Egy fankasztingtól a tévéképernyőig – Dave Filoni és Rosario Dawson Ahsokáról

A mandalore-i sorozat 13. fejezete (S02E05) kétségkívül történelmet írt a Star Wars világában. Bár korábban is volt már példa arra, hogy A klónok háborúja animációs sorozat egyes karakterei megjelenjenek élőszereplős formában (Saw Gererra, Bo-Katan Kryze), most a széria főhőse, Ahsoka Tano is megelevenedett, méghozzá nem is akárhogy! A Vanity Fair erről a rendkívüli eseményről beszélgetett Dave Filonival, valamint az Ahsokát alakító Rosario Dawsonnal.


Az interjú egyik legizgalmasabb kérdése arra vonatkozott, hogy Dawson miként kapta meg a szerepet, ugyanis egy igazi fankasztingról van szó.

„Igazából ez először az online rajongóktól jött. Valaki egy tweetben fankasztingolt, mire én visszaírtam valami olyasmit, hogy »abszolút igen, kérlek« és hogy »#AhsokaÉl«. És ez szemlátomást valaki olyan figyelmét is felkeltette, aki évek óta benne van a Star Warsszal foglalkozó újságírók körében. Ő továbbította ezt Dave Filoninak. Valahogy így kezdődött ez az egész. Azt gondoltam »Jóságos Ég, csak nem fan-castingoltak valamibe?« És aztán semmi nem történt.”

Kép

Dave Filoni hozzátette, hogy neki valóban ez a rajongói kaszting volt az első, amikor elgondolkozott azon, hogy Rosario Dawson játszhatná az élőszereplős Ahsoka Tanót. Arra is felfigyelt, hogy Rosario mennyire szeretné eljásztani ezt a karaktert, és hogy milyen izgatott emiatt. Az, hogy ez valósággá váljon, akkor kezdett körvonalazódni, amikor Filoni elkezdett Favreauval dolgozni A mandalore-in, s fölvetette Ahsoka szerepeltetését is. A kalapos történetmesélő szerint valahogy így zajlott ez a beszélgetés:

„»Kire gondolsz, ki játszhatná el?« – [kérdezte Favreau] mire én azt mondtam: »Nos, Rosario Dawson van a listám élén«. És erre azt mondta: »Ismerem őt!«”

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_5″ include_post=”6296,5411″]

Valahogy így kezdődött. Aztán jött egy FaceTime-hívás Rosario Dawsonnak Favreautól és Filonitól körülbelül akkor, amikor elkezdték sugározni az első évadot. A készítők ekkor már készültek a másodikra, tudták hogyan akarják folytatni a sztorit, és végig Rosarióval képzelték el a karaktert.

Dawson mesélt arról is, hogy korábban is látott részeket A klónok háborúja animációs sorozatból (elvégre már a fankaszting idején is tudta, hogy ki az az Ahsoka Tano), de miután megkapta a szerepet, elölről végignézett mindent. A színésznő kitért arra is, hogy lehetősége volt együtt forgatni Hayden Christensennel is, A hazugsággyárocímű filmben szerepelt közösen Anakin Skywalker megformálójával.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”7993″]

Filoni így folytatta:

 „Amikor először kezdtem felfedezni az élőszereplős sorozat rendezésének lehetőségeit, tanácsot kértem Kathleen Kennedy-től a kasztingról és arról, hogy honnan fogom tudni, hogy ki a megfelelő a szerepre. Gondolkozott rajta és annyit mondott: »Csak tudni fogod«. És igaza volt. Amikor találkoztam Rosarióval csak tudtam, hogy ő a megfelelő Ahsoka. Igaz, ott volt az a tweet és az érdeklődése, és igen, szerepelt már akciófilmekben és nagy rajongója a sci-fi és fantasy történeteknek, és igen ismeri Hayden Christensent és a közös képeiken úgy néznek ki, mint Anakin és Ahsoka. De végül, amikor találkoztam vele és beszélgettünk, akkor egyszerűen csak tudtam.”

Filoni Dawson mellett a magisztrátát alakító Diane Lee Inosantót, valamint a kapitányát játszó Michael Biehnt is kiemelte, az ő hozzáállásukat és a velük való munkát is dicsérte.

Rosario Dawson y Dwayne Johnson, cerca de fichar para Star Wars? | •Star Wars• Amino
Hayden Christensen és Rosario Dawson (AminoApps)

Az interjú szintén kardinális pontja az a rész, amikor Ahsoka élőszereplős megjelenéséről kérdezték az alkotót és a színésznőt.  Egyesek ugyanis nehezményezték az eltéréseket a rajzfilmekben látott karaktertől, mint például a rövidebb fejnyúlványt.

„Nagyszerű dolog volt, amikor megterveztük a jelmezt és kidolgoztuk a részleteit. Mindent megfontoltunk hihetetlen fokig: a fejnyulványokat, a szarvakét, és el sem tudom mondani, hogy még mi mindent. Nehéz. Annyira ritka, hogy valaki lehetőséget kap az animációból, hogy megformálja és vezesse a karakterének az élőszereplős megjelenését.”

Majd hozzátette, ügyelni kellett arra is, hogy a sorozat készítéséhez használt ledfalas The Volume rendszerben nehogy megváltozzon például Ahsoka narancssárga bőre. Magáról a fejnyúlványról pedig a következőket mondta:

„Igen, ez trükkös. Ez volt az egyik nagy döntésünk. A színészi játék érdekében nem akartam, hogy elvesszen a fejnyúlványok és smink alatt, és ő határozottan nem veszett el. Bizonyos módon finomítottam a mintázaton. Úgy értem, az a vicces, hogy a szemöldök felett látható fehér mintázat arra szolgált az animációban, hogy lehetővé tegye a szemöldökkel történő mimikát. Nem akartam fénylő csíkokkal telített karaktert. Ismételten mondom, az animációban működött, de élőszereplősben másként mennek a dolgok.”

A fejnyúlvány kapcsán Dawson még hozzátette:

„Mindent kifejezetten az én koponyámra és testemre készítettek, és a fejpánt, amit Ahsoka visel a nyúlványokon, valóban összekapcsolódott hátul és egyben tartotta az egészet. Akciójeleneteket és mindent mást ezzel csináltunk, és az egész nem mozdult sehova.”

Filoni ezen változatások mellett megemlítette Ahsoka szemét is, ami az animációban kék, de azt mondta a színésznőnek, hogy ne aggódjon, majd azt mondják, hogy ebben a verzióban más a szemszíne. Dawson viszont a színes kontaktlencsét válaszotta, így Ahsoka kék szeme is megmaradt. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Sőt ez volt az, amitől a színésznő már nem cosplayernek érezte magát a jelmezben, hanem valóban Ahsokának.[/su_highlight]

Az interjúból az is kiderült, hogy nemcsak Filoni, hanem A klónok háborúja másik alkotója, a Tervező, George Lucas is láthatta forgatáson Rosario Dawsont. Éppen akkor vettek fel vele jeleneteket, amikor Lucas meglátogatta a stábot és elkészült az a világhálót bejáró fotó, amelyen George a gyermeket, Grogut tartja a kezében. Rosario lelkesen mesélte, hogy nemcsak Filoni, hanem Lucas is láthatta, ahogy a képzeletük testet ölt.

 

Filoni beszélt kicsit Ahsoka útjáról is. A klónok háborújában egy fiatal, naiv és pimasz padawan, a Lázadókban olyan, mint egy tradicionális lovag, most viszont már kevésbé lelkes, túl sok mindent élt már át. A felnőtt togruta nő most afféle kóbor szamurájként viselkedik, egyre közelítve, sőt elérve a Gandalf-állapotot, amikor bírja a világ bölcsességét és segít másoknak. Arra is kitért, hogy miért lett az epizód címe „A jedi”, annak ellenére, hogy Ahsoka csupán egy állampolgár.

„Szerintem az egyik dolog, amit a rajongók szeretnek ebben a karakterben, hogy meglehetősen összetett. Sokan túlságosan arra a mondatra öszpontosítanak a Lázadókból, hogy »Nem vagyok jedi«, holott az tagadhatatlan, hogy őt jedinek nevelték. Úgy gondolom, hogy a galaxis lakosainak többsége számára nagyon is jedi. Felhozhatnék bizonyos érveket, például hogy önzetlen maradt és elutasított számos olyan utat, amit a képességei nyújthattak volna neki. Ő sokkal inkább jedi-szerű, mint sok olyan karakter, akik jediknek nevezik magukat.”

Természetesen mind Filoni, mind Dawson kiemelte Ashley Eckstein fontosságát és meghatározó szerepét a karakter szempontjából. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Filoni az epizód helyszínéről, a leégett erdőről is beszélt, melyet a való élet, az észak-kaliforniai erdőtűzek inspiráltak.[/su_highlight] A kalapos alkotót és a feleséget ugyanis az elmúlt négy évben háromszor is evakuálni kellett otthonukból emiatt.

Szóba került a gyermek, Grogu neve is. Filoni felfedte, hogy ezt a nevet már korán, az első évad készítésekor kitalálta Jon Favreau,

és Filoni onnantól azon gondolkozott, hogy hogyan lehetne ezt a neved felfedni a nézők előtt. Ekkor jutott eszébe Ahsoka, akivel szavak nélkül, az Erőn, emlékeken és élettapasztalatokon keresztül is képes lehetett kommunikálni a pici, és így Ahsoka felfedhette a nevet Din Djarinnak és a közönségnek is.

A riporter megjegyezte, hogy Din Djarinnak kevés ismerete van a Star Wars fősodorjának történetéről, Yodáról sem hallott, s Filoni talán ezért hozta be a képbe Ahsokát, aki felkiálthat:

„Ó igen, én tudom mi ez, egy Baby Yaddle!”

Filoni erre nevetve válaszolt, hogy igen, ezt meg kellett volna csinálnia. Igyekezett elkerülni, hogy Ahsoka olyan komolytalan dolgot mondjon, mint „Ez egy Yoda-baba?” Filoni azt is megindokolta, hogy miért most tudtuk meg Grogu háttértörténetét, és miért Ahsoka fedte fel. Ahhoz hasonlította a jelenetet, amikor az öreg Ben Kenobi mesél Luke-nak Anakin Skywalkerről, ám ezen erősen kilúgozott történetből nemcsak Anakin, hanem Obi-Wan múltját is megismerhettük. Itt is, ahogy [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Ahsoka beszél Groguról, a közönség Ahsoka múltját is megismerhette belőle.[/su_highlight]

Filoni elmagyarázta azt is, hogy Ahsoka jót akar tenni és segíteni a világon, de nem úgy ahogyan ezt a Jedi Rend tette, nem a Köztársaság politikájába való belefolyással, hanem individualista módon. Ráadásul Ahsokának most van egy nagyobb küldetése… A küldetés kapcsán természetesen szóba került a Lázadók epilógusa is, amelyből tudjuk, hogy Ahsoka és Sabine Wren valamikor a galaktikus polgárháború lezárultát követően elindulnak, hogy megkeressék Ezra Bridgert. Azt az Ezrát, aki Thrawn főadmirálissal, na meg egy csapat űrbálnával tűnt el az ismeretlenbe. Arra, hogy az epilógus már A mandalore-i után játszódik-e a következőt felelte a kalapos:

„[…] ahogy gyerekként megtanultam, a Star Warsban valójában semmi sem lineáris. Elkészült a IV., V., és VI. epizód, majd az I., II., és III. Szóval amikor a Lázadók epilógusát nézed, valójában fogalmad sincs, hogy mennyi idő telt el. Tehát igen, lehetséges, hogy az a történet, amit A mandalore-iban mesélek el, valójában az epilógus előtt játszódik. Lehetséges, azt mondom lehetséges.”

[jnews_hero_8 hero_style=”jeg_hero_style_5″ include_post=”30,7013,5246″]

Az interjúban egyéb dolgok is szóba kerültek, igyekeztünk a magyar olvasókat leginkább érdeklő részeket kiemelni. Az epizódot kibeszéltük a Mando Mondó ötödik epizódjában:

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=P9HWhYlbbdY”%5D