Antal Nimród is beszerzett egyet Fazekas Attila Csillagok háborúja képregénykötetéből

Fazekas Attila életműsorozatának szerkesztője mesélt a Csillagok háborúja képregénykötetről. Egyebek között arról is beszámolt, hogy a neves magyar filmrendező, Antal Nimród is megbízott egy srácot a könyv megszerzésével.


Idén lesz három éve, hogy a Magyar Star Wars Klub berkein belül kiadták 500 példányban Fazekas Attila Csillagok háborúja képregény-adaptációjának gyűjteményes változatát. Az A4-es, 216 oldalas könyvből csak a Magyar Star Wars Klub 2018 szeptemberében rendezett A Birodalom visszavág Retro Party elnevezésű eseményén lehetett vásárolni. Fazekas Attila dedikált is a rendezvényen.

„(…) egy csodálatos kiadványt hoztunk össze, nagyon büszke vagyok rá, ennek ellenére még a mai napig is iszonyú viharokat tud gerjeszteni a biliben. Szinte nap mint nap olvasok valami rém- vagy álhírt róla, néha csak röhögök rajtuk, máskor sírni lenne kedvem”

– fogalmazott a képregénykötettel kapcsolatban a Lángoló.hu-nak adott interjúban György Zoltán, aki évek óta dolgozik Fazekas Attila mellett szerkesztőként. Az interjúban leszögezte, a Magyar Star Wars Klub nélkül nem készülhetett volna el a könyv, amely klubkiadványként jelent meg. „Engedélyt kaptak egy szigorúan 500 db-os klubkiadvány megjelentetésére. Hogy mi az a kiadvány, az rájuk volt bízva, csak engedélyeztetni kellett. Az, hogy jelesül egy képregény lett, az a szerencse műve. Egyébként voltak is megkötéseik, pl. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]nem használhattuk a könyvben a hivatalos SW logót, nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba,[/su_highlight] csak egy adott rendezvényen árulhattuk, stb.” – mondta az interjúban György Zoltán.

A beszélgetés egy másik pontján pedig így fogalmazott: „(…) a Perseust még örököltem, de a Csillagok háborúja esetében már nulláról indítottunk mindent. Fogtuk az eredeti rajzokat, újra szkenneltük, jött a retus. Közben Kiss Feri és Barta Zoli leporolták az eredeti szöveget, hozzáigazították a filmekhez, majd ez alapján teljesen újraszövegeztük a három képregényt. Attila kijavított néhány komoly bakit az eredeti rajzokban, készített egy-két új rajzot is. Garisa Zsoltitól és Pilcz Rolitól kaptunk egy fantasztikus tisztelgést az eredeti anyag előtt, Barta Zolitól szuper írásokat és kísérő infókat, képeket. Magyarán 100%-os ráncfelvarrást kapott az anyag, megspékelve jó sok extrával.”

Fazekas Attila a 2015-ös Országos Star Wars Rajongói Találkozón (Béres Attila / Magyar Nemzet)

„Mi lennénk a legboldogabbak ha 500 helyett 5000 példányban adhattuk volna ki, vagy ha a mostani fekete piaci ára a könyvnek a mi zsebünkbe vándorol, de egyik sem így történt. Apropó fekete piac: sokan minden alkalommal amikor feltűnik egy kötet a hirdetési oldalakon, kiborulnak az árától, amit nem értek. Így működik a régiségkereskedelem, ez a piac törvénye. Ha valami ritka és keresett, akkor az drága, sőt egyre drágul. Eljön a pillanat, amikor eltűnnek majd a dílereknél lévő példányok, minden könyv megtalálja a fix gazdáját, na akkor majd még drágább lesz, mert akkor már senki nem akarja eladni”

– tette hozzá a szerkesztő, aki egy érdekes történetet is elmesélt az interjúban azt illusztrálandó, hogy nem volt lehetetlen beszerezni a könyvet. Egy srác nem magának vásárolta meg a kiadványt a klubrendezvényen, hanem egy Los Angelesben élő barátjának. „Kérdezi Attila kinek dedikálja, a név pedig, kapaszkodj meg: Antal Nimród!” – mesélte György Zoltán, aki azt reméli, Fazekas Attila életműsorozatának további kötetei is elérik majd azt a fajta kultikus státuszt, amit a Csillagok háborúja könyv.

Fazekas Attila 2020 márciusában a Holonet Krónikáknak nyilatkozva mesélt hosszabban a Csillagok háborúja képregények keletkezéstörténetéről, valamint arról, hogy vannak terveik további Star Wars kiadványokra is. Az interjút itt lehet elolvasni vagy meghallgatni:

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”5676,5794″]

Fazekas Attilának egyébként a Ziro.hu-hoz is köze van: első születésnapunkra, 2019. május 30-ára új logót avattunk, amelyben Ziro karakterét az ismert képregényrajzoló alkotta meg. Ezúton is köszönjük neki!