volt, hogy logisztikával és hadtáppal foglalkozzon a Birodalmi Flottában, hiszen ehhez értett a legjobban. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Thrawn azonban meglátott benne valamit, amit maga Eli sem látott magában, és e találkozásuk gyökeresen megváltoztatta a fiú életét.[/su_highlight] Vanto belekerült Thrawn karrierútjának a sűrűjébe. Közben a chiss legfőbb támasza, barátja és tanítványa lett, s lassacskán maga is megtanult valamennyire „thrawnul” gondolkodni. Eli fontos szövetségese és segítője lett Thrawnnak az első nemezise, Nightswan elleni nyomozásban, ténylegesen Watsonként viselkedve.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”9075″]

Később Thrawn az Ismeretlen Területekre küldte, szövetségeséhez Ar’alani admirálishoz, aki fontos küldetéssel bízta meg Eli Vantót (Ezt azonban most nem spoilerezem el, olvassa el mindenki a Thrawn: Árulás regényt!) Mindenesetre Vanto a Chiss Védőflottában is rangot és feladatot kapott, ráadásul a gryskek elleni háború egyik kulcsfontosságú alakjává vált, de Thrawnnak még ezt követően is segített a Csillagpor-projekt munkálatait akadályozók lefülelésében. Eli Vanto, várunk vissza valamelyik élőszereplős projektben is!

Eli Vanto and Admiral Ar'alani in the rumoured Rebels sequel? : starwarsspeculation
Eli Vanto és Ar’alani a Thrawn: Áruláshoz készült plakáton (Reddit)

4.) Karyn Faro

Faro már a Thrawn című regényben is felbukkan, a Chimaera kapitányaként, de igazán fontos szerepet csak a folytatásokban, a Thrawn: Szövetségek és a Thrawn: Árulás regényekben kapott. Mindez nem független attól, hogy Thrawn addigi első számú tanítványa és „Watsona”, Eli Vanto az Ismeretlen Területekre távozott. Faro vezérőrnagy egy tehetséges és éles eszű birodalmi tiszt, aki hűséges főadmirálisához, csodálja és próbál megfelelni neki. A nőnek magának sem kell a szomszédba menni sütnivalóért, de persze Thawn mellett dolgozni egészen más kihívást jelent. Karyn azonban kiválóan helytáll mind a parancsnoki, mind a „watsoni” szerepben, sőt a Thrawn: Árulás regényben még a saját vívódásait is alaposabban megismerhetjük.

Karyn Faro a Thrawn képregényben (Wookieepedia)

Számomra Faro vezérőrnagyhoz kötődik az egyik legzseniálisabb Thrawn-jelenet, amikor Thrawn jegyzetei és instrukciói alapján vezeti hadba a Chimaerát négyszeres túlerő ellenében. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Karyn azonban nemcsak szolgalelkűen követi „Sherlockja” húzásait, hanem maga is képes belenyúlni, sőt javítani Thrawn taktikáján, ahogyan az egy igazi birodalmi parancsnoktól (s nem a Konstantine-féléktől) elvárható.[/su_highlight] Karyn Faro nem vett már részt a lothali fiaskóban, szóval csak reméljük, hogy őt is viszontlátjuk még valahol.

5.) Thalias

Mitth’ali’astov – vagy röviden Thalias – Thawn legfrissebb vagy éppen legrégibb „Watsonja”, attól függően, hogy a publikálási vagy az időrendi sorrendet nézzük. A chiss lány gyermekkorában égjáróként navigálta a chiss hadihajókat, egy ilyen útja során találkozott először Thrawnnal, aki más chiss tisztekkel ellentétben emberséget, barátságot mutatott felé, és reményt adott neki. Thalias éppen ennek hatására választotta magának a Mitth családot, majd később emiatt kerül a Springhawk fedélzetére, mint a Che’ri nevű égjáró gondozója. Thalias „Watsonként” csöppen bele Thrawnnak a Yiv tábornokkal és a nikardun fajjal kapcsolatos nyomozásába, illetve a Yiv elleni nyakatekert akcióiba. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Thalias emellett arra is kész, hogy ott segítse Thrawnt, ahol az a legesetlenebb: a politika, és a családi intrikák frontján.[/su_highlight] Thalias igaz barátjává és szövetségesévé vált Thrawnnak A káosz ébredése regényben, története azonban még korántsem ért véget, fontos szereplője a frissen megjelent második kötetnek, a Greater Goodnak, s nagy összegekkel fogadnék arra, hogy a trilógia zárókötetében – mely a Lesser Evil címet viseli – is jelentős szerepe lesz.

+1.) Ar’alani

Mert minden listára kell egy plusz egy. Hogyha a cím Thrawn tanítványai lett volna, akkor ide inkább Voss Parck kapitány került volna, aki a Legendákban és a kánonban egyaránt rátalált a chissre. A kánonban többet nem tudunk róla, a Legendákban viszont Thrawn egyik fő támogatója és az általa létrehozott Kéz Birodalma egyik vezetője lett. Ugyancsak megemlíthetnénk A káosz ébredéséből Samakro kapitányt, aki a kötet lapjain szintén elindult a „Watsonná válás” útján.

[su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Watson azonban nemcsak társa, hanem barátja is Sherlocknak. Így mindenképp ide kívánkozik Irizi’ar’alani, azaz Ziara, azaz Ar’alani admirális.[/su_highlight] A chiss nő néhány évvel Thrawn felett járt az akadémián, de már ekkor szoros barátságot kötöttek, amelyet az idők és Thrawn vadabbnál vadabb húzásai sem kezdtek ki. Sőt, úgy tűnik, talán több is lehetett kettejük között a puszta barátságnál.

Thrawn: Treason Features A Familiar Face From The Grand Admiral's Past - That Hashtag Show
Ar’alani (That Hashtag Show)

Ar’alani admirális először a Legendákba tartozó Kirajzás lapjain bukkant fel, majd a Thrawn regény emelte be a kánonba. Később Zahn a karakterét igazán az Árulás és A káosz ébredése kötetekben bontotta ki, itt ismerhettük meg a chiss admirális és Thrawn szoros kapcsolatát, barátságát. Na és persze Ar’alani személyiségét is egyre jobban felfestette a vászonra az író, amivel a nő talán sokunk második kedvenc chiss karakterévé vált. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Ar’alani azok közé tartozik, akik végig hittek Thrawn zsenijében.[/su_highlight] Habár felettesként kilóg a többi „Watson” sorából, akik általalában valamiféle alárendeltségi viszonyban álltak a majdani birodalmi főadmirálissal, mégis ilyen szerepben is láthatjuk, leginkább A káosz ébredése visszaemlékezéseiben. Ar’alani a Chiss Birodalom sorozat másik olyan hőse, aki nagy valószínűséggel szerepel majd mindhárom kötetben is.


Ahogy a mondás tartja, madarat tolláról, embert barátjáról. Nos, ez valószínűleg a chissek esetében is megállja a helyét. Thrawn ugyanis az elmúlt harminc év során remek barátokra tett szert, illetve olyan lojális alárendeltekre, tanítványokra, akik tűzbe mentek volna főadmirálisukért. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Thrawnt gyakran éppen az ő szemükön keresztül ismerjük meg egyre behatóbban, így a chiss tiszt rajtuk keresztül egyre inkább a mi barátunká és „Sherlockunká” is válik.[/su_highlight] A történetnek azonban ezzel nincs vége, talán éppen A mandalore-iban látott Morgan Elsbeth lesz majd a következő „Watsonunk”…