Simon Zoltán: A Lucasfilm kérte, hogy Dooku fénykarddal szerepeljen a plakátomon

Simon Zoltán digital mixed media művész újabb három poszterét hagyta jóvá a Lucasfilm. Zoltánt onnan ismerhetik sokan, hogy ő volt az első olyan művész, akinek rajongói alkotása miatt a Lucasfilm meghívta őt a Star Wars Celebrationre – mindez 2019-ben történt. Most az előzménytrilógia újragondolt plakátjai litográfiaként kerültek forgalomba az Acme Archivesnál, egyenként 45 dolláros áron (de a három egyben átmenetileg, egy akció keretében 125 dollárba kerül). Mindegyikből összesen 295, számozott darab került forgalomba. Zoltánt arról faggattuk, hogyan jött össze az újabb bravúr.


Közel egy éve, tavaly márciusban beszélgettünk legutóbb, amikor a klasszikus trilógia filmjeihez készült plakátterveidet hagyta jóvá a Lucasfilm és forgalomba kerültek a Dark Ink Artnál. Most hasonló stílusban az előzménytrilógia filmjeihez készített, sith-központú posztertervek kerültek forgalomba. Hogyan alakult úgy, hogy ismét a Lucasfilm által jóváhagyott posztereid lettek? Ők kértek fel a sorozat folytatására?
– Már a klasszikus trilógia készítésekor eszembe jutott, hogy szívesen kiterjeszteném a sorozatot, és A Sithek bosszújához készítettem is egy korai tervet, csak úgy magamnak. Aztán egy ideig pihentettem a projektet, majd nekiláttam a teljes trilógiának. Amikor mindháromból volt már tervem, akkor küldtem el őket a forgalmazónak, hogy mit szólnának az előzményfilmekhez?

Nagyon tetszett nekik, ezért benyújtották a plakátokat engedélyezésre a Lucasfilmhez.

May be a cartoon of text that says 'STAR WARS HE'
Sinister Shadow (Art by SimonZ / Facebook)

A tavaly márciusi beszélgetésünkkor elárultad, az akkori három dizájn közül csak egyen kért változtatást a Lucasfilm. Most volt ilyen kérésük?
– Igen, például azt kérték, hogy a Baljós árnyak-poszteren (angolul a Sinister Shadow címet kapta, hogy a remek magyar címet valahogy bevigyem a rendszerbe) (nevet). Darth Maul fénykardjának mindkét pengéje legyen aktív. A klónok támadása-poszteren eredetileg fénykard nélküli Dooku szerepelt, pár villámmal, de azt kérték, inkább legyen ő is fénykardos. Lecseréltették a logókat is: hagyománytiszteletből a régi Episode I-II-III logókat használtam a képeken, úgy, ahogy először láttuk azokat az előzetesekben. A Lucasfilm viszont az aktuális logókat akarta látni a posztereken. Ennek vizuális szempontból örültem, mert látványosabbak, de szerettem a régieket is.

May be a cartoon of ‎1 person and ‎text that says '‎0ש STAR WARS STAR ATTACK LONES‎'‎‎
Star-Crossed (Art by SimonZ / Facebook)

A klasszikus trilógiánál Vadert helyezted a középpontba, most Mault, Dookut és Palpatine-t, miközben a trilógia főszereplője, Anakin Skywalker apró alakként bukkant fel a három poszteren. Hogyhogy így döntöttél?
– Inkább úgy fogalmaznék, hogy a gonosz és a jó ellentétét szerepeltettem a régi trilógiás képeken. A gonosz dominálja a posztert, a jó sokkal kisebb, szinte észrevehetetlen, mégis győzelemre jut a trilógia végére. A 4–5. részeken Vader, a 6. résznél az Uralkodó és a háttérben Vader jelenítik meg a gonoszt, ahogy a filmekben is. Az előtérben Luke alakja egyre nagyobb, ahogy lassan mitikus hőssé válik a történetben. A gonosz alakja nagy, látványos, látszólag dominálja az eseményeket, de közben alul zajlik egy másik történet, aminek a vége az, hogy Luke, a Jedi-lovag szemléli apja hamvasztását.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_6″ include_post=”5720″]

Amikor az előzményfilmek posztereit terveztem, hamar eldöntöttem, hogy felül továbbra is a nyilvánvaló, látványos gonoszt fogom megjeleníteni, alul pedig a másik Skywalker, Anakin történetét mutatom be.

Így könnyen adódtak a nagy karakterek: Maul, Dooku és Palpatine, aki így rímel is a 6. rész poszterére.

Ami a kis figurákat illeti, úgy gondoltam, Anakin történetét a kapcsolatain keresztül lehet a legjobban ábrázolni, így került a poszterekre az elválása az anyjától, a találkozása a szerelemmel, és végül a párbaj. Olyan jeleneteket használtam, amelyek érzelmileg nagyon erősek a filmekben, és mély élményt hagytak bennem, amikor először láttam őket. (Ezeknek a jeleneteknek a zenéje is igen emlékezetes szokott lenni.)

Ahogy a klasszikus trilógia egy hőstörténet és megváltástörténet, úgy az előzménytrilógia bukástörténet, így a 3. rész poszterén Anakin Vaderként is szerepel, Palpatine mögött, ami megint rímel a hatodik résszel.

May be an anime-style image of 1 person and text that says 'STAR WARS REVE 1 REVENGE OF THE'
Downfall (Art by SimonZ / Facebook)

Hm, valóban, remek koncepció lett így! S közben, ha jól láttam, a klasszikus trilógiás posztereid is kaphatóak ismét. Ezeket újranyomták?
– Köszönöm! Nem, újranyomás nem történt, csak átmeneti készlethiányok voltak, és a keretezett példányaik fogytak el. A forgalmazótól úgy tudom, már alig van a klasszikus képekből, egyebek között ezért született az a döntés, hogy az új sorozatot 250 helyett inkább 295 példányban nyomják ki. (A régiek két viszonteladónál, a Zavvinál és a Sideshow Collectibles-nél is elérhetőek voltak. A Zavvinál már csak a Jedi kapható, a Sideshow-nál a 4. és a 6.)

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”8008″]

Huhú, izgalmasan hangzik! 2019-ben kinn voltál a Celebrationön egy pályázat keretében. Tavaly is indultál, de ezúttal nem került be az alkotásod a kiválasztottak közé. Így legalább annyira nem bánhattad, hogy elmaradt a Celebration! Viccet félretéve, hogyan érintett mindez?
– Nehéz volt a tervezési fázis (pont az itthoni első hullám idején), mert egyrészt sok egyéb munkám volt akkoriban, másrészt besegítettem a vírussal kapcsolatos szakirodalom átnézésébe is (eredetileg molekuláris biológus vagyok). Abban is biztos voltam, hogy a Celebrationt járványügyi szempontból nagyon veszélyes lenne megtartani akár augusztusban is. Persze elszomorított, amikor megtudtam, hogy nem választották ki a tervemet, ahogy sok nagy művészét sem – de most van idő készülni 2022-re!

Megismerhetjük-e valaha a pályázatra benyújtott alkotást, vagy annak módosított változatát?
– Most más témákon dolgozom, de később talán elő fogom venni, és meglátjuk, mi lesz belőle. Ha elég sokáig pihen, lehet, hogy már a fiók mélyén marad, vagy egy későbbi tervben valamilyen formában még visszaköszönhet.

S min múlik? Körvonalazódnak már tervek a fejedben erre vonatkozólag?
– Most főleg rajtam múlik. Tervek már vannak.

Én azért remélem, hogy egyszer megmutatod a nagyközönségnek! Egy interjúban azt mesélted tavaly ősszel, hogy amikor a stúdió elfogadta a klasszikus trilógiához készült plakátjaid, azzal valóra váltotta egy tinédzserkori álmod. Ugyanakkor felnőttkori álmod, hogy egy hivatalos Lucasfilm-produkcióhoz készíts posztert. Szerinted van erre esély, főleg azután, hogy decemberben tucatnyi új produkcióról rántották le a leplet?
– Több olyan tervem is van, ami a fiók (winchester) mélyén maradt, főleg, ha úgy éreztem, hogy elakadtam bennük, és nem tudtam megközelíteni azt az ideális képet, ami a fejemben volt egy témáról. Ilyenkor gyakran felbukkannak az ötletek később, más formában, egy másik képen. Talán itt is az lesz.

Ami az álmokat illeti, ez a hat poszter együtt szintén komoly mérföldkő nekem. A hat Lucas-féle Star Wars-film nagy hatással volt a fiatalkoromra – 38 évesen mondhatok ilyet? (nevet) Most azzal, hogy már mindenki láthatja ezt a hat posztert, úgy érzem,

mintha visszaadnék valamit a Star Wars világának, az alkotóknak és a rajongóknak, abból a sok élményből, amit kaptam a filmektől és az emberektől. Hálát érzek.

A sok új sorozat és film biztos, hogy rengeteg új témát fog adni, és szívesen fogok dolgozni rajtuk, bármilyen formában is lesz rá lehetőségem.