A Szukits 2021-ben négy kiadvánnyal csap bele a Köztársaság Fénykorába

Elérkezett lassan (végre) a 2020-as év vége, ennek apropóján interjút készítettünk Halek Attilával, a Szukits Kiadó marketingvezetőjével. Egyrészt a 2020-as évről, másrészt a jövőről kérdeztük. Interjú!


– Hogyan hatott a Kiadó munkájára a koronavírus-járvány?
– Mondhatni előremenekültünk. Nem lefékeztünk, hanem a gázra léptünk.

Az év során kilenc regény és tizenkét képregény jelent meg a messzi-messzi galaxisból.

Utóbbiból az egyik a nemrégiben megjelent A Vérvörös Birodalom volt, amely ráadásul három hagyományos képregény terjedelmének felel meg. Így akár tizennégynek is mondhatjuk. 🙂 És most csak a kiadó Star Wars köteteiről beszéltünk…

 

A rajtunk kívül álló tényezőkkel kapcsolatban az a helyzet, hogy az (egyébként is hosszadalmas) engedélyeztetési folyamatok tovább lassultak, és a munka elkezdéséhez szükséges anyagokra is gyakran várnunk kell. Ez megnehezíti a feladatunkat, és erősen befolyásolja egy adott kötet megjelenésének dátumát.

– Éreztetek-e forgalomban bármilyen különbséget azzal, hogy véget ért a Skywalker saga?
– Filmek tekintetében valóban lezárult egy korszak, de ez nem igazán befolyásolta a forgalmunkat. Izgatottan várjuk, hogy mit tartogatnak a jövőben érkező filmes/sorozatos projektek.

– Milyen arányban fogyott a képregény/regény ill. a Legendák/kánon?
– [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]A könyvek és képregények nagyjából hasonló népszerűségnek örvendenek.[/su_highlight] Mivel az idei megjelenéseink (egy kivételével) mind kánon-tartalmak, így ott nagyobb a volumen, de a Legendák-kötetek is szépen fogynak, több újranyomásunk is volt az év során. Valamint fontos megjegyezni, hogy

2021-ben lejár a szerződésünk a Legendák-kötetekre.

Ezt sajnos (a Disney jelenlegi álláspontja szerint) nincs lehetőség meghosszabbítani. Bízunk abban, hogy ez esetleg változni fog… A Jedi Könyvtár Facebook-oldalunkon már értesítettük a helyzetről olvasóinkat, s ez természetesen a keresletet is megnövelte ezen címek iránt. Ez érthető, hiszen láthatjuk, hogy milyen árakon mozognak egyes, már nem kapható címek. Mindenkinek azt tudjuk javasolni, hogy[su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]ha bárkinek bármilyen Legendák-kötet hiányzik a gyűjteményéből, addig csapjon le rá, amíg még elérhető. [/su_highlight]

– Melyik 3 cím volt a legnépszerűbb idén?
– A legnépszerűbbek az alábbiak voltak:

  • Skywalker kora (Több fontos exkluzív jelenettel is kiegészítette a filmet, így érthető, hogy sokan kíváncsiak voltak a kötetre. A fogadtatása is pozitív volt.)

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”5933″]

  • Thrawn – Chiss Birodalom – A káosz ébredése (A Thrawn-könyvek évek óta nagyon népszerűek, ráadásul ez most egy igazán különleges időszakba repít minket.)

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”7569″]

  • A Vérvörös Birodalom (Az utolsó magyarul megjelenő Legendák-kötet, egy olyan exkluzív kivitelben, amire a hazai Star Wars képregénykiadás történetében még nem került sor. Büszkék vagyunk a könyvre, és örömmel látjuk, hogy a rajongóknak is elnyerte a tetszését.)

– Mi az, ami biztosan jön jövőre és mi az, ami lehetséges?
– Januárban három kötettel kezdjük az évet. Ebből az egyik egy regény lesz, a Poe Dameron – Szabadesés, amiről korábban írtatok is kritikát. (Sőt, interjút is készítettünk a könyv kapcsán a szerzővel! – a szerk.)

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_5″ include_post=”6583,7429″]

Valamint érkezik a fősodor Star Wars képregénysorozat 12. része, illetve

a rajongók által régóta várt Thrawn képregényadaptáció.

Az év további részében sem tervezünk lassítani, számos kötet várható. Könyvek terén jön a Bizonyos szemszögből, az új Alphabet osztag, és a most megjelent Thrawn-kötet folytatása, valamint az Aphra hangoskönyv-átirata is. Képregények terén a későbbiek folyamán érkezni fog a már fentebb említett fősodor Star Wars sorozat 13. és az Aphra 7., befejező kötete.

Ezenkívül több cím is tervben van, többek között a The Rise of Kylo Ren, a Jedi: Fallen Order: Dark Temple, a második Star Wars és Aphra-sorozat, illetve a harmadik Vader-széria.

Továbbá nem szabad megfeledkezni A Köztársaság Fénykoráról sem. 2021-ben szeretnénk kiadni a három regényt (Light of the Jedi, Into the Dark, The Rising Storm) és Cavan Scott képregényének első gyűjteményes kötetét is.

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”7511,7812″]

– Jön a Thrawn képregény és megjelent az új Thrawn kötet, mely számos fordítási nehézségeket okozott. Innentől ezek a fordítási megoldások lesznek a követendők a későbbi chiss-sztoriknál is?
– Igyekszünk következetesek lenni, és egy egységes nyelvezettel dolgozni. Az általánosságban elmondható, hogy a kötetek fordításának folyamatán számos kolléga dolgozik, akik hosszasan, [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]már-már tudományos értekezések szintjén vitatják meg a kérdéses pontokat.[/su_highlight] Örömmel látjuk, hogy a végeredmény az esetek nagy részében elnyeri a rajongók tetszését is.

– A mandalore-i nagyon fontos  a Jedi Könyvtár és a Szukits Kiadó számára is, sőt, egyes részekhez gyakran tematikus akciók is társultak. Érezhető a sorozat sikere a könyvpiacon, keresettebbé vált az Ahsoka vagy a Fejvadász-trilógia?
– A 2016-ban kiadott Ahsoka regényünk idén valóban reneszánszát élte, többször is újranyomtuk. Ez inkább A klónok háborúja befejező évadának volt köszönhető, ott érezhetően megugrott a könyv iránti kereslet. Ez érthető, hiszen a könyv gyakorlatilag ott veszi fel a cselekmény fonalát, ahol a sorozat véget ért. A Fejvadász-trilógia és a A mandalore-i között nincsenek ilyen szoros összefüggések, de azért érezhető a trilógia iránti kereslet élénkülése. A sorozat pedig nekünk is nagyon tetszik, így emiatt is nagyobb hangsúlyt kap. 🙂

– Végezetül egy személyes kérdés: a frissen bejelentett sorozatok és filmek közül melyiket várod leginkább? 🙂
– Én személy szerint a The Acolyte sorozatot várom a leginkább. Ez a hírek szerint a Köztársaság Fénykora végnapjaiban játszódik, illetve a sötét oldalra koncentrál. Ami számomra még izgalmasabb, hogy ez az időszak a Legendákban vészesen közelít Plagueis és Tenebrous korszakához. Kíváncsian várom, hogy átemelnek-e bizonyos elemeket a kánonba, illetve találkozunk-e az aktuális mester és tanítvánnyal… Ezt követi nálam az Ahsoka sorozat, ami Thrawn behozatalával számtalan lehetőséget hordoz magában…

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”8573,8508″]