Mit érdemes tudni a Mayfeld által emlegetett Parázs hadműveletről?

A mandalore-i 15. fejezetében (S02E07) alaposan elmélyítették az első évadban megismert Migs Mayfeld karakterét. Kiderültek múltjának sötét elemei, amelyek a rémes Parázs hadművelethez is kötődnek. De mi is ez?


Az epizódból kiderült, hogy Mayfeld PTSD-ben (poszttraumás stressz szindróma) szenved, amelyet a Parázs hadművelet átélése okozott.

A Parázs hadművelet Palpatine császár tartaléktervének egy fontos eleme, melyet arra készített elő, hogyha meghalna,

pontosabban, ha idő előtt kellene átköltöznie az Exegolon előkészített klóntestbe. A Parázs hadművelet néhány héttel az endori csatát követően vette kezdetét, lényege a színtiszta pusztítás volt, amely révén egyrészt elpusztítottak (volna) olyan világokat is, melyek titkokat őriznek a Császár múltjából, illetve sith kísérletezéséből, másrészt lojális birodalmi világokat is el akartak tüntetni.

Az Uralkodó véleménye ugyanis az volt, hogy pusztulnia kell annak a Birodalomnak, amely képtelen volt az ő életét megmenteni.

Palpatine hírnökdroidja a Battlefront II-ben (Reddit)

A Parázs hadművelet valószínűleg egyfajta teszt is volt. A Palpatine holografikus arcát viselő hírnökdroidok meghatározott lojális birodalmi tiszteket kerestek fel, akik vérükkel igazolták magukat. Ezek a kiválasztottak a Parázs végrehajtásával bizonyították hűségüket is, ugyanis a hadművelet során sok alacsonyabb rangú tiszt, illetve katona dezártált, hiszen már nekik is sok volt a céltalan és értelmetlen pusztítás és népirtás. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Más katonák ellenben imádattal és tisztelettel hódoltak a hírnökdroidok előtt, reménykedve hogy Palpatine mesterséges képmása utat mutat nekik a Birodalom széthullása közepette.[/su_highlight] Nem véletlen, hogy az Új Köztársaság számára is ez volt az utolsó határvonal: amelyik birodalmi katona még ekkor sem dezertált, sőt, részt vett a hadműveletben, annak már nem volt könnyű kegyelmet szerezni az új hatóságtól.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”3060″]

A Parázs hadművelet először Széthasadt Birodalom képregényben bukkant fel, majd hamarosan a Battlefront II játék sztorimódjában is láthattuk. Később több különböző kánontartalomban felbukkant, s igazi mélységet talán leginkább az Alphabet osztag című regényben kapott, ahol először megismerhettük, hogy milyen lelki vívódásokhoz vezetett. Emellett megtudtuk, hogy miként léphet (vagy éppen nem léphet) tovább egy olyan birodalmi katona, aki részt vett ebben az őrületben.

[jnews_hero_skew hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”3276,7173″]

A továbbiakban azt nézzük meg, milyen bolygókat ért el a hadművelet, és hol aratott sikert.

Vardos

A Birodalomhoz hű világok mintabolygója, a Versio család szülőhelye. Az uralkodó mégis pusztulásra ítélte, sőt magának Garrick Versio admirálisnak adott parancsot a bolyó elpusztítására. Ehhez hatalmas, az égitest körül keringő szateliteket használtak, amelyek képesek voltak megváltoztatni a bolygó klímáját, pusztító viharokat és hurrikánokat létrehozva. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]A Vardoson megtapasztalt pusztítás vezetett oda, hogy az Inferno osztag vezetője, Iden Versio, valamint Del Meeko dezertáljon és felkeresse az Új Köztársaságot, beszámolva nekik a hadműveletről.[/su_highlight]

Vardos | StarWars.com
Vardos (Starwars.com)

Naboo

Ez talán a legismertebb és legjelentősebb célpontja a hadműveletnek, Palpatine császár szülőbolygója. A Naboo esetében a hírnökdroid Lerr Duvat kapitányt találta meg a pusztítás végrehajtására. A hadműveletet itt is orbitális műholdak keltette klímaváltozással igyekeztek elérni, ám a Naboo pusztulását végül sikerült elkerülni. Ebben kulcsszerepet játszott Leia Organa, aki Shara Bey A-szárnyú pilóta (nem mellesleg Poe Dameron édesanyja) társaságában a bolygón tartózkodott, hogy segítséget kérjen Sosha Soruna királynőtől. A nők először maguk szálltak szembe a pusztító műholdakkal és az azokat védelmező TIE-vadászokkal N1-es naboo-i csillagvadászokat vezetve, majd megérkezett Lando Calrissian tábornok felmentőserege is. Lando csapatai között volt a Shriv Suurgav vezette Veszély osztag, valamint a frissen betoborzott Iden Versio és Del Meeko is.

io9): Shattered Empire Is Blending Star Wars Old And New In Some Interesting Ways — MyEpicGeek.Com
Csata a Naboo felett (MyEpicGeek.com)

Burnin Konn

Ennek a világnak a sorsáról értesülünk Mayfeldtől A mandalore-i 15. fejezetében. A bolygó a Bespinhez és a Hoth-hoz hasonlóan az Anoat szektorban található. A második Halálcsillag pusztulását követően Ubrik Adelhard kormányzó zárlatot vezetett be itt, az úgynevezett Vasblokádot, hogy ne derüljön ki a Császár halála. A Burnin Konn-i alvilág azonban lázadást szított, mire a Birodalom maradványai Valin Hesst küldték a bolygóra, hogy hajtsa végre a Parázs hadműveletet. Hess elrendelte, hogy csapjanak le az egyik ellenálló városra, mely akció során rengeteg civil és Hess majdnem teljes birodalmi egysége megsemmisült. A néhány túlélő egyike volt Mayfeld.

Who Is The Believer? The Mandalorian Season 2, Episode 7 Title Explained
Mayfeld, Valin Hess és Din Djarin (Screenrant)

Nacronis

A Nacronis pusztulása szintén fontos a kánon szempontjából, hiszen a Birodalom itt is végrehajtotta a hadműveletet. A hírnökdroid it Shakara Nuress ezredest, valamint az irányítása alatt álló félelmetes TIE-vadász osztagot, a 204-eseket találta meg. A pusztítást itt is az időjárás átalakítása végezte el, a birodalmiak örvénydetonátorokkal szították fel a bolygó természetes iszapviharait. A birodalmiak sikerrel jártak, a városok elpusztultak, a lakosságot kiirtották. A hadművelet végrehajtásában részt vett Yrica Quell is, az Alphabet osztag regények egyik szereplője.

What Star Wars: Alphabet Squadron and Shadow Fall's Yrica Quell Reveals About the Empire | Den of Geek
Yrica Quell (DenofGeek)

Egyéb célpontok

Szintén a Parázs hadművelet áldozata lett az Abednedo bolygó, ahol a Vardoshoz és a Naboo-hoz hasonlóan orbitális szatelliteket használtak. Az Abednedo végül nem pusztult el teljesen, bár a lakossága meglehetősen Birodalom-ellenessé vált, aminek köszönhetően sok abednedót találunk az Ellenállásban, mint például Ello Asty vagy Ca’i Threnalli pilótákat.

Ugyancsak megtalálta a hadművelet a Commenor bolygót, Jan Dodonna tábornok szülővilágát, valamint a Senthrodys és Candovant világokat.

A Parázs hadművelet elhárítása komoly feladatokat okozott az Új Köztársaságnak, s mint láttuk nem minden esetben tudták megállítani a pusztítást.

Az értelmetlen örjöngés a birodalmi szimpatizánsokat is választás elé késztette: tudnak-e majd aludni azután, ha végrehajtották Palpatine császár utolsó parancsát.

A mandalore-i 15. fejezetét mi is kibeszéltük a Mando Mondó 7. részében, ahol szóba került a Parázs hadművelet is:

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=Apy6j5lBcI8″%5D