Dexter, Bodhi és Boolio: marginálisnak tűnnek, de kulcsfontosságúak

Korunk háborúi és geopolitikai konfliktusai jól illusztrálják, mennyire fontosak az információk két, egymással szemben álló fél küzdelmében. Természetesen így van ez a messzi-messzi galaxis esetében is, ahol a klónháborúk, a galaktikus polgárháború és a zárótrilógia idején találunk fontos informátort, aki a normál munkája mellett, erkölcsei és jóérzése által vezérelve segített hőseinknek.


Dex, a barát

A mindig vigyorgó, Dexter Jettster A klónok támadásában tűnt fel, fontosságára pedig Bryan Young hívta fel a figyelmemet egy 2019-es cikkében. A négykarú besalisk a coruscanti Dex’s Diner nevű étkezde tulajdonosa. Máig nem tudjuk, hogyan kötött barátságot minden idők egyik legjobb jedijével, Obi-Wan Kenobival, pedig remek sztori lehetett!

FUN FACT: Dex étkezdéje valójában egy modell

A Dex’s Diner étkezde utalás Lucas korai American Graffiti című filmjére, ahol Mel étkezdéje hasonló, ötvenes évekbeli, krómozott berendezéssel volt felszerelve. Az étkezde külső felvételeihez egy modellt használtak, a környező utcán és az étkezdén látható neonfényeket az ILM akkori zsenije, Grant Imahara kézzel erősítette fel a modell-épületekre. Imahara tavaly júliusban, 49 évesen hunyt el.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy Kenobi olyan mosolyt villant Dex étkezdéjébe lépvén, amilyet talán senkire, még Satine Kryze-ra sem.

Kenobi azért keresi fel Dexter Jettstert, mert a bérgyilkos Zam Wessel gyilkosát keresi, s a halálos lövedék eredetének meghatározásában droidok sem tudtak segíteni neki. Bezzeg Dex! Az étkezdetulajdonos első ránézésre felismeri a lövedéket az annak oldalán fellelhető kis bevésésekről, s megállapítja, hogy

a Kaminóról származnak.

Dex ráadásul ki is oktatja az általa csak Obinak nevezett jedit: az elemző droidok csak a szimbólumokra koncentrálnak. Mint mondta, [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]azt hitte, hogy a jedik jobban tisztelik a tudás és a bölcsesség közötti különbséget – végül kiderült, hogy ennek hiánya a Jedi Rend bukását hozta el.[/su_highlight]

Mindenesetre [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Dex önszántából, baráti szeretetből segít Kenobinak,[/su_highlight] nem is sejtve, hogy az információja komoly láncreakcióhoz vezet. Obi-Wan elmegy a Kaminóra, ahol a helyiek elmondják neki, hogy a klónok jobbak, mint a droidok, mert képesek kreatívan gondolkodni. Palpatine viszont csavar ezen egyet az inhibitor-csippel, amely révén a klónok droidként hajtják végre a 66-os parancsot. Végül droidok nem tudják megmenteni Padmét, Kenobi legjobb barátja és tanítványa pedig részben gépként tudja túlélni kettejük mustafari összecsapását.

Fontos megjegyeznem, hogy a besalisk faj nem minden tagja ilyen jó kedélyű, csupa szív karakter. A klónok háborúja animációs sorozatban látott Pong Krell az ellenpélda, akit jediként kerített hatalmába az Erő sötét oldala. Mindenesetre az biztos, hogy Dexter karaktere megérne még néhány Star Wars-történetet, s nem csak azért, mert ő a legmenőbb aputestű arc a galaxisban, akivel rajongók milliói tudnak könnyen azonosulni. Nagyon kíváncsi vagyok, honnan ismerte a galaxison kívüli Kamino titkait, hogy miként kötött barátságot Obi-Wan Kenobival, s túlélte-e a klónháborúkat. Utóbbi kapcsán csak annyi infónk van az Utóhatásból, hogy négy évvel a Yavini csata után az étkezdéje már nem üzemelt.

Bodhi, a whistleblower

Legkésőbb Edward Snowden ügye idején már a magyarok többsége megismerhette a whistleblower fogalmát, amely ugyan szó szerint azt jelenti, hogy „sípfújó”, magyarul talán a „vészharangot kongató” adja vissza jobban a kifejezés értelmét. Persze a fogalom lényegét ez sem magyarázza meg igazán: a whistleblower rendszerint nyilvánosságra hoz egy szervezetnél történt visszaélés(eke)t, hogy fellépjenek ellene.

Bizonyos szempontból Bodhi Rook karaktere is whistleblower. A Jedhán született és nevelkedett Bodhi hét évvel a yavini csata előtt jelentkezett a Terrabe szektor birodalmi akadémiájára, az volt az álma, hogy vadászpilóta lesz. A teszteredményei azonban ezt nem tették lehetővé, ezért teherhajó-pilóta lett, így találkoztunk vele a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történetben.

FUN FACT: A Bodhi beszélő név

Bodhi Rook keresztneve szankszrit és páli nyelven felvilágosodást, ébredést jelent. A buddhizmusban a bodhi a végső megvilágosodás, amely a Nirvánához vezet.

A szerencsejáték-problémákkal és szorongással is küzdő pilótát Galen Erso bízta meg egy nagyon fontos üzenet Saw Gerrerának való eljuttatásában. Saw Ersóék régi családi barátja volt, igaz, ekkor már meglazult a kapcsolata a Lázadók Szövetségével, mert nem követte Mon Mothma szabályait, hanem sokkal radikálisabban lépett fel a Birodalommal szemben.

[su_youtube url=”https://youtu.be/zYGhVX8VuQM”%5D

Bodhi – részben azért, mert látta, hogy a Birodalom szörnyen kizsákmányolja szülőbolygóját – dezertált, s leszállította az üzenetet Saw-nak. Ám a paranoiás partizánfőnök nem bízott a birodalmi dezertőrben, mert azt hitte, az akkor a Birodalomnak dolgozó Galen Erso üzenete csapda. Éppen ezért alávetette az üzenet közvetítőjét egy hazugságvizsgálatnak: a mairan fajú Bor Gullett azonban bebizonyította, hogy Bodhi igazat mondott – igaz, a folyamat miatt Bodhi egy időre elvesztette a józan eszét is.

Ám Bodhi mégis a Lázadók oldalán maradt. Az üzenet szerint a Birodalom Galen vezetésével megalkotott egy hatalmas űrállomást, ám a tudós elrejtett egy hibát a Halálcsillag terveiben. Bodhi pedig a morális iránytűje által vezérelve a „jó ügy” mellett maradt, s részt vett a scarifi csatában és a Halálcsillag terveinek megszerzésében.

Bodhi Rook (Spirit–Of-Adventure / DeviantArt)

Ez az a tett, amely az Egy új remény felvezető szövegében mindössze két mondat volt: „Rebel spaceships, striking from a hidden base, have won their first victory against the evil Galactic Empire. During the battle, Rebel spies managed to steal secret plans to the Empire’s ultimate weapon, the DEATH STAR, an armored space station with enough power to destroy an entire planet.” Két mondat, amely nélkül nehezebben értettük volna a legeslegelső Star Wars filmet. A két mondat mögött rejlő tettek eredője pedig Galen Erso és Bodhi Rook lelkiismerete volt.

Ha Bodhi nem hallgat a morális iránytűjére, nem dezertál és nem tudja leszállítani az üzenetet, akkor a Lázadók Szövetsége sem tudta volna sikerrel felvenni a harcot a Galaktikus Birodalom elnyomó gépezete ellen. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]A Birodalom tetteivel kapcsolatos megvilágosodás, amelyet Bodhinál láthattunk, végül lehetővé tette, hogy a galaxis elkerülje a sötétségbe borulást.[/su_highlight]

Boolio, a kém

A zárótrilógiában egyenesen két hasonló karaktert is találunk. Az egyik Finn, aki szintén a saját lelkiismerete által vezérelve dezertált az Első Rend rohamosztagából, hogy aztán fontos információkat nyújtson át az Ellenállásnak a Csillagpusztító Bázisról. Ám Finn karaktere a trilógia egyik főszereplőjévé és az Ellenállás egyik vezéralakjává érett, így rá nem illik az elemzésünk vezérfonala.

Boolióra annál inkább, igaz, ő egy kicsit kilóg a többiek közül. Az ovissiai fajú bányafelügyelő a Sinta IV gleccserkolónián dolgozva régóta segítette az Ellenállást azzal, hogy a többletként kitermelt ásványokat eljuttatta hozzájuk. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Ez a hosszabb múltra visszatekintő kapcsolat, kémkedési munka teszi mássá Booliót, mint Dex vagy Bodhi,[/su_highlight] akiknek az első és legfontosabb tettük volt, hogy kulcsfontosságú információt nyújtottak át hőseinknek.

FUN FACT: Boolio híres hangja

A karaktert Aidan Cook formálta meg, hangját viszont Mark Hamill adta. A stáblistán utóbbi Patrick Williams néven szerepelt, ami testvérei keresztneveiből állt össze. A karakter kinézetét Neal Scanlan tervezte meg, aki szerint befolyásolta a külcsínt, hogy a kém fejét a Skywalker korában kézben kellett tartsa Kylo Ren.

Ásványok ide vagy oda, Boolio legfontosabb tette is egy információátadás lett.

Ehhez viszont az kellett, hogy az Első Rend felfigyeljen az eltűnt készletek miatt a könyvelésben tapasztalható anomáliákra. Az Első Rend vizsgálódni kezdett, majd a kiküldött személy távozott, Boolio pedig talált egy fájlt az irodai datapadján. Az Első Rend magas rangúnak tűnő tisztje által jegyzett üzenetként azonosította, de megfejteni nem tudta, ezért át akarta adni az Ellenállásnak, de szimplán elküldeni nem akarta. Boolio álcaként egy, a messzi-messzi galaxisból elsőként megismert űrhajó, a Tantive IV javításához szükséges szabályozó berendezést ígért az Ellenállásnak. Roppant alacsony árat szabott, hogy az Ellenállás minél hamarabb felvegye vele a kapcsolatot. A Skywalker kora szerin végül Poe és Finn a Millennium Falconnal meg is érkezett a gleccserkolóniához, Boolio pedig átadta R2–D2-nak az üzenetet tartalmazó fájlt. Arra a kérdésre, hogyan tudnák meghálálni Boolio igyekezetét, az ovissiai csak annyit mondott: nyerjék meg a háborút!

Ezt azonban Boolio már nem érhette meg: az Első Rend elkapta, a feje pedig Kylo Ren markába került.

Boolio feje a Skywalker korában (Inkl.com)

De miért is volt kulcsfontosságú Boolio információátadása? Mert az Ellenállás az ellenség magas rangú tisztjétől (mint később kiderült, a Kylo Ren elleni gyűlölete és a túlélés reménye miatt az Első Rendet eláruló Hux tábornoktól) értesült Palpatine visszatéréséről, exegoli rejtekhelyéről és sötét tervéről. Lando Calrissian ennek tudatában gyűjthetett komoly flottát a Végső Rend elleni csatába az Exegolhoz vonuló Ellenállás számára.

Összességében egyértelmű, hogy a messzi-messzi galaxis fegyveres konfliktusaiban is milyen fontosnak bizonyult egy-egy információ. S az azokat hőseinknek átnyújtó személy sem olyan marginális karakter, mint első blikkre tűnik.