Ezért halhatott meg Snoke Az utolsó Jedikben

Rian Johnson egy írónőnek nyilatkozva beszélt arról, miért nem foglalkoztatta Snoke háttértörténete.


Februárban készített interjút Rian Johnsonnal Sariah Wilson írónő, amelyben a direktor egyebek között azt is elárulta, hogy továbbra is tervben van a Star Wars trilógiája. Wilson azóta is csepegtet infókat az interjúból, legutóbb Johnson Snoke-kal kapcsolatos nézeteiről számolt be a Twitteren.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”8899″]

Snoke haszna a történet szempontjából

Mint kiderült, Johnson számára egyáltalán nem volt érdekes Snoke identitása és származása – őt Kylo érdekelte. Rian Johnson elmondása szerint Snoke csak a Kylo-val kialakított viszonyrendszere miatt volt hasznos a történet szempontjából, akit könnyen félre lehetett taszítani, miközben a számára négy legfontosabb karakter – Rey, Kylo, Finn és Poe – sorsát követtük.

„Snoke egyértelműen rossz apafigura volt Kylónak. (Johnson) azt mondta, eljutott egy pontra, ahol realizálta, [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]nem akarja »lemásolni és megismételni az eredeti trilógiát«[/su_highlight] azzal, hogy a történetet oda vezetné, hogy az utolsó filmben Snoke az Uralkodó figurája, Kylo pedig Vaderé, ami egy természetes és elvárt mintázatot jelentene” – írta Sariah Wilson a Twitteren.

„(Johnson) számára sokkal érdekesebbnek tűnt, hogy mi történik, ha Kylo felemelkedik. Hogy milyen helyzetbe kerül az utolsó filmre, ha már hatalmi pozícióban van. Ez sokkal érdekesebb volt neki, mint bármi azzal kapcsolatban, ki lehet Snoke. Arra fókuszált, hogy azok a jelenetek és Snoke hogyan szolgálhatják leginkább az egyik főszereplőt”

– tette hozzá az írónő.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=BGpdeSDVxAE”%5D

Abrams szembement Johnson koncepciójával

[su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Snoke sorsa jó lakmuszpapírja annak, mennyire átgondolatlanul, átfogó koncepció nélkül készült a zárótrilógia.[/su_highlight] Mindenesetre a karakter nyolcadik epizódbeli – sokak által kritizált – halálát jól magyarázza Johnson nyilatkozata. A rendező Kylo történetére koncentrált: valójában mindegy volt, ki Snoke, a lényeg az volt, hogy Kylo fölé emelkedett és ő lett az Első Rend Legfőbb Vezére.

A Skywalker kora direktora, J. J. Abrams azonban nem hagyta annyiban az általa megalkotott karakter halálát. Filmjében igyekezett némi hátteret adni a karakternek azzal, hogy az Exegol klónozó tartályaiban megmutatta Snoke korai változatainak maradványait. Egyúttal bemutatta azt is, hogy [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Snoke mögött mindvégig Palpatine állt,[/su_highlight] s amikor Snoke beszélt Kylóhoz, valójában Palpatine szavait hallotta Han és Leia fia.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”8307″]

Értelmezésem szerint Abrams a fentieket elkövetve szembement Johnson koncepciójával.

Abrams a rajongói nyomásnak engedve visszahozta pont azt a – klasszikus trilógiából már ismert – mintázatot, amit Az utolsó Jedik rendezője el akart kerülni.