A legjobb barátok – a messzi-messzi galaxis kutyaszerű lényei

Bár a Nemzetközi Kutya Világnap augusztus 26-án van, négylábú barátaink mindennap támogatnak minket nem csak ezen a kiemelt napon. Nincs ez máshogy a messzi-messzi galaxisban sem.


A Legendákban még Luke Skywalkernek is volt egy kutyája a Tatuinon, mielőtt elhagyta a Falconnal a bolygót. Ennyi információ alapján azt gondolnánk, könnyű a dolgunk meghatározni, hogy milyen élőlény lehetett vajon Luke kutyája. Ám ha jobban utánanézünk, rájövünk, hogy ahogy értelmes fajokból is rengeteg van a galaxisban, úgy a kutyákból és a kutyafélékből is számos különleges fajtát lehet megtalálni mind a Legendákban, mind a kánonban. Következzen egy lista a kánon jó vagy éppenséggel nagyon rossz kutyáiról.

Nem-értelmes lények

Akk kutya

Az Anoat bolygó lakói ezek a vörös, pikkelyes bőrű négylábúak, akik rengeteg fejfájást okoztak a Star Wars: Uprising játékban a Csempésznek. Ezek a harapós bestiák szabadon mászkáltak a bolygó felszínén és csoportosan támadtak az óvatlanokra. Ha viszont valaki szerzett egy kölyköt közülük, akkor abból remek társat és őrzőt tudott nevelni. (Az akk kutyák a Legendákban is megtalálhatók voltak, Mace Windu szülőbolygója, a Haruun Kal őshonos, erőérzékeny állataként. –  a szerk.)

Anooba

Ezek a lények ugyan inkább a rendszertanilag a macskaalkatúakhoz tartozó hiénákra hasonlítanak, Marrok azonban olyan jól nevelt társa a fejvadász Embónak, hogy nem maradhattak ki a felsorolásból. A vad anoobák falkákban éltek a Peremvidék számos bolygóján, különlegességük az alsó állkapcsukon található hatalmas agyar, amivel leszúrták prédájukat. Agilis állatok, magas falakra is könnyűszerrel fel tudnak ugrani. Jó taníthatóak, így remek vadászkutyái voltak például Osi Sobecknek, de Embo, a fejvadász sem véletlenül anoobát választott társául. Marrok olyan jól képzett állat volt, hogy Mault is fel tudta tartani egy időre.

Barghest

Az angol mitológiában megjelenő barghestek hatalmas fekete kutyák nagy fogakkal és karmokkal. A Star Wars világában ezek a fekete rémségek jelentős karmokkal nem rendelkeztek, ám hatalmas pofájuk tele volt rengeteg éles foggal, áldozatukat pedig három pár vörös szemmel fürkészték. Ijesztő kinézetük ellenére lojális társak és jó háziállatok voltak, mint például Izby, akit Az ébredő Erőben láthattunk a Maz kastélyában.

Begamore-i kétfejű kutya

Ezekről a kutyákról igazán sokat egyelőre nem tudni azon kívül, hogy két fejük van. A The Vow of Silver Dawn kínai regényben jelennek meg, a Köztársaság Fénykora idején Jamie Brasen, Begamore elnökének tulajdonában.

Széneb

 

Charhound - Wookieepedia, the Star Wars Wiki | You are the father, Star wars, Padawan

Ezek a kis termetű vérebek a forró Elphrona tájain őshonosak. Színűk fekete, szürke vagy fehér, vörös vagy narancssárga foltokkal, sárga szemük okosan csillog. Különlegességük, hogy nagyon magas volt a testhőmérsékletük és támadásként lángot köptek a célpontjukra. Ember (Parázs), Bell Zettifar jedi padawan szénebe is ezzel a különleges támadással mentette meg gazdáját egy nihil támadótól.

Frist farkas

Egyelőre keveset tudni ezekről a farkasfélékről azon kívül, hogy a trandoshaiak ősei ezeket a farkasokat vadászták.

Garral

Ezekről a lényekről a kánonban nem sokat tudni azon kívül, hogy Sinjir Rath Velus garralszőr segítségével küzdötte át magát egy másnaposságon. A listában azért szerepelnek, mert ugyanilyen nevű faj a Legendákban is megtalálható. Luthos Garral birodalmi tudósról kapták a nevüket, aki genetikai átalakításokkal hozta létre ezeket a kutyaszerű, falkában vadászó teremtményeket.

Koréliai kopó

A Solo: Egy Star Wars-történetben megjelent narancssárga szemű, fehér bőrű kutyák nagyon jó szaglásukkal és gyorsaságukkal remek kereső- és vadászkutyának számítottak a Korélián. Hatalmas fogaikkal vadul haraptak, így ezek a fogak gyakran kitörtek. Különlegességük, hogy fogaik visszanőnek, így „szép” ábrázatuk mindig agyarakkal teli.

Ezen állatok megjelenése a Solóban utalás Kasdan egy másik filmjében, az 1988-as Willowban megjelenő halálkutyákra. Nincs kizárva, hogy ezeket az állatokat a Disney+-on induló Willow sorozatban ismét láthatjuk.

Massiff

Ezek a hüllőszerű teremtmények főleg a sivatagos bolygókon találhatóak meg, mint például a Tatuin vagy a Geonosis, de Hondónak is volt massiffja a Florrumon. Remek vadászok és könnyen taníthatóak.

Vastag, pikkelyes, idővel egyre nagyobb tüskékkel rendelkező bőrük remek védelmet biztosít nekik, sötét szemeiknek köszönhetően pedig jól látnak a sötétben. Tőrszerű fogakkal teli pofájukat hatalmasra tudják tátani, ezért a buckalakók előszeretettel használják őket házőrzésre.

Ilyen háziasított massiffokkal futott össze Din Djarin és Cobb Vanth is a Tatuinon. Jó képességeiket még a klónok is kihasználták, Grizzer például egy Hound nevű ARF katona massiffja volt, segítségével keresték Ahsokát, mikor megvádolták a lányt egy gyilkosság elkövetésével.

Skinwolf

A Parnassoson őshonos, vörös szemű farkasok szürkés színű, szőrtelen, vastag bőrükről kapták a nevüket. Valójában annyira vastag a bőrük, hogy közelharci fegyverek támadásanak is ellenállnak, de a sugárvetőkre érzékenyek. Hosszú, hátrahajló lábukkal gyors futók, emellett képesek csapatban, egy vezért követve támadni, így az áldozatra veszélyes vadászok. Phasma és az Első Rend rohamosztagosai meg is tapasztalhatták ezt, mikor a bolygón jártak.

Trandoshai vadászkopó

Ezek a kutyafélék szögletes pofával rendelkeztek és a trandoshaiak vadászatra használták őket.

Vulptex

A Craiten őshonos rókaszerű lények segítettek az Ellenállás kihunyóban lévő szikrájának megmenekülni az Első Rend pusztító szorításából. Különlegességük a kristálybundájuk, mely egyrészt védelmet biztosított a ragadozók ellen, másrészt a csilingelő hang, amit ez a bunda kiadott, figyelmeztethette a többi vulptexet a veszélyre. Jelentős méretű pofaszőrükkel tudják eldönteni, hogy egy-egy résbe beférnek-e vagy sem. Családokban élnek, és több család is össze tud gyűlni egy-egy nagyobb barlangban. Doktor Paqin Mesoli, aki tanulmányozta ezeket a lényeket, egyszer tapasztalta, hogy közel 100 vulptex is összegyűlt egy nagy barlangban.

Értelmes lények

Loth-farkas

A Lothal misztikus faját sokáig mindenki kihaltnak hitte, de a szorult helyzetbe került Lidérc-osztag tagjainak végül a segítségére siettek. Ezek a változatos színű farkasok hatalmasra nőttek, akár lovagolni is lehetett a hátukon. Erős kapcsolatuk volt az Erővel és a galaktikus közöst is beszélték, bár nem gyakran szólaltak meg.

Békakutya

A békakutyákat, mint Jabba Buboját, is a legtöbben közönséges kártevőknek tartják, de ennél nagyobbat nem is tévedhetnének. A békakutyák értelmes lények, és ki is használják ezt a téveszmét. Egy erős „gazda” mellett folyamatos kosztot és kvártélyt kapnak és mivel a legtöbben ügyet sem vetnek rájuk, remek végrehajtói titkos feladatoknak, mert be tudnak szivárogni szinte bárhova. Buboicullaar gyakran kémkedett Jabba ismerősei ellen és számos gyilkosságot hiúsított meg.


A két lábon járó teremtmények között is találunk kutyaszerűeket.

Defel

Klatooini

Shistavanen

Nalroni*

Nelvaani*

Bothan*

* A kánonban nem tisztázott a kinézetük, de a Legendákban kutyaszerűek.