George Lucas az évszázad egyik legjobb üzletét kötötte a Lucasfilm eladásával

Lucas az elmúlt években megduplázta az eladásért kapott összeget anélkül, hogy ezért bármit is tennie kellett volna.


Írta: Földi Bence


Tavaly decemberben terjedelmes cikkben (és videóban) szedtük össze a Ziro.hu olvasói (és nézői) számára, mi vezethetett ahhoz, hogy George Lucas 2012-ben eladta a Lucasfilmet a Disney-nek. Az okok között felsoroltuk a pénzt is, hiszen biztosan sokat nyomott a latban, hogy a Disney négymilliárd dolláros összeget ajánlott fel a cégért. A decemberi cikkünkben nem szerepelt, de a minap szembejött, hogy

George Lucas nem hazudtolta meg magát, az eladást igazi üzletember módjára végezte. A négymilliárdos vételárnak ugyanis csak a 55 százalékát kérte pénzben, 45 százalékát viszont Disney-részvényekben kapta meg.

Lucas több mint 37 millió Disney-részvénnyel lett gazdagabb, ami akkoriban 50 dolláros árfolyamon mozgott – írja a Celebrity Net Worth. Akkoriban a Disney 2,1%-os tulajdonrészét tette ki a részesedése, s ezzel ő volt a második legnagyobb tulajdonnal rendelkező magánszemély a cégben Steve Jobs özvegye, Laurene Powell Jobs után. (Ez egyben azt is jelenti, hogy aki a Disney-t szidja, az George Lucast is szidja közben.)

Ugyan 2013-ban szárnyra kaptak olyan pletykák, hogy Lucas eladta a részesedése 100%-át, ezekről hamar kiderült, hogy hamis híresztelések voltak, jelen tudásunk szerint biztosan nem vált meg szignifikáns számú részvénytől. A Celebrity Net Worth számításai szerint, ha minden részvénye megvan még, akkor

a Disney részvényárfolyamának növekedése miatt a részesedése jelenleg 7,4 milliárd dollárt ér.

Mindez azért is érdekes, mert a 2012-es négymilliárd dollár mai árfolyamon kb. 4,5 milliárd dollárra rúgna, ám ennél csak az eladási összeg 45 százaléka magasabb értéket képvisel ma részvényben. Lényegében megduplázta az eladásért kapott vagyont anélkül, hogy bármit is tennie kellett volna. Mi ez, ha nem üzletemberi zsenialitás?

De tovább is van! A Disney a 2020-as évet kivéve osztalékot is fizetett a részvényeseinek. Lucas a 37 millió részvénye után évente kétszer 32 millió dolláros osztalékot kaphatott. Azaz 2013 és 2019 között összesen 448 millió dollárt kapott osztalékként a Disney-részvényei után. Mindezek alapján a Celebrity Net Worth tízmilliárd dollárra taksálja George Lucas vagyonát, ez több, mint korábban bármikor.

A portál ugyanakkor megjegyezte, Lucas elsők között csatlakozott Bill Gates és Warren Buffet kezdeményezéséhez, amelynek értelmében a halálát követően szinte a teljes vagyonát jótékony célokra fordítják.